Ślub i wesele - artykuły.txt

(50 KB) Pobierz
Weselny koktajl bar

Anna Chybi�ska / Moda na �lub

W�dka, piwo i wino to nadal standard na weselnym stole, jednak coraz cz�ciej ich miejsce zast�puj� s�odkie kolorowe drinki. Ich przygotowanie m�ode pary powierzaj� profesjonalistom, kt�rzy wymy�laj�, organizuj� i wykonuj� za ka�dym razem jedyny w swoim rodzaju koktajl bar.

Weselny koktajl bar, czyli jak unowocze�ni� tradycj�

Tradycja kontra nowoczesno��

W�dka zagryzana kiszonym og�rkiem to ca�y czas nieodzowny element niejednego przyj�cia weselnego. Tak�e szlagiery, takie jak: �A teraz idziemy na jednego��, �Bia�y mi�� czy wreszcie �Kto w styczniu urodzony jest, ma wsta�, ma wsta�, kieliszek sw�j do r�ki wzi�� i wypi� a� do dna�� dok�adnie odzwierciedlaj� tradycj� picia na polskich weselach. M�ode pary coraz cz�ciej staraj� si� t� tradycj� unowocze�ni�. Wychowani w innych czasach, ni� ich rodzice czy dziadkowie, maj� r�wnie� inne podej�cie do alkoholu, a w szczeg�lno�ci do sposobu jego spo�ywania. M�odzi przyzwyczajeni do zabawy w klubach muzycznych i barach, chc� r�wnie� w dzie� swojego �lubu napi� si� ulubionego drinka, a swoim go�ciom zapewni� nieograniczony wyb�r napoi. Postanowi�am sprawdzi�, czy rzeczywi�cie maj� tak� mo�liwo�� i wybra�am si� na wesele razem z ekip� profesjonalnych barman�w.

Przyj�cie pod palmami

Wesele zorganizowane zosta�o w domu weselnym pod Radomiem. Na miejsce dojechali�my cztery godziny przed rozpocz�ciem imprezy. Gdy wesz�am na sal�, zaskoczy� mnie widok palm. Co prawda, jeden z barman�w uprzedzi� mnie, �e tym razem przygotowywa�  b�d� bar w stylu egzotycznym, jednak nie spodziewa�am si�, �e tak�e dekoracja sali weselnej b�dzie dopasowana do aran�acji baru.

Ekipa szybko wnios�a bar, a potem ca�� mas� innych akcesori�w. Poniewa� m�oda para mia�a do dyspozycji spory bud�et, nie zabrak�o chyba �adnego z dost�pnych w Polsce alkoholi� By�a w�dka, tequilla, rum, gin, whisky, koniak, wina, szampany, wermuty, likiery, przer�ne dodatki do drink�w, jak syropy: grenadine, blue curacao, peppermint, peach, lime, havana, sweet&sour i pyszny mus truskawkowy. Barmani wnosili pud�a ze szk�em (kieliszki do wina i w�dki, koktajl�wki, szklanki typu highball oraz do whisky), lod�wki z lodem, kosze pe�ne egzotycznych owoc�w � od ananas�w po karambole � a na koniec oczywi�cie dekoracje.

Pierwszy toast i�

Przyj�cie rozpoczyna si� standardowo: na sal� wchodz� go�cie, rodzice czekaj� na nowo�e�c�w z chlebem i sol� na progu domu weselnego; kelnerzy rozdaj� wszystkim kieliszki z szampanem, a� w ko�cu pojawiaj� si� pa�stwo m�odzi. Po tradycyjnym powitaniu ojciec panny m�odej wznosi toast, a po chwili przed barem zaczyna si� kolejka� Najpierw podbiegaj� dzieci, zaciekawione obecno�ci� przebranych w hawajskie koszule barman�w, kt�rzy dla nich r�wnie� maj� co� smacznego. Zamiast zwyk�ego soku mog� wybiera� spo�r�d r�nych koktajli bezalkoholowych � jest Shirley Temple, Sanrise, Vitamin Buster, a nawet Virgin Mojito. Nast�pne w kolejce po kolorowe drinki ustawiaj� si� m�ode dziewczyny. One gustuj� w takich koktajlach jak Margarita Strawberry, Pinacolada i Sex on the Beach. Panowie lubi�cy mocne trunki zamawiaj� whisky i koniak. Nawet z pocz�tku nie�mia�o spogl�daj�ce na bar panie w kwiecie wieku, szybko si� do niego przekonuj� po zasmakowaniu wytrawnych koktajli oraz wermut�w.

Gdy wybije p�noc�

Kulminacyjnym punktem ka�dego wesela s� oczepiny. Niekt�re pary decyduj� si� na pe�n� gam� konkurs�w, pocz�wszy od nietypowych sposob�w �apania welonu i krawata, a sko�czywszy na zabawie w karet�. To przyj�cie r�ni�o si� jednak od tradycyjnego r�wnie� w tej kwestii. Oczepiny zosta�y ograniczone do rzucenia przez pann� m�od� wi�zanki �lubnej, a przez pana m�odego musznika. Pozosta�e atrakcje zosta�y zast�pione czterdziestominutowym pokazem barma�skim, czyli niezwykle efektownym �onglowaniem butelkami, shakerami oraz dodatkami, profesjonalnie zwane working flair. Po pokazie barmani nie mieli ju� wolnej chwili, gdy� oczarowane panie nie odst�powa�y ich na krok do bia�ego rana.

Je�eli zale�y Wam na �wietnej zabawie i profesjonalnej obs�udze podczas Waszego wesela, nie wahajcie si� zam�wi� koktajl bar. Barmani nie tylko przygotuj� dla Was ka�dego drinka, o jakim zamarzycie, ale przede wszystkim zajm� si� organizacj� Waszego przyj�cia, �eby�cie nie musieli si� ju� o nic martwi�.



Obiad po�lubny zamiast wesela
Anna Znajewska / Moda na �lub

Decyduj�c si� na przyj�cie w restauracji, mo�ecie by� spokojni � obs�uga b�dzie fachowa, zastawa sto�owa � odpowiednia, a menu � wytworne.

Dla m�odych par, kt�re uwa�aj�, �e organizowanie wesela zabiera tylko nerwy, czas i pieni�dze, znale�li�my �wyj�cie awaryjne� � obiad po�lubny w restauracji. Tym sposobem nie b�dziecie musieli us�ugiwa� go�ciom do bia�ego rana i bawi� si� pod dyktando nie zawsze trze�wej orkiestry.

Kto decyduje si� na przyj�cia po�lubne w restauracji?
Decyduj� si� ci pa�stwo m�odzi, kt�rym zale�y na bardziej kameralnym �wi�towaniu. Zapraszaj� od 15 do 50 os�b, �cis�e grono rodziny i najbli�szych przyjaci�.

Czym r�ni si� tradycyjne wesele od przyj�cia w restauracji?
W restauracji nie organizujemy tradycyjnych wesel, ale znacznie bardziej dystyngowane obiady po�lubne. W naszej restauracji np. oddajemy go�ciom do dyspozycji jedno pi�tro z dwiema salami i oddzieln� toalet�. W jednej z sal serwowany jest obiad, w drugiej mo�na odpocz��, zapali� papierosa. Czasami kilka par ta�czy, ale nigdy nie przyjmuje to tonu weselnej zabawy.

Czy pa�stwo m�odzi maja wp�yw na to, jak b�dzie przygotowane ich przyj�cie po�lubne?
Pa�stwo m�odzi wybieraj� odpowiednie menu dla swoich go�ci. Decyduj� kolorystyce kolorystyce kwiat�w, �wiec, serwetek i obrus�w na stole. Nie zmieniamy jednak wystroju i kolorystyki restauracji pod dyktando nowo�e�c�w.

Jakie kwiaty w lecie wybieraj� pa�stwo m�odzi?
W jasnych barwach, poprawiaj�ce nastr�j, pasuj�ce do wystroju sali.

Jakie potrawy serwuje si� podczas letnich obiad�w po�lubnych?
Latem proponujemy lekkie zak�ski. W menu obiadu po�lubnego powinny znale�� si� lekkie sa�atki, np. ze s�odkich pomara�czy, sa�aty lodowej, s�odkiej gorgonzoli z odrobin� radiccio i z lekkim sosem miodowym. Proponujemy r�wnie� sa�atk� Capreze z sera mozarella i pomidor�w. Dobrze jest te� pocz�stowa� go�ci sa�atk� ze �wie�ych warzyw z sosem vinegrette. Nie mo�na zapomina� o tych, kt�rzy lubi� zje�� mi�sne potrawy. Warto zaproponowa� im: pasztet z dziczyzny z sosem chrzanowo-�urawinowym czy carpaccio z kaczki. W okresie letnim mo�na poda� lekkie zupy. Proponujemy ch�odnik z botwiny, ch�odnik og�rkowy lub zup� tradycyjn� � grzybow� z grzyb�w le�nych. Jako danie g��wne w lecie cz�sto serwuje si� ryb� b�d� danie z drobiu. Czasami podajemy ciel�cin�.

Jaki deser najcz�ciej wybieraj� pa�stwo m�odzi?
Ukoronowaniem obiadu po�lubnego jest tort. W lecie namawiamy pa�stwa m�odych na tort ze �wie�ych malin. Du�� popularno�ci� cieszy si� tort z Tiramisu. O tej porze roku dobrze jest te� wybra� sorbety lub lody. Niekt�re pary prosz�, aby zaserwowa� go�ciom szarlotk� na ciep�o z lodami waniliowymi. Poza tym na stole, bez wzgl�du na por� roku, zawsze powinny by� owoce. W lecie b�d� to jab�ka, gruszki, mandarynki, granaty, owoce ananasa.

Co si� pije podczas obiadu po�lubnego?
Do ustalonego wcze�niej menu nale�y poda� wina, kt�re b�d� si� dobrze komponowa�y z potrawami. W lecie warto przywita� go�ci jakim� ciekawym aperitifem. Zazwyczaj jest to lampka delikatnego, bia�ego wina b�d� wina musuj�cego, zaostrzaj�cego apetyt. Do zak�ski, dania g��wnego i deseru dobierane jest pasuj�ce wino. Przy deserze wznoszony jest toast szampanem. Podaje si� te� wod� mineraln� i soki.

Ile czasu trwa obiad po�lubny i z jak� cz�stotliwo�ci� podawane s� kolejne potrawy?
Obiad trwa ok. 6 godzin. Bywa jednak, �e pa�stwo m�odzi przeznaczaj� tylko dwie godziny, bo np. spiesz� si� na miesi�c miodowy. Zazwyczaj obiad zaczyna si� ok. godziny 14.00 i ko�czy si� ok. 19.00. Do restauracji para m�oda przyje�d�a bezpo�rednio po �lubie, wi�c w restauracji ubrana jest tak, jak w ko�ciele. Szybko�� serwisu zale�y od upodoba� go�ci. Zazwyczaj przed przyj�ciem ustalany jest gospodarz ��lubnej grupy�, np. �wiadek lub ojciec pana m�odego. Z nim obs�uga konsultuje szybko�� podawania potraw. Poza tym bystre oko kelnera potrafi dostrzec, jak �pracuje� st�. Po okre�lonych potrawach warto zasugerowa� go�ciom odpoczynek. Mi�dzy zak�skami a zup� jest przerwa ok. 40 min. Po zupie ok. 50 min. odpoczynku do dania g��wnego. W zale�no�ci od tego, jak bawi� si� go�cie, po jakim� czasie przewidziany jest tort i ma to charakter niespodzianki dla pa�stwa m�odych. Nowo�e�cy mog� podzieli� go sami lub skorzysta� z pomocy obs�ugi. W tym momencie przyj�cia go�cie najcz�ciej robi� sobie zdj�cia z par� m�od� i wznosz� toast kieliszkiem szampana. Po deserze go�cie zamawiaj�: kaw�, herbat�, brandy, calvados, cognac. 
Warto doda�, �e podczas obiadu na stole ca�y czas stoj� zak�ski i w miar� potrzeby przygotowywane s� na bie��co. Zak�ski stoj� do czasu podania deseru i tortu. Wtedy zestawiamy je na st� obok. Chodzi o to, by nie wymiesza�y si� zapachy.

Czy podczas przyj�cia go�ciom towarzyszy muzyka? 
O muzyce decyduj� pa�stwo m�odzi. Restauracja dysponuje du�ym wyborem p�yt CD. Niekiedy para dodatkowo zamawia zesp� na �ywo, kt�ry towarzyszy go�ciom ok. 2�3 godzin.

Co gwarantuje sukces obiadu po�lubnego?
Para m�oda mo�e wymaga� od restauratora: dobrej kuchni pod wzgl�dem smaku i jako�ci potraw, odpowiedniego wystroju restauracji na t� okazj� i bystrej, przyjaznej i profesjonalnej obs�ugi.

Anna Znajewska




Najm�odsi go�cie weselni

Anna Chybi�ska / Poradnik Super �lub

Je�eli w Twojej rodzinie jest wiele dzieci i odpowied� na pytanie co z nimi zrobi� w dniu Twojego �lubu sp�dza Ci sen z powiek, koniecznie przeczytaj ten artyku�!

  
W Polsce dzieci na weselu s� z regu�y przys�owiowym �pi�tym ko�em u wozu�, jednak cz�sto po prostu nie wypada ich nie zaprasza�. W ko�cu kto si� nimi zaopiekuje, je�...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin