Składniki na 30 porcji:- 30 dag mąki - 20 dag masła lub margaryny - 10 dag cukru pudru - 1 żółtko - puszka brzoskwiń lub mandarynek - 10 dag płatków migdałowych - tabliczka białej czekolady - 1 łyżka masła - gotowa polewa czekoladowa deserowa- 1 pomarańcza lub 2–3 mandarynki - kilka winogron do dekoracji
Sposób wykonania:1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Rozkrusz w palcach, dodaj żółtko, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż na 2–3 godziny do lodówki. 2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wyłóż nim prostokątną blachę, uformuj wysoki brzeg. Piecz ok. 15 min w 190 st. C, ostudź.3. Białą czekoladę połam na kawałki, dodaj masło, rozpuść w kąpieli wodnej (wstawiając naczynie z czekoladą do większego garnka z gorącą wodą). Wymieszaj z płatkami migdałowymi.4. Brzoskwinie osącz, pokrój na cząstki, ułóż na spodzie ciasta. Brzegi obłóż cząstkami pomarańczy i winogronami. Brzoskwinie zalej białą masą czekoladowo-migdałową, ostudź. Udekoruj polewą czekoladową, schłodź.
margoblack