Do rozpowszechnionych mikrotoksyn należy patulina Mikotoksyna ta jest wykrywana w sokach i innych przetworach z jabłek.Patulina wykazuje działanie rakotwórcze
i neurotoksyczne.
Do skażeń biologicznych należy również zaliczyć priony,
czyli cząsteczki samoreplikującego się białka , które namnażają sięprzekształcając prawidłowe cząsteczki białka w czynnikiszkodliwe dla zdrowia i życia. Priony te powodują zmiany neurodegeneracyjne mózgu, czyli tzw. encefalopatie gąbczaste i sączynnikiem wywołującym chorobę Creutzfeldta-Jakoba u ludzi,chorobę szalonych krów u bydła. Przypuszcza się, że przyczynąi choroby C~J może być spożywanie mięsa bydła zakażonego chorobą szalonych krów.
Poważnym zagrożeniem dla zdrowia człowieka są zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego.
Uwzględniając wszystkie czynniki ryzyka, można wskazać, że najczęściej przyczyną zatruć i zakażeń pokarmowych są:
• potrawy mięsne i rybne, szczególnie farsze i mięso spożywane po upływie określonego czasu od momentu przygotowania, przetwory mięsne, przy których sporządzaniu nie zachowano odpowiednich warunków termicznych, mięso pochodzące z uboju wykonanego z pominięciem kontroli weterynaryjnej, a także z uboju wykonanego w nieodpowiednich warunkach sanitarno-higienicznych,
• mleko i przetwory mleczne (lody, kremy, galaretki),
• proszek jajeczny, jaja kacze, a czasem także kurze, « różne potrawy przygotowywane przez nosicieli lub spożywane w postaci surowej (tatar).
Podstawą prawną dotyczącą tej problematyki jest Ustawa o chorobach zakaźnych i zakażeniach z września 2001 roku. Ustawa ta określa zasady i tryb postępowania w zakresie zapobiegania chorobom zakaźnym i zakażeniom u ludzi i zwalczania ich, a w szczególności rozpoznawanie i śledzenie sytuacji epidemiologicznej oraz podejmowanie odpowiednich działań celem unieszkodliwienia źródła zakażenia i przecięcia dróg szerzenia, w tym również uodpornienie osób wrażliwych na zakażenie. W poszczególnych rozdziałach mowa jest o sposobach zapobiegania chorobom zakaźnym i zakażeniom, postępowaniu w przypadku podejrzenia lub rozpoznania choroby zakaźnej lub zakażenia oraz zgonu z powodu choroby zakaźnej. Ważnym elementem ustawy jest szczegółowy wykaz chorób zakaźnych i zakażeń oraz biologicznych czynników chorobotwórczych, a także wykaz obowiązkowych szczepień ochronnych.
Do drobnoustrojów wywołujących zatrucia pokarmowe należą bakterie z rodzaju Salmonella, gronkowce enterotoksyczne, laseczki zgorzeli gazowej i jadu kiełbasianego; notowane są również zaburzenia przewodu pokarmowego po spożyciu żywności skażonej pałeczkami Yersinia enterocolitica, Campylobacter ieiuni, Helicobacter pylori i Vibrio parahaemoliticus. Najczęściej, nie tylko w Polsce, pojawiają się zatrucia zwane salmonelozami wywoływane przez odzwierzęce typy serologiczne pałeczek Salmonella typhimurium, S. enteritidis, S. dubium iin.
Ostatnim elementem zanieczyszczeń biologicznych na które należałoby zwrócić uwagę są choroby zakaźne odzwierzęce i pasożytnicze
v v Gruźlica
v v Bruceloza
v v Pryszczyca
v v Wąglik
v v Tasiemczyca
v v Wągrzyca
v v Sarkosporidoza
v v włośnica
agber