BAKŁAŻANY FASZEROWANE.doc

(22 KB) Pobierz
BAKŁAŻANY FASZEROWANE

BAKŁAŻANY FASZEROWANE

2 bakłażany, po 1 czerwonej i zielonej papryce, oliwki, natka pietruszki, pomidor, 2-3 anchois, tarta bułka, oregano, ser mozzarella 

Wnętrze bakłażanów posolić, odłożyć do ocieknięcia, żeby straciły goryczkę. Po 15 minutach starannie opłukać, osuszyć i posmarować oliwą. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Natkę posiekać, oliwki pokroić w krążki lub tylko na połówki. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Anchois pokroić w paseczki. W misce wymieszać farsz: paprykę, natkę, oliwki, tarta bulka, oregano, pomidor, można dodać  trochę oliwy. Tym napełnić bakłażany. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie na wierzch położyć ser mozzarella i zapiekać, aż ser się zrumieni.

Kaśka

ROLADA  WIEPRZOWA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

1kg mięsa wieprzowego, 3 jajka, 400g brukselki, 6 marchewek, 3 cebule, ocet winny, sos sojowy, olej, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso rozbić jak na kotlety i przyprawić. Jajka roztrzepać z odrobiną soli i wody, wsypać posiekaną natkę, masę wymieszać i usmażyć z niej cienki omlet. Omlet ułożyć na mięsie, zawinąć i uformować roladę, obwiązać jedwabną nicią. Roladę zrumienić na patelni, przełożyć do rondla i piec godzinę w 200*C, skrapiając kilka razy sosem sojowym i octem a następnie polewając sosem z pieczenia. Warzywa lekko podsmażyć i dodać do rolady na 10 minut przed końcem pieczenia. Mięso pokroić w plastry i podawać polane sosem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin