zestaw pytań z kosmetologii - opracowanie.docx

(22 KB) Pobierz

1.Kosmetologia – specjalność medyczna oparta na naukach medycznych. Zajmuje się metodami leczenia i pielęgnowaniu ciała zwłaszcza włosów twarzy i paznokci. 

2. podział  kosmetyki działy                               

-pielęgnacyjna- racjonalna pielęgnacja i zapobieganie powstawaniu defektom, opóźnienie starzenia                            -lecznicza-usuwanie zjawisk chorobowych i zapobieg. ich powstawaniu.                                                      -zdobnicza- tuszowanie wad, podkreślenie naturalnych walorów, pielęgnacja kończyn i paznokci                       

  3. umiejętności praktyczne kosmetyczek

–zorganizowanie stanowiska pracy             

–wywiad z klientem         

- rozpoznanie rodzaju cery i włosów                            

-udzielenie porady pielęgnacyjnej                

  - wykonanie zabiegu pielęgnacyjnego              

- masaż                            

- wykonanie maseczki odpowiedniej do cery      

- wykonanie henny, brwi i rzęs oraz regulacji           

- wykonanie makijażu 

   4. Jakie zabiegi może wykonywać kosmetyczka

– elektroliza włosów i drobnych naczyń krwionośnych                     

- krioterapia  –leczenie zimnem                             

- może asystować lekarzowi podczas głębokiego złuszczania  naskórka, odsysaniu tłuszczu, pobierania wycinka skóry              

  5. Cechy fizyczne kosmetyczki                    

– regularne rysy  twarzy 

– odpowiedni wzrost       

– prawidłowa budowa ciała                                

– wytrzymałość fizyczna 

– prawidłowa  wymowa

  – zdolności manualne    

  – sprawność ruchowa dłoni i palców

– dobry wzrok     

     6. Cechy psychiczne kosmetyczki                    

- poczucie estetyki              

– dyskrecja                          

– spostrzegawczość              

– umiejętność nawiązywania kontaktów    

- bez uprzedzeń              

   7. Kosmetyczką nie  może być  osoba            

  - nerwowa                      

  – z chorobami zakaźnymi

– padaczka                       

– chora psychicznie        

– nadmierna potliwość     

- nadpobudliwa             

  8. Czynności zabronione kosmetyczce                   

- nakłuwanie igłą krost ropnych i wyciskanie ich 

– nakłuwanie igłą guzków w stanie zapalnym          

– nie wolno wstrzyknięć podskórnych, dożylnych, domięśniowych               

– masażu gruczołów piersiowych                     

– zabiegów z zakresu światłolecznictwa bez skierowania lekarza       

  – leczenia otyłości          

    9. Przepisy BHP              

-udział w szkoleniu BHP

  – dobry stan techniczny sprzętu                             

- podłogi antypoślizgowe

– fotel zabiegowy bez części metalowych w zasięgu ręki klienta         

– żadnych metalowych ozdób                             

  – poinformowanie klienta o działaniu temperatury  

– przy porażeniu prądem udzielamy pierwszej pomocy  

                 

     10. Budowa naskórka   składa się z 5 warstw.     

– warstwa podstawna – tu następuje obfity podział komórek. Następuje tu początek przemiany keratyny, będącej ostatecznym produktem metabolizmu naskórka.    

– warstwa kolczysta – zbudowana z kilku rzędów, wielobocznych komórek spłaszczonych w kierunku powierzchni skóry.  Powyżej warstwy rozpoczyna się proces keratynizacji.                                – warstwa ziarnista -  składa się z wielu wrzecionowatych        komórek o spłaszczonych jądrach. Mają one w sobie ziarenka barwnika. Warstwa ta jest filtrem dla promieni UV.                 

  – warstwa jasna – składa się z częściowo zrogowaciałych komórek pozbawionych jąder. Przyczynia się odpowiednio do utrzymania wilgoci naskórka. Pomiędzy warstwa ziarnistą i jasną znajduje się tzw. bariera reina, która nie przepuszcza wilgoci do środka organizmu.

warstwa rogowa – składa się z spłaszczonych, pozbawionych jąder komórek, które ulegają złuszczeniu.                

  11. Skóra właściwa składa się z tkanki łącznej, elementów komórkowych, zawiera naczynia krwionośne, zakończenia rogowe i przydatki skóry. Wyróżniamy 2 warstwy:   -brodawkową                          - siateczkową             

   12. Włókna kolagenowe, retikulinowe, sprężyste. Znajdują się w skórze właściwej. Są one wtapiane w substancję złożoną głównie z mukopolisacharydów. Włókna retikulinowe i sprężyste są rozsiane między włóknami kolagenowymi. Z wiekiem włókna sprężyste  ulegają zwyrodnieniu i wraz z włóknami kolagenowymi zbijają się w bezpostaciową masę. 

   13. Tkanka podskórna – składa się ze zrazików tłuszczowych, przedzielonych zbita tkanką włóknistą, a w przestrzeniach międzyzrazikowych znajdują się części wydzielnicze gruczołów potowych oraz naczynia krwionośne i włókna nerwowe. Chroni organizm przed uszkodzeniami mechanicznymi, wpływami atmosferycznymi, chemicznymi  biologicznymi. Skóra stanowi  najcięższy organ ludzkiego ciała i waży ok.3 kg.                        

14. Proces odnowy komórkowej -  w najgłębiej położonej warstwie naskórka tzw. postawnej odbywa się proces namnażania się komórek, jest więc to strefa najbardziej aktywna w procesie odnowy naskórka, dlatego też nazywana jest także warstwą rozrodczą. Nowe komórki przez okres około miesiąca wędrują na powierzchnię skóry wypychane przez kolejne grupy "młodszych" komórek. Gdy dotrą one do zewnętrznej warstwy naskórka tzw. rogowej obumierają i ulegają stałemu, stopniowemu i niewidocznemu dla oka procesowi złuszczania.

15. Płaszcz lipidowy – mieszanina komponentów olejowych, stałych i płynnych wosków, skwalenu, ceramidów, cholesterolu, wolnych kwasów tłuszczowych, niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych NNKT i naturalnego czynnika nawilżającego NMF     

16. Podaj funkcje skóry

chroni przed zewnętrznymi czynnikami mechanicznymi, fizycznymi, chemicznymi, biologicznymi                   – uczestniczy w termoregulacji organizmu

– uczestniczy w gospodarce wydzielniczej organizmu                     

   – uczestniczy w niektórych związkach np. wit. D                             

  – uczestniczy w metabolizmie białek, lipidów i węglowodanów 

- uczestniczy w odpowiedzi immunologicznej organizmu                      

  – jest  narządem czucia 

17. Funkcje gruczołów skory                               

gruczoły łojowe i potowe.                            

- Wydzielają tłustą substancję - łój, który chroni i uelastycznia skórę oraz natłuszcza owłosienie                     - dostarczają substancję natłuszczającą na powierzchnię skóry         

- wydalać substancje szkodliwe oraz chłodzić organizm poprzez parowanie                        

- trzymują odpowiednią wilgotność powierzchni ciała,                                

-produkują one nawet do kilku litrów płynu na dobę.                            

  18. Omów budowę           i rodzaje włosów.     

Włosy są to giętkie włókna zrogowaciałe, które powstają z komórek naskórka. Na wzrost włosów wpływają wiek człowieka, klimat, temperatura, stan zdrowia, czynniki chemiczne, uwarunkowania genetyczne oraz dieta. Przeciętny wzrost włosów na głowie w ciągu doby wynosi około 0,35 mm. Rodzaje włosów   

-  meszek                              

– owłosienie okolic płciowych                     

   – brwi                              

- rzęsy                                 

– owłosienie skóry głowy   

   19. skład chemiczny i właściwości fizyczne włosa .                            

Pod względem chemicznym składa się z białka o budowie włókienkowej, keratyny w której przeważają aminokwasy, zawierające siarkę czyli cystyna i metionina.

Właściwości fizyczne włosa                      

trwałość                               

- giętkość i elastyczność        

- zdolność pochłaniania wody                                  

-zdolność przewodzenia elektryczności   

 

 

             

   20. Cykle wzrostu włosa

Anagen – trwa kilka lat, w tym czasie następuje wzrost nowego włosa.

Katagen – okres trwający od 2 do 3 tygodni, w czasie którego włos obumiera.                  

Telogen – trwa kilka miesięcy, podczas niego martwy włos zostaje wypchnięty przez noworosnący, zrogowaciała opuszka wznosząc się w kierunku powierzchni naskórka pozostawia za sobą w mieszku włosowym pasmo komórek, które łączy ją z zanikającą brodawką.      

21. Omów choroby włosów                           

- łysienie łojotokowe       

- łysienie plackowate     

   - siwienie                       

  - grzybica                         

- choroby ropne i pasożytnicze                         

- łupież                           

22. Budowa paznokcia   

- macierz                         

– blaszka                             

łożysko paznokcia             

zrośnięta z nim tkanka okolopaznokciowa           

  23. Choroby paznokci     -

- drożdżyca – zmiany rozpoczynają się od wału paznokciowego, w którym powstaje stan zapalny. Wał jest obrzęknięty, zaczerwieniony, tworzy nawis nad płytką i wydobywa się treść ropna.                    grzybica – płytka staje się szara lub zielonkawa, matowa, krucha, łamliwa.

– łuszczyca – płytka jest matowa krucha, zgrubiała

zanokcica – ostre zapalenie tkanki okolopaznokciowej, powstaje wskutek zakażenia, np. przez ukłucie zanieczyszczonym przedmiotem                     

  24. Scharakteryzuj cerę  normalną.

Różowa, gładka, jędrna, napięta, dobrze odżywiona, właściwie reaguje na warunki atmosferyczne oraz wodę i mydło. Niewidoczne naczynia krwionośne, plamy barwnikowe. 

 

                 

 

  25. Cera  sucha            

Ma jasny kolor, jest cienka, maloelastyczna, przebarwieniami, z rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi, może się łuszczyć, reaguje zaczerwienieniem na mydło, wodę, warunki atmosferyczne. Szybciej się starzeje a niewłaściwie pielęgnowana staje się skórą starczą. Około 20 roku życia pojawiają się zmarszczki wokół oczu, ust, szyi. Gruczoły łojowe wytwarzają mało tłuszczu. Pielęgnacja – zabiegi ujędrniające, odżywcze, dotleniające i nawilżające, zabiegi na podłożu alg morskich oraz głęboko nawilżające.          

Zalecenia – demakijaż mleczkiem, tonik, żel pod oczy, serum, nawilżanie powietrza.                    Zakazy- zakaz używania mydła, maski ściągające, tonik z alkoholem, peelingi ziarniste, nikotyna                              

26. Cera tłusta

Ma kolor szarożółty, dość gruba, błyszcząca. Widoczne ujścia gruczołów łojowych w postaci porów z zaskórnikami. Starzeje się później. Źle pielęgnowana prowadzi do cery trądzikowej.           

Zalecenia – demakijaż twarzy żelem, tonik, żel pod oczy, peeling ziarnisty, emulsje, maski z alg                                Zakazy – mycie mydłem i wodą, preparaty na bazie alkoholu.                                

27. Cera mieszana.            

Ma cechy cery suchej i tłustej tzw. strefa . otwarte pory, wągry, i nadmiar serbum. Skóra na policzkach jest sucha i matowa.

Zalecenia – tonik, kremy z filtrem, na partie tłuste kremy do cery tłustej, na suche  do suchej.

Zakazy – mydło, preparaty z alkoholem, używki, usuwanie zaskórniaków  i krostek.

28. Cera wrażliwa.          

Skóra nabyta lub uwarunkowana genetycznie. u kobiet reakcje skórne zależą  od cyklu miesiączkowego i emocji. Trudna w pielęgnacji. Objawia się uczuciem pieczenia, mrowienia, ściągania.

Zalecenia – kosmetyki bez konserwantów, barwników, preparaty UV, nie wolno się opalać.        

   29. Cera alergiczna – najbardziej wymagająca cera. Wrażliwa na pokarm, pogodę, kosmetyki, skłonna do drobnej wysypki w postaci swędzących krostek, skłonna do zaczerwienienia, sucha,. Zakazy – mydło, woda, toniki z alkoholem, kwasy owocowe, częsty peeling, preparaty zapachowe, Zalecenia – najlepiej kosmetyki z tej samej linii pielęgnacyjnej, by nie doszło do dodatkowego uczulenia.   

30. Cera naczyniowa.  Skłonność do rumieńców  i pękających naczynek. Skóra jest blada lub lekko różowa. Naczynka te są słabe i mało elastyczne. Dochodzi do rozlanego na skórze rumienia, uczucia pieczenia i rozgrzania. Naczynka są kruche i nadwrażliwe.   

Pielęgnacja – podobna do pielęgnacji cery wrażliwej, stosowanie preparatów wpływających na uszczelnienie naczyń krwionośnych za pomocą: Wit. C, ruta, arnika, kasztanowiec.                   

W gabinecie -galwanizacja, jonoforeza, lampa sollux, sonofereza         

Zakazy – sauna, woda, mydło, słońce, solarium, używki, stres, emocje, preparaty sterydowe. Zalecenia – kremy z filtrem, dieta bogata w owoce i warzywa, krem, podkład, puder, tonik, mleczko, letnia woda.     

  31. Cera atroficzna.  Zwana procesem starzenia się  i jej tempo zależy od czynników genetycznych. Atrofia może powstać spontanicznie lub jako konsekwencja innych chorób skory, zmiany mogą być nabyte lub wrodzone. Jedną z metod leczenia jest mezoterapia. Stosuje się implanty kolagenowe.                     

    32. Przyczyny starzenia się skóry.   Na proces starzenia się skóry mają wpływ zmiany hormonalne szczególnie w okresie menopauzy, w czasie której oprócz zaników hormonów, występuje osłabienie organizmu. Owal twarzy staje się nieregularny, fałdy linii smutku pogłębiają się, opadają policzki, pojawiają się widoczne zmarszczki na czole, nasadzie nosa, szyi i dekoldzie.                      

   33. Proces starzenia się skóry.    Ok. 30 r.ż zmarszczki mimiczne zaczynają powoli przechodzić w trwałe, widoczne nawet przy całkowitym spokoju. Po 40 r.ż. pojawiają się zmarszczki promieniste nad górną wargą. Początkowo są nikle, z czasem coraz głębsze, do ich powstawania przyczyniają się np. częste palenie papierosów, ściąganie mimiczne ust, ubytki uzębienia, nadmierne opalanie.

Wolne rodniki jednowartościowe cząsteczki tlenu, które utraciły jeden elektron i próbują go odzyskać od atomów napotkanych na swojej drodze. Niszczą błony komórkowe skory właściwej i naskórka, uszkadzają warstwę lipidową naskórka, elastynę i kolagen w skórze właściwej.           

  34. Zmiany w procesie starzenia                             

zmarszczki,                         

- pogorszenie wzroku,     

  - spadek elastyczności skóry.  

   35. Wpływ racjonalnego odżywiania                           

  1. Najczęstsze błędy żywieniowe:                         

- spożywanie dużo soli, tłuszczu, cukru, białka,          

- małej ilości jarzyn i warzyw.                         

Białko – w rybach, mleku, serach, jajkach, mięsie. Dzienne zapotrzebowanie to 1g/ kg..                       Cukry  – złożone: sacharoza, laktoza, skrobia, celuloz...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin