Pulpety w ╛óêtym sosie, makaron z tuΣczykiem i paprykÑ.doc

(24 KB) Pobierz
Pulpety w żółtym sosie

Pulpety w żółtym sosie  

 

50 dag mielonej szynki

10 cm jasnej części średniego pora

1 jajo

250 ml śmietany 18% albo jogurtu naturalnego

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki mąki

2 łyżeczki curry

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 czerstwa bułka

2 szklanki bulionu

1/2 łyżeczki soli

pieprz, gałka muszkatołowa 

 

Bułkę namoczyć w szklance bulionu. Po około 10-15 minutach dokładnie ją odcisnąć.

Pora dość drobno pokroić i zeszklić na patelni na maśle.

Mięso przez około 5 minut dokładnie wyrabiać z podsmażonym porem, jajem, odciśniętą bułką, natką pietruszki, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Z masy mięsnej uformować nieduże pulpety. Dla łatwiejszego kształtowania kulek dłonie co chwilę zwilżać zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej. Równomiernie zrumienić pulpety. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, a następnie stopniowo ze szklanką bulionu. Przełożyć do sosu pulpety i dusić przez około 20 minut. (Uwaga! Jeżeli zdecydujemy się na zastąpienie śmietany jogurtem, musimy liczyć się z tym, że jogurt odrobinę zwarzy się podczas duszenia).

Najlepiej podawać z makaronem albo ryżem.

 

 

Makaron z tuńczykiem i papryką  

 

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

kartonik 500 gram zagęszczonego soku pomidorowego

spora cebula

papryka w dowolnym kolorze

30 dag makaronu, np. duże świderki

sól, pieprz, kostka warzywna

tymianek, koperek

olej 

 

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju na złoto, wlać sok pomidorowy, wrzucić osączonego z wody tuńczyka i pokrojoną w kostkę paprykę, sporo posolić, popieprzyć, dodać malutką szczyptę tymianku i łyżeczkę pokrojonego świeżego koperku albo pół łyżeczki suszonego. Przykryć i dusić 10-15 minut aż papryka zmięknie.

W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (żeby się nie sklejał) i kostki warzywnej. Prawie miękki makaron przelać na sicie lekko ciepłą wodą i podawać polany sosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin