Kapuściana jesienna zapiekanka
1 mała główka kapusty włoskiej25 dag mięsa mielonego1 łyżka oleju1 puszka pomidorówząbek czosnkutymianek1 żółtkołyżka kwaśnej gęstej śmietanysól, pieprzdrobno starty żółty ser (im więcej, tym lepiej) Kapustę czyścimy, kroimy w cząstki, w garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy cząstki kapusty na ok. 10 min, a następnie wyjmujemy ją i osączamy. W tym czasie mielone mięso należy podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Pomidory rozdrabniamy (można użyć sosu pomidorowego lub przecieru skarmelizowanego wcześniej), przelewamy do żaroodpornej formy (najlepiej okrągłej). Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pomidorami i tymiankiem. Cząstki kapusty układamy w formie na pomidorach. Na wierzch rozsmarowujemy masę mięsną. Żółtko należy rozmącić ze śmietaną, dodajemy ser, mieszamy, polewamy zapiekankę, można jeszcze dodatkowo posypać z wierzchu serem startym. Zapiekamy ok. 15 min w temp. 200 °C. Podajemy zaraz po sporządzeniu.
Indyk w jogurtowym curry
Składniki:
— 500 g piersi indyka
— 4 małe lub 2 duże cebule
— 2 ząbki czosnku
— 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
— 1 duży lub 2 małe jogurty naturalne
— 1 łyżka oliwy z oliwek
— 2 łyżki przyprawy curry
Przygotowanie:
• pokrojone w piórka cebule z rozgniecionym czosnkiem i koncentratem pomidorowym podsmażyć na oliwie,
• zdjąć z gazu, zalać jogurtem, wsypać curry i wymieszać,
• mięso pokroić w kostkę i dodać do całości,
• odstawić na godzinę do lodówki (mięso wspaniale przejdzie aromatem potrawy),
• dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
eb56