Kotlety Lukrezii, gulasz z kiełbasą.doc

(28 KB) Pobierz
Kotlety Lukrezii

Kotlety Lukrezii

 

4 kotlety schabowe bez kości,

4 plasterki szynki (każda, za wyjątkiem konserwowej),

4 plasterki żółtego sera (polecam goudę),

1 marchewka,

sól, pieprz,

1 jajko,

mąka,

bułka tarta,

olej do smażenia.

 

  Mięso umyć, osuszyć i rozbić ładnie tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę obrać i pokroić w julienne długości około 7 cm. Podzielić całą marchewkę na 4 części i każdą z nich zawinąć w plasterek szynki, a ten zawinąć w plasterek żółtego sera. Gotowy rulon ułożyć na jednej połowie kotleta i złożyć go na pół.

   Przygotowane kotlety obtoczyć kolejno w mące, rozbitym jajku i bułce tartej. Czasami mieszam bułkę tartą z łyżką (mam małe łyżki) przyprawy do gulaszu - polecam.    Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety na rumiano z obu stron. Najpierw na średnim ogniu, a jak złapią kolor, dosmażyć na małym. Mnie to zajmuje tyle czasu, ile gotują się ziemniaki, czyli standardowe 30 minut.

 

Gulasz z kiełbasą

 

50 dag ziemniaków,

50 dag marchewki,

50 dag kiełbasy np. toruńskiej,

sól, pieprz,

4 średnie cebule,

2 łyżki oleju,

4 łyżki przecieru pomidorowego,

1 łyżka mąki,

25 dag śmietany,

1 l bulionu z warzyw,

1 łyżka mąki,

1/2 pęczka natki pietruszki.

 

Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w cienkie plasterki. Zagotować ok. 1 l osolonej wody. Do wrzątku wrzucić jarzyny i gotować ok. 10 minut.    W tym czasie dokładnie obrać kiełbasę ze skóry (można tego nie robić jeśli komuś nie przeszkadza) i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Ostrożnie rozgrzać w sporym rondlu olej, podsmażyć w nim delikatnie kiełbasę, po czym wrzucić cebulę i chwilę dusić.

Przecier wymieszać z mąką i ze śmietaną. Do kiełbasy i cebuli wlać jarzyny razem z wodą, w której się gotowały, dodać bulion. Przecier wymieszać z mąką, śmietaną i odrobiną wody. Przelać całość do rondla, najlepiej przez sitko - gdy nie mamy pewności, że wszystko jest wymieszane idealnie. Mąka ma zagęścić całość, a nie utworzyć nieapetycznych grudek. Chwilę pogotować, doprawić solą i i pieprzem.

   Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Gulasz podawać posypany pietruszką, koniecznie z pieczywem. Najlepiej świeżym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin