Badania makroskopowe.pdf

(166 KB) Pobierz
02
11
Æwiczenie 2
BADANIA MAKROSKOPOWE
1. CEL ÆWICZENIA
Celem æwiczenia jest poznanie wa¿niejszych metod badañ makroskopowych stali.
2. WIADOMOCI PODSTAWOWE
Badania makroskopowe polegaj¹ na obserwacji okiem nie uzbrojonym lub przy
niewielkim powiêkszeniu odpowiednio szlifowanych i trawionych zg³adów, a tak¿e
prze³omów elementów metalowych. Zg³ady do badañ makroskopowych wykonuje siê
zarówno z odlewów, stali przerobionej plastycznie, jak te¿ czêci spawanych i zgrze-
wanych.
Badania tego rodzaju s¹ badaniami niszcz¹cymi z uwagi na koniecznoæ wyciêcia
z badanego elementu odpowiedniej czêci, która nastêpnie jest przedmiotem obser-
wacji. Pozwalaj¹ one na zorientowanie siê w ogólnym charakterze i roz³o¿eniu sk³ad-
ników strukturalnych dziêki temu, ¿e obserwacji poddana jest du¿a powierzchnia prze-
kroju; w przeciwieñstwie do badañ mikroskopowych, które pozwalaj¹ na obserwacjê
tylko bardzo ma³ego wycinka przedmiotu, z uwagi na stosunkowo ma³e pole widzenia
mikroskopu. Opieraj¹c siê wy³¹cznie na obserwacji mikroskopowej mo¿na ³atwo po-
pe³niæ b³¹d uogólnienia zjawiska o charakterze mikroskopowym na ca³y badany przekrój.
Przy obserwacji prze³omów próbek ocenia siê zwykle wielkoæ ziarna, obecnoæ
wtr¹ceñ niemetalicznych, pêcherzy i innych wad materia³owych, warstwowoci, g³ê-
bokoci zahartowania itp. Poza tym rozpowszechnione s¹ jeszcze inne specjalne me-
tody badañ makroskopowych, jak np. próba prze³omu niebieskiego, próba strugania
i toczenia schodkowego itp.
2.1. Pobieranie i przygotowanie próbek
Próbka pobrana do badañ winna stanowiæ ca³y przekrój poprzeczny lub te¿ odpo-
wiednie du¿y wycinek przekroju poprzecznego. Powierzchniê wycinka nale¿y dobraæ
w ten sposób, aby w wyniku badania mo¿na by³o oceniæ ca³oæ materia³u.
Powierzchnie zg³adów przygotowuje siê do obserwacji na drodze szlifowania na
papierach ciernych z tym, ¿e stopieñ g³adkoci powierzchni nie musi byæ wysoki;
próbek na ogó³ nie poleruje siê.
Opracowa³: Stanis³aw Rudnik
12
2.2. Odczynniki stosowane do trawienia
Wyg³adzone próbki poddaje siê trawieniu odpowiednimi odczynnikami. Zestawie-
nie wa¿niejszych odczynników stosowanych do badañ makroskopowych wg normy
PN-61/H-04502 podaje tablica 2.1. U¿yte do badania odczynniki oddzia³ywuj¹ che-
micznie wzglêdnie elektrolitycznie na sk³adniki strukturalne próbki.
Tablica 2.1
Odczynniki do badania makrostruktury stopów ¿elaza
wg normy PN-61/H-04502
Lp. Symbol
Nazwa
Sk³ad chemiczny
Zastosowanie
1.
Ma 1 Fe
odczynnik
Heyna
10g chlorku amonowo-miedzio-
wego, 100 cm 3 wody
ujawnia segregacjê fos-
foru i wêgla oraz w pew-
nej mierze strukturê
pierwotn¹
2.
Ma 2 Fe odczynnik
Oberhoffera
500 cm 3 wody, 500 cm 3 alkoholu
etylowego, 0,5g chlorku mie-
dziowego, 0,5g chlorku cynowe-
go, 30g chlorku ¿elazowego,
50 cm 3 kwasu solnego (1,19)
ujawnia segregacjê
fosforu i strukturê
pierwotn¹
3.
Ma 3 Fe odczynnik
Baumana
5 cm 3 kwasu siarkowego,
100 cm 3 wody
ujawnia rozmieszczenie
siarki, czêciowo fosforu
4.
Ma 8 Fe odczynnik
Fry
120 cm 3 kwasu solnego (1,19).
20g chlorku miedziowego kryst.,
100 cm 3 wody
ujawnia odkszta³cenia
plastyczne
5.
odczynnik
chromowy
10 cm 3 kwasu solnego, 1g kwasu
chromowego, 100 cm 3 wody
ujawnia rozmieszczenie
zanieczyszczeñ
6.
Ma 5 Fe odczynnik
Jacewicza
38 cm 3 kwasu solnego (1,19),
12 cm 3 kwasu siarkowego  (1,83),
30 cm 3 wody
ujawnia nieci¹g³oci
materia³u, wtr¹cenia
niemetaliczne oraz uk³ad
w³ókien
7.
Ma 11 Fe odczynnik
Adlera
3g chlorku miedziowo-amono-
wego, 25 cm 3 wody po roz-
puszczeniu dodaæ 50 cm 3 kwasu
solnego (1,19), 15g chlorku
¿elazowego
ujawnia strukturê spoin
697928173.001.png
13
Dzia³anie elektrolityczne wykazuj¹ wszystkie odczynniki zawieraj¹ce sole miedzi.
Bêd¹ to przede wszystkim odczynniki Ma 1 Fe oraz Ma 2 Fe. Odczynniki te stosuje
siê do wykrywania segregacji fosforu, a niekiedy mog¹ one s³u¿yæ równie¿ do ujaw-
nienia struktury pierwotnej.
Odczynnik Ma 1 Fe (Heyna) oddzia³uje w ten sposób, ¿e miejsca bogate w fosfor
zabarwiaj¹ siê na brunatne, za bogatsze w wêgiel na szaro. Makrostruktura stali po
wytrawieniu tym odczynnikiem jest bardziej wyrana na mniej wyg³adzonej powierzchni,
³atwiej jest równie¿ w tym przypadku zetrzeæ nadmiar wydzielonej na powierzchni
próbki miedzi.
Odczynnik Ma 2 Fe (Oberhoffera) silnie trawi miejsca ubogie w fosfor, które ciem-
niej¹, a na miejsca bogate w fosfor prawie nie dzia³a, pozostawiaj¹c je jasne i b³ysz-
cz¹ce. Po d³u¿szym trawieniu tym odczynnikiem stali przerobionej plastycznie uwi-
dacznia siê równie¿ wyranie przebieg w³ókien. Wymaga to jednak dok³adnego
przygotowania powierzchni przez polerowanie.
Odczynnik Baumana (Ma 3 Fe) ujawnia na przy³o¿onym do zg³adu papierze foto-
graficznym bromosrebrnym wystêpowanie wtr¹ceñ siarczkowych w stali, zgodnie
z reakcjami:
FeS + H 2 SO 4 ® FeSO 4 + H 2 S
H 2 S + 2 AgBr ® Ag 2 S + 2HBr
W tych miejscach, w których na zg³adzie metalograficznym wystêpuj¹ siarczki
¿elaza FeS, na papierze fotograficznym otrzymuje siê ¿ó³tawo-brunatne wydzielenia
siarczku srebra Ag 2 S.
Do ujawnienia miejsc, w których zosta³a przekroczona granica plastycznoci sto-
suje siê odczynnik Ma 8 Fe (Fry); odczynnik ten atakuje strefy, w których zosta³a
przekroczona granica plastycznoci, ujawniaj¹c je w postaci ciemnych linii, tzw. linii
p³ynnoci. Przy du¿ych stopniach odkszta³cenia gêstoæ linii p³ynnoci jest tak du¿a, ¿e
wytrawiony obraz ulega zatarciu. Odczynnik Ma 8 Fe u¿ywany jest najczêciej do
badania czêci maszyn uszkodzonych w czasie pracy na skutek przeci¹¿enia statycz-
nego lub dynamicznego.
Do badania rozk³adu zanieczyszczeñ w stalach przerobionych plastycznie stosuje
siê równie¿ odczynnik chromowy, który dzia³aj¹c silnie na zanieczyszczenia uwidacz-
nia nie tylko budowê w³óknist¹, ale wszelkie jej przerwy spowodowane zgrzewaniem
lub spawaniem. Miejsca zdrowe nie ulegaj¹ dzia³aniu odczynnika.
W przypadku g³êbokiego trawienia stosuje siê odczynnik Ma 5 Fe, który dzia³a
silnie, zw³aszcza po podgrzaniu do temperatury 90°C. Ujawnia on wadliwe miejsca
materia³u, jak: wtr¹cenia niemetaliczne, rzadzizny oraz pêkniêcia.
Obserwacja prze³omu daje wa¿ne wskazówki co do jakoci materia³u oraz cha-
rakteru pêkniêcia, co ma szczególne znaczenie dla ustalenia przyczyn awarii maszyn.
W przypadku celowo wykonywanych prze³omów nale¿y jednak wzi¹æ pod uwagê, ¿e
14
sposób wykonania prze³omu mo¿e mieæ wp³yw na jego wygl¹d. Niew³aciwe przygo-
towanie próbki w niektórych przypadkach sugerowaæ mo¿e istnienie wad materia³o-
wych, które w rzeczywistoci nie wystêpuj¹. Dlatego przygotowanie próbek wymaga
ka¿dorazowo osobnego rozpatrzenia.
2.3. Metodyka badañ
2.3.1. Trawienie odczynnikiem Heyna
Zg³ad badanego elementu szlifowany na papierach ciernych o redniej gruboci
ziarna zwil¿a siê odczynnikiem Ma 1 Fe; czas trawienia wynosi 0,5 do 5 minut. Wy-
dzielon¹ warstewkê miedzi mo¿na sp³ukaæ strumieniem wody; usuwanie miedzi przy-
spiesza zmywanie zg³adu wodnym roztworem amoniaku. Nastêpnie zg³ad suszy siê
strumieniem powietrza.
2.3.2. Próba Baumana.
Badanie rozmieszczenia siarki, a czêciowo i fosforu
(wg PN-61/H-04502)
Dla przeprowadzenia próby Baumana szlifowanie zg³adu koñczy siê na papierze
ciernym o redniej gruboci ziarna. Do tak przygotowanego zg³adu przyk³ada siê
fotograficzny papier bromowo-srebrowy, namoczony w 5 % roztworze wodnym kwasu
siarkowego przez okres 2-5 minut. Przed przy³o¿eniem go do zg³adu papier bromowo-
srebrowy nale¿y przesuszyæ za pomoc¹ bibu³y. Wa¿ne jest, aby emulsja by³a dobrze
dociniêta do powierzchni zg³adu, co mo¿na uskuteczniæ za pomoc¹ gumowego wa³-
ka. Czas trawienia waha siê, w zale¿noci od zawartoci siarki w materiale, od
1 do 15 minut. Po zdjêciu papieru fotograficznego nale¿y go przep³ukaæ w wodzie,
utrwaliæ w utrwalaczu fotograficznym przez 10-20 minut i po ponownym przep³ukaniu
wysuszyæ na suszarce elektrycznej.
2.3.3. Trawienie odczynnikiem Fry
Przed wykonaniem zg³adu zaleca siê próbkê podgrzaæ do temperatury 150-300°C
i wytrzymaæ j¹ w tej temperaturze w ci¹gu 1 godz. Wypolerowany zg³ad trawi siê
w ci¹gu 1-3 minut, pocieraj¹c go wat¹ zwil¿on¹ odczynnikiem Ma 8 Fe. Ujawnienie
linii p³ynnoci nastêpuje zazwyczaj po kilku minutach, rzadziej po d³u¿szym trawieniu.
Z t¹ chwil¹ szlif nale¿y sp³ukaæ najpierw 50 % roztworem kwasu solnego (1,19), a na-
stêpnie wod¹, po czym nale¿y go suszyæ w strumieniu powietrza.
2.3.4. Trawienie odczynnikiem Oberhoffera
Sposób przeprowadzenia badania jest podobny jak przy zastosowaniu odczynnika
Ma 1 Fe, z tym jednak, ¿e zg³ad nale¿y bardzo g³adko wyszlifowaæ, a nawet wypole-
rowaæ. Czas trawienia jest krótszy i wynosi od kilku sekund do 2 minut.
15
2.3.5. Trawienie odczynnikiem chromowym
Zg³ad stalowy trawi siê przez pocieranie wat¹ zwil¿on¹ odczynnikiem chromo-
wym, a¿ do otrzymania wyranego obrazu makrostruktury. Nastêpnie próbkê p³ucze
siê kolejno wod¹ i alkoholem, na koniec suszy siê.
2.3.6. Próba g³êbokiego trawienia
(wg PN-57/H-04501)
Do badañ wycina siê próbki w postaci tarczy o gruboci 10-20 mm w ten sposób,
aby trawiona powierzchnia by³a prostopad³a do osi kêsa lub prêta. Powierzchnia
przeznaczona do trawienia powinna byæ obrobiona drobnym wiórem lub papierem
ciernym o redniej wielkoci ziarna. Trawienie przeprowadza siê w odczynniku Ja-
cewicza w temp. 95°C przez czas 15-20 minut. Trawienie nale¿y uwa¿aæ za zakoñ-
czone z chwil¹, gdy powierzchnia zg³adu zaczyna wykazywaæ nieznaczn¹ chropowa-
toæ lub zmatowienie. Po trawieniu próbki nale¿y op³ukaæ wod¹, w razie potrzeby
zobojêtniæ wodnym roztworem sody, po czym ponownie sp³ukaæ wod¹ i przesuszyæ.
Wytrawion¹ powierzchniê zg³adu obserwuje siê okiem nie uzbrojonym i porównuje
z obrazami zamieszczonymi w normie.
2.3.7. Trawienie odczynnikiem Adlera
Stosowane jest dla próbek wyciêtych z po³¹czeñ zgrzewanych i spawanych. Ba-
danie przeprowadza siê przez pocieranie zg³adu wat¹ zwil¿on¹ odczynnikiem Ma 11 Fe
w temperaturze pokojowej, a¿ do uzyskania kontrastowego obrazu makrostruktury
z³¹cza. Nastêpnie szlif p³ucze siê wod¹ oraz alkoholem, po czym suszy siê go w stru-
mieniu powietrza.
2.3.8. Próba prze³omu niebieskiego
(PN-60/H-04509)
Próba prze³omu niebieskiego pozwala na ocenê wewnêtrznych wad makroskopo-
wych stali. Stosuje siê j¹ do konstrukcyjnych stali wêglowych i stopowych w stanie
przerobionym plastycznie.
Próbki do badañ wycina siê z walcowych prê-
tów w ten sposób, ¿eby mia³y one kszta³t p³ytek
o gruboci 20-40 mm, jak to przedstawia rys.2.1,
i by p³aszczyzna prze³omu by³a równoleg³a do kie-
runku przebiegu w³ókien. Dla u³atwienia z³amania
próbka ma naciêty ostry karb.
Przeprowadzenie badania polega na tym, ¿e
próbkê nagrzewa siê do temperatury 100-150°C,
wy¿szej od temperatury niebieskiego nalotu
(tj. temp. 400°C) i po wyjêciu z pieca i och³odze-
h
prze³om
H
Rys.  2.1.
Próbka do próby prze³omu niebieskiego
wg PN-60/H-04509
697928173.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin