Zanieczyszczenia kik i Górska.doc

(26 KB) Pobierz
Do rozpowszechnionych mikrotoksyn należy patulina Mikotoksyna ta jest wykrywana w sokach i innych przetworach z jabłek

Do rozpowszechnionych mikrotoksyn należy patulina Mikotoksyna ta jest wykrywana w sokach i innych przetw­orach z jabłek.Patulina wykazuje działanie rakotwórcze

i neurotoksyczne.

 

Do skażeń biologicznych należy również zaliczyć priony,

czyli cząsteczki samoreplikującego się białka
, które namnażają się
przekształcając prawidłowe cząsteczki białka w czynniki
szkodliwe dla zdrowia i życia. Priony te powodują zmiany neurodegeneracyjne mózgu, czyli tzw. encefalopatie gąbczaste i są
czynnikiem wywołującym chorobę Creutzfeldta-Jakoba u ludzi,
chorobę szalonych krów u bydła. Przypuszcza się, że przyczyną
i choroby C~J może być spożywanie mięsa bydła zakażonego
chorobą szalonych krów.

Poważnym zagrożeniem dla zdrowia człowieka są zatrucia   
i zakażenia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego.

 

Uwzględniając wszystkie czynni­ki ryzyka, można wskazać, że najczęściej przyczyną zatruć i za­każeń pokarmowych są:

• potrawy mięsne i rybne, szczególnie farsze i mięso spoży­wane po upływie określonego czasu od momentu przygotowa­nia, przetwory mięsne, przy których sporządzaniu nie zacho­wano odpowiednich warunków termicznych, mięso pochodzące z uboju wykonanego z pominięciem kontroli weterynaryjnej, a także z uboju wykonanego w nieodpowiednich warunkach sanitarno-higienicznych,

• mleko i przetwory mleczne (lody, kremy, galaretki),

• proszek jajeczny, jaja kacze, a czasem także kurze, « różne potrawy przygotowywane przez nosicieli lub spoży­wane w postaci surowej (tatar).

 

Podstawą prawną dotyczącą tej problematyki jest Ustawa o chorobach zakaźnych i zakażeniach z września 2001 roku. Ustawa ta określa zasady i tryb postępowania w zakresie zapo­biegania chorobom zakaźnym i zakażeniom u ludzi i zwalczania ich, a w szczególności rozpoznawanie i śledzenie sytuacji epide­miologicznej oraz podejmowanie odpowiednich działań celem unieszkodliwienia źródła zakażenia i przecięcia dróg szerzenia, w tym również uodpornienie osób wrażliwych na zakażenie. W poszczególnych rozdziałach mowa jest o sposobach zapobie­gania chorobom zakaźnym i zakażeniom, postępowaniu w przypadku podejrzenia lub rozpoznania choroby zakaźnej lub zaka­żenia oraz zgonu z powodu choroby zakaźnej. Ważnym elementem ustawy jest szczegółowy wykaz chorób zakaźnych i zakażeń oraz biologicznych czynników chorobotwórczych, a także wykaz obowiązkowych szczepień ochronnych.

Do drobnoustrojów wywołujących zatrucia pokarmowe należą bakterie z rodzaju Salmonella, gronkowce enterotoksyczne, laseczki zgorzeli gazowej i jadu kiełbasianego; notowane są również zaburzenia przewodu pokarmowego po spożyciu żyw­ności skażonej pałeczkami Yersinia enterocolitica, Campylobacter ieiuni, Helicobacter pylori i Vibrio parahaemoliticus. Naj­częściej, nie tylko w Polsce, pojawiają się zatrucia zwane salmonelozami wywoływane przez odzwierzęce typy serologicz­ne pałeczek Salmonella typhimurium, S. enteritidis, S. dubium iin.

 

Ostatnim elementem zanieczyszczeń biologicznych na które należałoby zwrócić uwagę są choroby zakaźne odzwierzęce i pasożytnicze

v   v   Gruźlica

v   v   Bruceloza

v   v   Pryszczyca

v   v   Wąglik

v   v   Tasiemczyca

v   v   Wągrzyca

v   v   Sarkosporidoza

v   v   włośnica


...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin