BIOLOGIA - UKŁAD POKARMOWY.doc

(43 KB) Pobierz

BIOLOGIA-UKŁAD POKARMOWY

Składniki chemiczne organizmu człowieka :

  • budulcowe: aminokwasy , tłuszcze, białka
  • energetyczne
  • nieorganiczne

         woda

         składniki mineralne

  • organiczne

         aminokwasy

         cukry

         tłuszcze

         witaminy

         białka

Cukrowce → węglowodany, sacharydy

              Cn(H2O)n

cukry proste:

·         łatwo rozpuszczają się w wodzie

·         mogą spełniać funkcje energetyczne

·         składają się z

         3 atomów C → cukier trójwęglowy:  trioza, aldehyd glicerynowy

         5x C →  pentozy: ryboza, deoksyryboza

         6x C → heksozy: glukoza, fruktoza, galaktoza

cukry złożone

·         cukry zapasowa i budulcowe

·         składają się z łańcuchów

         skrobia, glikogen – cukry zapasowe

         celuloza, chityna – cukry budulcowe

dwucukry

·         połączenie dwóch cukrów prostych

         sacharoza = glukoza + fruktoza

         maltoza = glukoza + glukoza

         laktoza = glukoza + galaktoza → źródło energii

Wartość energetyczna cukrowców

1 g glukozy → 17,2 kJ, energii = 9 kcal

Cukry proste nie mogą być magazynowane ponieważ rozpuszczają się w wodzie, ich stężenie w komórce byłoby zbyt małe, dążąc do wyrównania stężeń → pęknięcie komórki.

Tłuszcze

  • roślinne

         nienasycone wiązania w kw. Tłuszczowych

         niska temperatura topnienia (temp. pokojowa-ciecz, masło kakaowe – c. stałe)

  • zwierzęce

         wysoka temperatura topnienia (wyjątek tran)

Funkcje tłuszczowców:

  • źródło energii (  1g → 32 kJ)
  • budulec
  • funkcja zapasowa
  • termoregulacyjna
  • hormonalna (hormony= tłuszcze)

 

 

 







Białka- główny składnik organizmu

  • decydują o tym jak wyglądamy
  • ich struktura jest dziedziczna, przekazywana przez kwas nukleinowy
  • są bardzo różnorodne

aminokwasy- pojedyncze elementy białka

  • metionina, cysteina - jako jedyne zawierają siarkę
  • glicyna- najprostszy aminokwas
  • mają amfoteryczny charakter
  • połączone są wiązaniami peptydowymi
  • są elementami układu buforującego

  

Podział :

  • endogenne – sami je tworzymy
  • egzogenne- pobierane są z pokarmem ( lizyna, metionina, tryptofan)

kwasy nukleinowe kodują kolejność aminokwasów

Struktury przestrzenne białek:

  • pierwszorzędowa- sekwencja aminokwasów w białku jest warunkowana genetycznie
  • drugorzędowa- postać spirali lub harmonijki
  • trzeciorzędowa – białko zaczyna przybierać strukturę globularną (3D, kulisty kształt), stabilizowany przez wiązania dwu siarczkowe
  • czwartorzędowa- powstaje gdy kilka różnych białek łączy się ze sobą

         hemoglobina- 4 białka + grupa hemowa

Funkcje białek:

  • strukturalna- mięśnie , kolagen
  • transport przez błona
  • odpornościowa- gamo-globuliny
  • enzymatyczna
  • receptorowa
  • zapasowa
  • udział w podziale komórkowym

Enzymy- białka

  • aktywność zależy od pH
  • 1 enzym= 1 reakcja
  • 1 enzym pasuje tylko do 1 zw. Chemicznego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKŁAD POKARMOWY

Jama ustna : pH- obojętne

         ślinianki – podjęzykowe, podżuchwowe, przyuszne, wydzielają ślinę

         język

         gardziel- ma nagłośnie, chroni tchawice

         przełyk – zaczyna się perystaltyka jelit

  • żołądek pH 2,8-3,5

         gromadzi pokarm

         początek trawienia

         zakwaszanie pokarmu

  • dwunastnica  pH lekko zasadowe

         najważniejszy element trawienia

         posiada 2 kanały: z wątroby dla żółci, z trzustki

  • trzustka

         wytwarza enzymy trawienne

  • jelito cienkie pH- zasadowe

         poprzyczepiane do krezki

         końcówka trawienia

         wchłanianie substancji

         na ścianach są kosmki

         kończy się zastawką

  • jelito grube pH kwaśne

         woreczek robaczkowy

         jelito ślepe

         formowanie kału

         odwadnianie treści pokarmowej

  • odbytnica

         ostateczne odwadnianie pokarmu

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy

Źródło

Awitaminozy

A

Wątroba, jaja, masło, mleko, tran, marchew, pomidory

Ślepota zmierzchowa, zanikanie nabłonków i łuszczenie się skóry

zmiany zabarwienia skóry, wypadanie włosów (nadmiar)

D

Wątroba, mleko pełne, jaja, drożdże, masło, tran

Krzywica- deformacja kości, tylko u dzieci

E

Oleje roślinne, orzechy, kiełki pszenicy, wątroba, jaja, ryby

Osłabienie mięśni, obniżenie płodności

K

We florze bakteryjnej jelita

Wydłużenie czasu krzepnięcia krwi, podatność na krwotoki

 

 

 

 

 

 

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

B1

Wątroba, mięso, drożdże, nieoczyszczone ziarna zbóż

Choroba beri- beri

PP

Wątroba, sery, jaja, pełne mleko

Zmęczenie, depresje, zaburzenia pamięci

B2

Wątroba, sery, jaja, pełne mleko

Zapalenie skóry, pękanie kącików ust, obniżenie sprawności umysłowej

B6

Wątroba, mięso, jaja, warzywa, banany, rośliny strączkowe

Stany zapalne skóry, nadmierna pobudliwość

B11

Bakterie flory jelitowej, nieoczyszczona ziarna zbóż, drożdże, jarzyny liściaste

Zakłócenie procesu krwiotwórczego prowadzącego do anemii

B12

Bakterie flory jelitowej, wątroba, jaja

Anemia złośliwa na skutek zahamowania produkcji krwinek czerwonych

C

Świeże owoce

Obniżona odporność, choroba szkorbut

TRAWIENIE CUKRÓW

  1. Jama ustna- amylaza ślinowa rozkłada skrobię na cukry prostsze- maltozę
  2. Żołądek- niskie pH hamuje trawienie
  3. Jelito Cienkie – amylaza trzustkowa rozdziela cukry na maltozę

maltaza dzieli wszystkie cukry na maltozę

maltoza dzielona jest na monosacharydy → glukozę

wchłanianie przez kosmki jelitowe do krwi

TRAWIENIE TŁUSZCZOWCÓW

  1. Dwunastnica – żółć przeprowadza emulgację tłuszczu – zwiększa to powierzchnie wchłaniania
  2. Jelito cienkie- lipaza trzustkowa trawi lipidy na micele( glicerol + kw. Tłuszczowe)
  3. Micele wchłaniane są do układy limfatycznego przez kosmki jelitowe

TRAWIENIE BIAŁEK

  1. Żołądek- wydzielania pepsynogenu, który pod wpływem kwasu solnego uaktywnia się i rozkłada białka na krótsze łańcuchy aminokwasów.
  2. Dwunastnica – aminokwasy są dzielona na krótsze odcinki przez trypsynę i chymotrypsynę( wydzielane przez trzustkę w postaci nieaktywnej)
  3. Jelito cienkie – peptydazy jelitowe tną łańcuchy białkowe na pojedyncze aminokwasy. Są wchłaniane jako rozpuszczalne w wodzie do krwi przez kosmki jelitowe.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin