Ptasie mleczko
Składniki
Spód: • 2 jajka • 50 g miałkiego cukru do wypieków • 50 g mąki • 2 łyżki cukru waniliowego Krem jogurtowy: • 600 ml jogurtu naturalnego • 100 g cukru trzcinowego • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny • 20 g żelatyny Galaretka z wina:
• 450 g mieszanych mrożonych owoców lub świeże owoce np. borówki i maliny
• 300 ml czerwonego wina
• 6 łyżek wody
• 50 g brązowego cukru trzcinowego
• 20 g żelatyny
Wykonanie:
• Spód: Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Delikatnie łączę z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę wykładam do blaszki o wymiarach około 21 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjmuję i przekładam do formy o prostych brzegach, szklanej lub blaszanej, wyłożonej przeźroczystą folią spożywczą*.
• Krem jogurtowy: Żelatynę wkładam do dużej miski, dodaję kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją w niej rozpuszczam. Mieszając, stopniowo dodaję jogurt. Dodaję startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie mieszam. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę odstawiam i jak zacznie tężeć wykładam ją na przygotowany spód. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
• Galaretka z wina: Wino wlewam do rondelka, dodaję wodę, cukier trzcinowy, zagotowuję. Po 2 minutach gotowania odstawiam z ognia i dodaję żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie mieszam, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą masę jogurtową wykładam zamrożone owoce i polewam wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
a-takaya