Makaron z pieczarkami niekoniecznie zielony.doc

(25 KB) Pobierz
Makaron z pieczarkami niekoniecznie zielony

Makaron z pieczarkami niekoniecznie zielony

 

1 porcja makaronu tak ze 40 dag kupnego - tagliatelle,

40 dag pieczarek,

1 pęczek pietruszki,

1 cebula,

4 ząbki czosnku,

5 dag masła (albo i więcej),

1 kieliszek białego wina lub wody,

sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa.

 

   Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, lub według przepisu...

Pieczarki starannie oczyścić, osuszyć i pokroić na ćwiartki lub ósemki – to zależy od ich wielkości. Pietruszkę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Obraną cebulę pokroić w wąskie piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.

   Na patelni rozpuścić część masła, ułożyć cebulę, czosnek i pieczarki. Usmażyć starając się nie dotykać zawartości dopóki sok z pieczarek nie wyparuje. Chodzi o to, żeby cebula po prostu zmiękła. I wtedy dopiero całość podsmażyć na rumiano. Na końcu dodać pietruszkę, odrobinę wina, doprawić solą, pieprzem i gałką...

   Makaron odcedzić, przelać gorącą wodą. Wymieszać w garnku z łyżką masła. Wyłożyć na głębokie talerze, do grzybów zaś dodać tak ze 2 łyżki masła, wymieszać i ułożyć na makaronie razem z powstałym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin