Ciasto z marchwiSkładniki :MĄKA 2 szklankiPROSZEK DO PIECZENIA 1,5 łyżeczkiSODA 1 płaska łyżeczkaSÓL 1/2 łyżeczkiCYNAMON 1 łyżeczkaGOŹDZIKI 1/2 łyżeczkiCUKIER 1,5 szklankiOLEJ 1 szklankaJAJKA 4CUKIER WANILIOWY 1MARCHEW 4 szklankiUwagi : Soli może być nieco więcej, cynamon mielony, goździki utłuczone na proszek, cynamon wraz z goździkami można zastąpić 1-2 paczkami przypraw do piernika, olej sojowy, może być także słonecznikowy, marchew utarta na drobnej tarce. Można dodać siekanych orzechów (1/2 szklanki), rodzynek (tyle samo) lub jakichś suszonych owoców (np. śliwki) - jak do keksu.Wymieszać dobrze suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Ubić lub - lepiej - zmiksować olej z cukrem i, nadal ubijając, wbijać kolejno jajka. Gdy masa jest puszysta - dodać suchą mieszaninę, potem marchew i na końcu bakalie. Dwie wąskie "keksowe" blaszki wysmarować masłem (margaryną), obsypać tartą bułką, wylać do nich ciasto i piec w nagrzanym średnio piekarniku (ok.180ř) przez 40 minut. Po ok. 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już upieczone.
eborysek