BIOLOGIA-UKŁAD POKARMOWY
Składniki chemiczne organizmu człowieka :
◦ woda
◦ składniki mineralne
◦ aminokwasy
◦ cukry
◦ tłuszcze
◦ witaminy
◦ białka
Cukrowce → węglowodany, sacharydy
Cn(H2O)n
cukry proste:
· łatwo rozpuszczają się w wodzie
· mogą spełniać funkcje energetyczne
· składają się z
◦ 3 atomów C → cukier trójwęglowy: trioza, aldehyd glicerynowy
◦ 5x C → pentozy: ryboza, deoksyryboza
◦ 6x C → heksozy: glukoza, fruktoza, galaktoza
cukry złożone
· cukry zapasowa i budulcowe
· składają się z łańcuchów
◦ skrobia, glikogen – cukry zapasowe
◦ celuloza, chityna – cukry budulcowe
dwucukry
· połączenie dwóch cukrów prostych
◦ sacharoza = glukoza + fruktoza
◦ maltoza = glukoza + glukoza
◦ laktoza = glukoza + galaktoza → źródło energii
Wartość energetyczna cukrowców
1 g glukozy → 17,2 kJ, energii = 9 kcal
Cukry proste nie mogą być magazynowane ponieważ rozpuszczają się w wodzie, ich stężenie w komórce byłoby zbyt małe, dążąc do wyrównania stężeń → pęknięcie komórki.
Tłuszcze
◦ nienasycone wiązania w kw. Tłuszczowych
◦ niska temperatura topnienia (temp. pokojowa-ciecz, masło kakaowe – c. stałe)
◦ wysoka temperatura topnienia (wyjątek tran)
Funkcje tłuszczowców:
Białka- główny składnik organizmu
aminokwasy- pojedyncze elementy białka
Podział :
kwasy nukleinowe kodują kolejność aminokwasów
Struktury przestrzenne białek:
◦ hemoglobina- 4 białka + grupa hemowa
Funkcje białek:
Enzymy- białka
UKŁAD POKARMOWY
Jama ustna : pH- obojętne
◦ ślinianki – podjęzykowe, podżuchwowe, przyuszne, wydzielają ślinę
◦ język
◦ gardziel- ma nagłośnie, chroni tchawice
◦ przełyk – zaczyna się perystaltyka jelit
◦ gromadzi pokarm
◦ początek trawienia
◦ zakwaszanie pokarmu
◦ najważniejszy element trawienia
◦ posiada 2 kanały: z wątroby dla żółci, z trzustki
◦ wytwarza enzymy trawienne
◦ poprzyczepiane do krezki
◦ końcówka trawienia
◦ wchłanianie substancji
◦ na ścianach są kosmki
◦ kończy się zastawką
◦ woreczek robaczkowy
◦ jelito ślepe
◦ formowanie kału
◦ odwadnianie treści pokarmowej
◦ ostateczne odwadnianie pokarmu
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy
Źródło
Awitaminozy
A
Wątroba, jaja, masło, mleko, tran, marchew, pomidory
Ślepota zmierzchowa, zanikanie nabłonków i łuszczenie się skóry
zmiany zabarwienia skóry, wypadanie włosów (nadmiar)
D
Wątroba, mleko pełne, jaja, drożdże, masło, tran
Krzywica- deformacja kości, tylko u dzieci
E
Oleje roślinne, orzechy, kiełki pszenicy, wątroba, jaja, ryby
Osłabienie mięśni, obniżenie płodności
K
We florze bakteryjnej jelita
Wydłużenie czasu krzepnięcia krwi, podatność na krwotoki
B1
Wątroba, mięso, drożdże, nieoczyszczone ziarna zbóż
Choroba beri- beri
PP
Wątroba, sery, jaja, pełne mleko
Zmęczenie, depresje, zaburzenia pamięci
B2
Zapalenie skóry, pękanie kącików ust, obniżenie sprawności umysłowej
B6
Wątroba, mięso, jaja, warzywa, banany, rośliny strączkowe
Stany zapalne skóry, nadmierna pobudliwość
B11
Bakterie flory jelitowej, nieoczyszczona ziarna zbóż, drożdże, jarzyny liściaste
Zakłócenie procesu krwiotwórczego prowadzącego do anemii
B12
Bakterie flory jelitowej, wątroba, jaja
Anemia złośliwa na skutek zahamowania produkcji krwinek czerwonych
C
Świeże owoce
Obniżona odporność, choroba szkorbut
TRAWIENIE CUKRÓW
maltaza dzieli wszystkie cukry na maltozę
maltoza dzielona jest na monosacharydy → glukozę
wchłanianie przez kosmki jelitowe do krwi
TRAWIENIE TŁUSZCZOWCÓW
TRAWIENIE BIAŁEK
LBN94