ChrupiÑca wieprzowina w sosie.doc

(24 KB) Pobierz
Chrupiąca wieprzowina w sosie

Chrupiąca wieprzowina w sosie   

 

30 dag schabu bez kości lub polędwiczki wieprzowej

1 średnia cebula dymka

3 grzyby mu-err lub pieczarki

1 cm świeżego imbiru

1 duży ząbek czosnku

2 - 3 szklanki oleju do głębokiego smażenia

 

Marynata:

szczypta soli

1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry

 

Ciasto:

2 łyżki mąki ziemniaczanej

woda

 

Sos przyprawowy:

1 1/2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka łyżeczki wina ryżowego lub sherry

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki bulionu lub wody

 

Mięso pokrajać w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min.

Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę).

Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego

Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso.

Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple.

Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia.

Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawa gotowa. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin