Konfitura brzoskwiniowa.rtf

(250 KB) Pobierz

Konfitura brzoskwiniowa

             

bardzo łatwe

Składniki              Przepis

Postanowiłam się z Wami podzielić tym fantastycznym przepisem, bo naprawdę warto, konfitura jest przepyszna, delikatna, słodka w sam raz a przy tym bez konserwantów. Przepis autorstwa dziuni. tutaj

 

    * 1 kg brzoskwiń,

    * ok. 1/4 szklanki cukru (jeżeli owoce są bardzo słodkie wtedy mniej cukru),

    * 1/4 laski wanilii lub ok 1 łyżki esencji waniliowej,

    * ok 30 ml soku z cytryny.

1. Owoce sparzyć i obrać ze skórki. Wypestkować. Pokroić na kawałki. Włożyć do garnka zasypać cukrem, przykryć, odstawić na noc.

   2. Nazajutrz owoce powinny puścić sok. Smażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, trwa to około 30 minut. Owoce muszą zmięknąć.

   3. Dodajemy przepołowioną laskę wanilii (jeżeli dodajemy esencję to radzę trochę później - po miksowaniu), sok z cytryny i trzymamy na ogniu przez następne 30 minut.

   4. Wyjmujemy wanilię, blenderujemy +/- połowę konfitury (chyba że chcemy mieć jednolitą papkę, wtedy miksujemy całość), mieszamy dodajemy esencję, doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin