Mus czekoladowy.odt

(10 KB) Pobierz

Mus czekoladowy

 

 

Składniki:

       225 g gorzkiej czekolady

       2 łyżki brandy, Grand Marnier lub Cointreau

       4 łyżki wody

       30 g miękkiego masła

       3 duże jajka, osobno białka i żółtka

       50 g drobnego cukru

       125 ml śmietany kremówki

 

Przygotowanie

 

W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.

W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.

Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.

W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.

Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek  Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin