Potrawy mączne.pdf

(880 KB) Pobierz
(Potrawy m\271czne \226 wszystkich)
NALEĺNIKI ZAPIEKANE W ĺMIETANIE
Ciasta:
30 dag mĢki pszennej
2,5 szklanki mleka
2 jaja
cukier
sþonina do smaŇenia
Zalewa:
6 þyŇek Ļmietany
2 ĻwieŇe jaja
tarta buþka
1,5 þyŇki masþa
cukier
cukier waniliowy
sl
UsmaŇyę naleĻniki, pokrajaę je w paski i podsmaŇyę. Gdy przestygnĢ, dodaę cukier i trochħ
tartej buþki. Naczynie wysmarowaę masþem i wysypaę tartĢ buþkĢ; wþoŇyę naleĻniki, zalaę
ĻmietanĢ rozmieszanĢ z jajami i zapiec w piekarniku. Podawaę posypane cukrem.
Buþeczki na parze MAN-TOU (Chiny)
3 i 1/2 szklanki przesianej mĢki
1 i 1/2 þyŇeczki droŇdŇy
1-1 1/2 szklanki cieplej wody
1 þyŇka cukru
1/2 þyŇeczki soli
454487564.003.png 454487564.004.png
1. DroŇdŇe rozetrzeę z cukrem, dodaę kilka þyŇek ciepþej wody, wymieszaę, postawię w ciepþym
miejscu na 10 min.
2. Wlaę rozczyn (droŇdŇy z wodĢ) do mĢki (3 szklanki) wymieszanej z solĢ, powoli wlewaę wodħ
mieszajĢc, powstanie ciasto jak na pierogi.
3. Ciasto wyrabiaę przez 7-8 min., dosypujĢc resztħ mĢki - (powinno dwukrotnie zwiħkszyę
objħtoĻę).
4. Ciasto wyþoŇyę na stolnicħ posypanĢ mĢkĢ, rozwaþkowaę na gruboĻci dwch palcw, wycinaę
szklankĢ krĢŇki, odstawię, aby ponownie trochħ wyrosþy.
5. Garnek napeþnię do poþowy wodĢ, z wierzchu umocowaę 2-3 warstwy gazy, na ktrej bħdzie
siħ kþadþo buþeczki. Zagotowaę wodħ.
6. KþaĻę po kilka buþeczek na gazħ, przykryę miskĢ tak, aby jak najmniej pary uchodziþo,
gotowaę wodħ na duŇym ogniu przez okoþo 25 min.
7. Podawaę do chiıskich potraw, ktre zawierajĢ duŇo sosu lub do pieczonego miħsa.
Proporcje: okoþo 8-10 buþeczek
RyŇ smaŇony CHOW FAN (Chiny)
2 szklanki ugotowanego ryŇu
3 þyŇki oleju jadalnego
1 jajo
2 þyŇki sosu sojowego lub1/2 þyŇki przyprawy maggi z 1 1/2 þyŇki wody
1/2 szklanki pieczarek ugotowanych pokrajanych w plasterki
1/4 szklanki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/4 szklanki posiekanej dymki lub szczypiorku
1/4 þyŇeczki glutasoli lub1/4 þyŇeczki soli.
Jajo wbię na duŇĢ patelniħ z rozgrzanym tþuszczem, przebię Ňþtko, aby siħ trochħ rozlaþo,
usmaŇyę. Na patelni pokrajaę jajo na cienkie paski. Dodaę pieczarki, ugotowany ryŇ, dymkħ lub
szczypiorek, zielonĢ pietruszkħ, sos sojowy lub maggi z wodĢ i glutasl: Wszystko wymieszaę.
SmaŇyę na Ļrednim ogniu przez 2-3 minuty, aby dobrze siħ zagrzaþo. Podawaę natychmiast z
zielonĢ saþatĢ.
Proporcje dla 2-3 osb.
PIEROGI GOTOWANE Î kuchnia chiıska
Nadzienie:
1/2 kg zmielonej wieprzowiny
2 roztarte zĢbki czosnku
2 pory (biaþa czħĻę) drobno posiekane
2 cebule dymki drobno posiekane
1 þyŇeczka soli
454487564.005.png
2 þyŇeczki cukru
1 þyŇka sosu sojowego
1 þyŇka czystej wdki
1 þyŇka mĢki ziemniaczanej
ciasto jak na pierogi smaŇone
Miħso wymieszaę z solĢ, sosem sojowym i mĢkĢ ziemniaczanĢ, mieszaę w jednĢ stronħ 30 sek,
dodaę pozostaþe skþadniki, mieszaę w dalszym ciĢgu w jednym kierunku aŇ powstanie jednolita
masa. Wstawię do lodwki na 45-60 min. ZagnieĻę ciasto jak na pierogi smaŇone. Ciasto
podzielię na 2 czħĻci, jednĢ przykryę zwilŇonĢ ĻciereczkĢ, drugĢ rozwaþkowaę, szklankĢ wykroię
krĢŇki. Farsz nakþadaę na krĢŇki, nie przykrywajĢc nadzienia zþoŇyę dwa boki pozostaþe boki
mocno zlepię. Pierogi bħdĢ miaþy ksztaþt torebeczki. Ulepione pierogi trzymaę pod suchĢ
ĻciereczkĢ na desce posypanej mĢkĢ. Przygotowaę 2 szklanki zimnej wody. DuŇy garnek
osolonej wody doprowadzię do wrzenia, wþoŇyę pierogi, zagotowaę, wlaę szklankħ wody, lekko
zamieszaę, zagotowaę, wlaę drugĢ szklankħ zimnej wody, doprowadzię do zagotowania. Pierogi
wybraę þyŇkĢ cedzakowĢ do dwch cedzakw, osĢczyę. Podawaę z sosem sojowym, octem
chiıskim lub sosem. Proporcje: dla 6-8 osb
RyŇ z jarzynami ARROZ MEJlCANO (Meksyk)
ĭ szklanki ryŇu
3 þyŇki masþa lub oleju jadalnego
1 þyŇka posiekanego szczypiorku
1 duŇa marchew oskrobana pokrajana w kostkħ
1/2 szklanki zielonego groszku (ĻwieŇego lub mroŇonego)
1 Ļrednia posiekana cebula
1 rozdrobniony zĢbek czosnku
1/2 þyŇeczki przyprawy chilli lub sproszkowanej papryki
1 þyŇeczka soli
1/4 þyŇeczki pieprzu
1/2 þyŇeczki majeranku
3 duŇe pomidory ĻwieŇe lub mroŇone, sparzone i obrane ze skrek pokrajane w duŇĢ kostkħ
2 þyŇki posiekanej zielonej pietruszki
maþy kawaþek obranego selera pokrajanego w drobnĢ kostkħ
1 szklanka rosoþu lub wody z przyprawĢ maggi (1 þyŇeczka)
2 þyŇki masþa
3 þyŇki drobno posiekanej szynki lub mielonki (dowolnie)
2 þyŇki tartej buþki
2 þyŇki utartego sera cheddar
Wypþukany, osĢczony ryŇ wþoŇyę do rondla na rozgrzane masþo lub olej - mieszajĢc, smaŇyę na
454487564.006.png
maþym ogniu na jasnozþoty kolor. ZdjĢę z ognia, dodaę wszystkie skþadniki do ryŇu z wyjĢtkiem
ostatnich czterech. Dobrze wymieszaę. Gotowaę pod szczelnym przykryciem na bardzo maþym
ogniu przez 25 min. Z rondla przeþoŇyę do wysmarowanego masþem (1 þyŇka) Ňaroodpornego
naczynia. Posypaę szynkĢ, tartĢ buþkĢ i utartym serem, na wierzchu poþoŇyę grudki z
pozostaþego masþa. Wstawię do Ļrednio nagrzanego piekarnika (190  C), zapiekaę przez 20
min. Podawaę w naczyniu w ktrym przyrzĢdzano potrawħ z sosem biaþym z zielonĢ saþatĢ w
sosie winegret.
Proporcje dla 2-3 osb
Paszteciki z miħsem
Ciasto naleĻnikowe:
Jajo
12 dag mĢki
pþ szklanki mleka
skrka ze sþoniny
sl
Nadzienie:
30 dag miħsa bez koĻci, maþa cebula
þyŇka margaryny
kostka przyprawy do zup
tþuszcz do smaŇenia
sl
pieprz
naę pietruszki
Panier:
4-5 þyŇek ciasta naleĻnikowego
tþuszcz do smaŇenia
3 þyŇki tartej buþki
Jajo ubię trzepaczkĢ, najlepiej w garnku kamiennym, dodajĢc stopniowo mĢkħ i mleko z wodĢ
(pþ na pþ). Ciasto posolię. Mocno rozgrzanĢ patelniħ smarowaę skrkĢ sþoniny. Nabieraę
ciasto þyŇkĢ wazowĢ, nalewaę na bardzo gorĢcĢ patelniħ. SmaŇyę cienkie naleĻniki na
rwnomiernym ogniu, obracajĢc szerokĢ þopatkĢ na drugĢ stronħ. UsmaŇone naleĻniki ukþadaę
na desce lub na talerzu odwrconym do gry dnem. Miħso na nadzienie opþukaę, osĢczyę z
wody, pokrajaę w kawaþki i posolię. WþoŇyę na patelniħ na mocno rozgrzany tþuszcz, zrumienię
ze wszystkich stron, potrzĢsajĢc patelniĢ. PrzeþoŇyę do rondelka, dodaę 3-4 þyŇki wody i dusię.
Cebulħ obraę, pokrajaę w krĢŇki, zrumienię na pozostaþym tþuszczu na jasnozþoty kolor, dodaę
do miħsa, wþoŇyę kostkħ przyprawy do zup i zagotowaę. W czasie duszenia wyparowany sos
uzupeþniaę wodĢ. Gdy miħso jest miħkkie, zemleę w maszynce, doprawię solĢ i pieprzem do
smaku, dodaę þyŇeczkħ posiekanej naci pietruszki, dokþadnie wymieszaę. Gdyby nadzienie byþo
za għste, wlaę 1-2 þyŇki gorĢcej wody. Trzymaę je w ciepþym miejscu, Ňeby nie skrzepþo. Na
nadzienie moŇna uŇyę pozostaþĢ z obiadu pieczeı, kotlety, zrazy, miħso rosoþowe itp. JeŇeli
454487564.001.png
miħsa jest za maþo, moŇna dodaę 25 dag ĻwieŇej kapusty gotowanej, odciĻniħtej i zmielonej.
NaleĻniki smarowaę cienko nadzieniem, 2 cm od brzegu. ZwinĢę ciasno w rulonik, nastħpnie w
kþko, nadajĢc formħ Ļlimaczka. Koniec zagiĢę pod spd. Ukþadaę rzħdami na deseczce,
przycisnĢę z wierzchu deseczkĢ. Gdy zastygnĢ - panierowaę, tzn. zanurzaę w cieĻcie
naleĻnikowym i posypywaę tartĢ buþkĢ. ĺlimaczki zrumienię na tþuszczu z obu stron, uþoŇyę na
okrĢgþym pþmisku, przybraę naciĢ pietruszki. Z podanych skþadnikw otrzymuje siħ 10-12
maþych naleĻnikw lub 8 wiħkszych. Podawaę do czystych zup, jako gorĢcĢ przekĢskħ albo
jako podstawowe danie z sosem.
Kluski z ciasta ziemniaczanego
20 dag mĢki
50 dag ugotowanych ziemniakw mĢczystych
4 dag masþa lub sþoniny
(1 jajo)
sl
Ziemniaki opþukaę, obraę, ugotowaę, rozetrzeę, trochħ przestudzię. Wymieszaę z przesianĢ
mĢkĢ, zagnieĻę ciasto, posolię, moŇna dodaę jajo; ciasto zagnieĻę w misce lub na stolnicy.
Stolnicħ posypaę mĢkĢ, wyþoŇyę ciasto i wyrobię z ciasta waþek, pokrajaę na maþe kawaþki,
wyrabiaę kuliste, niezbyt wielkie knedle albo pokrajaę na wĢskie (1 cm) kluski i uksztaþtowaę je
w maþe waþeczki (paluszki), ewentualnie nadawaę im formħ spþaszczonej kuli (kluski ĻlĢskie).
Zagotowaę wodħ z solĢ i ciasto wkþadaę partiami, powoli ugotowaę; wyjĢę þyŇkĢ cedzakowĢ na
cedzak, osĢczyę, wyþoŇyę na ogrzany pþmisek, polaę sþoninĢ ze skwarkami lub masþem.
Podawaę do miħsa duszonego, kapusty kiszonej zasmaŇanej, sosu pomidorowego lub
grzybowego.
BABKA NALEĺNIKOWA Z SEREM
454487564.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin