JEDZENIE
Ø pokarm służący podtrzymywaniu życia
Ø czynność mająca na celu zaspokojenie podstawowej potrzeby biologicznej
Funkcje jedzenia:
1.biologiczne: jedzenie pozwala na podtrzymywanie życie, dostarcza siły i energii do podejmowania aktywności. Energia z pożywienie wydatkowana jest na:
Podstawą rozwoju fizycznego jest zachowanie równowagi między ilością energii przyjmowanej a wykorzystywanej przez ustrój – odstępstwo → wycieńczenie organizmu / nadmierna waga
ośrodki głodu i sytości (podwzgórze) – sygnały, które są do nich przekazywane:
Na jeden z ośrodków (głodu lub sytości) działają one hamująco, drugi pobudzają.
Dla współczesnego człowieka w krajach wysoko rozwiniętych uczucie głodu rzadko stanowi główny motyw sięgania po pokarm, decydują o tym przyzwyczajenia i nawyki. Człowiek jest w stanie kontrolować swój głód, jeżeli np. religia zabrania sięgania po określonego rodzaju pokarmy. Współczesna nauka pozwala dokładnie określić potrzeby organizmu w zależności od płci, wieku i aktywności → normy żywieniowe, zasady racjonalnego odżywiania.
Nieprawidłowe odżywianie → miażdżyca, otyłość, cukrzyca
Niedobór pokarmów → pelagra, krzywica, beri – beri, gnilec, zaburzenia we wzroście niemowląt i dzieci, pewne typy wola, niedokrwistości
2. Funkcje psychospołeczne
koncentracja na potrzebach fizjologicznych uniemożliwia aktywność poznawczą czy twórczą – bez zaspokojenia głodu taka aktywność jest niemożliwa
czynność jedzenia w znacznym stopniu zaspokaja potrzeby psychiczne człowieka: pragnienie miłości, bezpieczeństwa, aprobaty, aktywności (jedzenie z nudy), pomaga w radzeniu sobie z przykrymi emocjami, napięciami i stresem, może być formą wyrażania szacunku, sympatii, miłości
Jedne z tych funkcji dotyczą przeżyć wewnętrznych człowieka, inne relacji z innymi ludźmi – odżywanie jest formą komunikowania swoich odczuć, stanów wewnętrznych, postaw. Do patologii dochodzi, gdy jedzenie staje się jednym sposobem radzenia sobie z emocjami .
Pierwsza ludzka więź powstaje na bazie karmienia, większość pozabiologicznych znaczeń zostaje przekazana w dzieciństwie, na drodze społecznego uczenia się, są elementem tradycji (dzielenie opłatkiem, goszczenie osób)
3. Funkcje kulturowe
Konieczność odżywiania uzmysławia przynależność człowieka do świata przyrody, ale też jego zdolność do przekraczania tego świata przez nadawanie odżywianiu wymiaru wspólnotowego i symbolicznego.
Funkcje
Ø biologiczne – utrzymywanie organizmu przy życiu
Ø psychologiczne – zaspokajanie różnych potrzeb
Ø światopoglądowe – dobór pokarmów i sposób przygotowania jako wyraz poglądów (wegetarianizm) lub wierzeń religijnych
Ø społeczne – nawiązywanie i podtrzymywanie relacji międzyludzkich
Ø kulturowe – zdobywanie pożywienia jako cel poruszający rozwój cywilizacji; sztuka kulinarna; estetyka jedzenia
Ø ekonomiczne – produkt przeznaczony do reklamy, sprzedaży i konsumpcji.
UZALEŻNIENIE
DSM – IV:
zaburzenia odżywiania: zespoły anorexia nervosa, bulimia nervosa
zaburzenia odżywiania nieklasyfikowane inaczej, m.in. zespół gwałtownego objadania się, otyłość, ortoreksja
Uzależnienie od czynności związanych z jedzeniem może dotyczyć nieprawidłowości w zakresie:
Anoreksja psychiczna:
◦ angażowanie się w sprawy kulinarne, gotowanie → osoba chora nie je z innymi, tłumaczy się, że najadła się podczas gotowania
◦ interesowanie się wartością kaloryczną, zasadami zdrowego odżywiania
◦ rytuały dot. przygotowania posiłków i jedzenia
◦ staranny dobór spożywanych produktów
◦ jedzenie w samotności
◦ intensywne ćwiczenia gimnastyczne – są długie i częste, kosztem innych zajęć
◦ stosowanie środków przeczyszczających i odwadniających
◦ prowokowanie wymiotów
◦ początkowe stadium – nastrój euforyczny, pozytywny obraz siebie wynikający z poczucia siły i władzy,
◦ postępujące wyczerpywanie substancji odżywczych powoduje przejście w drażliwość, stany depresyjne, przygnębienie
◦ Mimo wyniszczenia chorobą osoby są bardzo aktywne, dążą do perfekcyjnego wykonywania obowiązków, są ambitne, obowiązkowe, pracowite, zdolne
◦ przeżywanie satysfakcji i sukcesu zw z utratą wagi
◦ silny lęk przez przytyciem, nie mija nawet gdy następuje spadek wagi
◦ spożywanie większych porcji powoduje ból i obciążenia w układzie pokarmowym
Kryteria występowania anorexia nervosa wg DSM IV
◦ „ograniczający” (niebulimiczny)
◦ „żarłoczno – wydalający” - w trakcie dochodzi do regularnych epizodów niekontrolowanego objadanie się lub zachowań „wydalających” (wymioty, środki przeczyszczające, diuretyki)
◦ choroby systemowe z takimi objawami – nieżyty żołądka i jelit, choroba wrzodowa, zapalenie wątroby, mononukleoza, mukowiscydoza, nowotwory
◦ schorzenia organiczne podwzgórza i przysadki
◦ choroby degeneracyjne układu nerwowego
◦ depresja endogenna
◦ schizofrenia
◦ zespoły czynnościowe z kręgu nerwic
◦ narkomania (szczególnie zw z amfetaminą)
◦ zmiany w wyglądzie
◦ nadmierny spadek masy ciała
◦ wypadanie włosów, ich suchość, łamliwość
◦ meszek na skórze
◦ „twarz wiewiórki” - wywołany przez obrzęk gruczołów ślinowych; uszy mocniej odstają od głowy, twarz w okolicach kości policzkowych wygląda pucołowato
◦ postawa osoby w stosunku do jedzenia
◦ nadmierne zainteresowanie kwestią wagi, diet, jedzenia
◦ odmawianie uczestnictwa we wspólnych posiłkach przez tłumaczenie się brakiem apetytu
◦ częste ważenie się
◦ stwierdzenia „jestem gruba” mimo widocznej nadmiernej szczupłości
◦ okresowe odmawianie jedzenia
◦ częste wykonywanie ćwiczeń fizycznych
◦ zażywanie środków odwodniających i przeczyszczających
◦ inne zmiany wskazujące na zaburzenia w funkcjonowaniu spowodowane niedożywieniem
◦ skargi na uczucie zimna, zawroty głowy, omdlenia, na bóle brzucha, zaparcia i wzdęcia, zatrzymanie miesiączki
Anoreksja jako zespół uzależnienia od czynności związanych z jedzeniem
Kryteria uzależnienia
Zachowanie
Silna potrzeba podejmowania określonych zachowań
Przymus drastycznego ograniczania spożywanych pokarmów
przymus podejmowania czynności w celu spadku wagi
Tolerancja
Ciągłe obniżanie progu wagowego – „wagi idealnej”
zmniejszanie ilości przyjmowanego pokarmu
Objawy odstawienia
Złe samopoczucie fizyczne i psychiczne po zwiększeniu ilości zjadanego pokarmu
Utrata kontroli nad zachowaniem zw z odżywianiem się
Niemożność powstrzymania się od redukcji masy ciała
utrata zdolności do odróżnienia diety racjonalnej od zachowań destrukcyjnych
...
d73