SLEDZ.DOC

(20 KB) Pobierz
<h3>Śledzie z grzybami po litewsku</h3><center><p style="color:#cc3399; font-size: 9pt; font-weight:bolder">Kolegom nie gustującym w zimowym wędkowaniu - mistrz Bazyli z Kujaw proponuje coś gotowego:</p></center>

ŚLEDZIE Z GRZYBAMI PO LITEWSKU

 

Kolegom nie  gustującym w zimowym wędkowaniu - mistrz Bazyli z Kujaw proponuje coś gotowego:

Składniki: 1/2 kg śledzi Matjes, 2 garście grzybów suszonych (najlepiej prawdziwki), 3 średnie cebule, pieprz mielony, papryka ostra, sól do smaku.

Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie i następne pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 2 cm. W tym samym czasie namoczyć grzyby. Cebule pokroić w talarki i zeszklić na rozgrzanym oleju, wyjąć, na pozostałym po smażeniu tłuszczu udusić grzyby, przyprawiając je solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną przyprawy Maggi w płynie. Grzyby wystudzić i wymieszać w salaterce ze śledziami i cebulą, dodać  ostrej papryki według upodobania. Całość zalać olejem i wstawić na noc do lodówki.

Sposób podania: Na zimno, jako przekąska, z dodatkiem pieczywa. Potrawa jest najlepsza na drugi, trzeci dzień.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin