Owocowe ciasta i desery.txt

(84 KB) Pobierz
BARBARA LASOTA, RENATA S�AWI�SKA
OWOCOWE CIASTA I DESERY
95 przepis�w
Kloszy nski  i S-U.cx Warszawa 1997
Copyright � Pr�szy�ski i S-ka 1997 Wszystkie prawa zastrze�one
?^????????? - str.: 14, 15, 16, 18 (dolne), 21, 23, 25, 27, 28, 32, 33,
34 35 36 37 44 46, 47, 48, 49, 50, 51, 54, 55, 58, 59, 62, 63, 69
Jerzy Ma�kowski - str.: 6, 7, 8, 13, 18 (g�rne), 20, 22, 29, 30, 40, 42,
43,45,65,66
Micha� Wolniak - str.: 10, 12, 39, 61, 68, 73, 74, 75, 76, 80, 82, 83,
85, 86, 87, 91, 92, 94
Opracowanie graficzne i redakcja techniczna: El�bieta Urba�ska
ISSN 1237-7779 ISBN 83-7180-632-9
Wydanie I
Nak�ad 280 000 egz.
Wydawca: Pr�szy�ski i S-ka SA ul. Gara�owa 7, 02-651 Warszawa
Druk i oprawa:
Zak�ady Graficzne, sp. z o.o.
ul. Okrzei 5, 64-920 Pi�a
Od autorek
W sklepach i cukierniach jest pod dostatkiem r�nych ciast i deser�w. Nie 
zast�pi� one jednak tych przygotowanych w domu. Nie maj� ani takiego smaku jak 
domowe, ani zapachu tak bardzo umilaj�cego nastr�j rodzinnych spotka�.
Owocowe ciasta i desery kojarz� si� nam cz�sto z ciep�ym, letnim popo�udniem, a 
niejednokrotnie przywo�uj� mi�e sercu wspomnienia podwieczork�w urz�dzanych na 
babcinej werandzie �ub w ch�odnym cieniu drzew. Ten niezwyk�y klimat mo�emy 
wyczarowa� w naszym domu w zwyk�e szare dni i o ka�dej porze roku.
Owoce s� teraz w ci�g�ej sprzeda�y. Je�li nie �wie�o zerwane, to sprowadzane z 
egzotycznych kraj�w, lub te� mro�one, konserwowane w puszkach, wekowane. Ciasta 
i desery z dodatkiem owoc�w s� po�ywne i bogate w witaminy.
W ksi��eczce tej znalaz�o si� 95 przepis�w, w�r�d nich receptury na ciasta i 
desery, kt�re mo�emy przygotowa� na skromniejsze okazje i na te bardziej 
uroczyste. S� tu przepisy na pyszne ciasta z po�ewami, jeszcze ma�o u nas 
popu�arne, oraz na wypieki i desery, w kt�rych owoce ��czy si� z likierem czy 
mielonymi orzechami i migda�ami. Osoby dbaj�ce o Uni� mog� wybra� ciasta mniej 
kaloryczne, np. z mniejsz� ilo�ci� jaj lub takie, do kt�rych dodaj� si� jogurt 
zamiast �mietany.
Mamy nadziej�, �e ta ksi��eczka u�atwi Pa�stwu przygotowanie smakowitych 
wypiek�w, kt�re umil� niejedno popo�udnie.
3
OWOCOWE CIASTA I DESERY
Babeczki z owocami
20 dag m�ki,
10 dag mas�a,
3 �y�ki cukru pudru,
�y�ka soku z cytryny,
��tko,
�wier� �y�eczki
sk�rki otartej z cytryny,
3 szklanki malin,
poziomek lub innych owoc�w
do wype�nienia babeczek,
szklanka bitej �mietany
do dekoracji

CIASTA, PLACKI, TARTY
Z podanych sk�adnik�w zagnie�� kruche ciasto, rozwa�kowa� je i wylepi� nim 
foremki. Wstawi� do piekarnika nagrzanego do 200�C. Upiec na jasnoz�oty kolor. 
Wy�o�y� babeczki z foremek, ostudzi�. Nape�ni� owocami, posypa� cukrem, 
udekorowa� bit� �mietan�.
I Be�owe koszyczki 8 z owocami
4 bia�ka,
20 dag cukru pudru, �y�eczka cukru waniliowego, 15 dag drobnych owoc�w (jag�d, 
poziomek, malin),
?? bita �mietana
o do przybrania
Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. Pod koniec ubijania doda� cukier i cukier 
waniliowy. Z przygotowanej masy szprycowa� ciastka w kszta�cie �limaczk�w z 
wysokim brzegiem na blach� nat�uszczon� i wy�o�on� papierem. Piec w letnim 
piekarniku, a� b�d� zupe�nie suche. Bezpo�rednio przed podaniem do ka�dego 
�koszyczka" w�o�y� umyte i osuszone owoce. Przybra� �mietan�.
OWOCOWE CIASTA I DESERV
Biszkopt
z truskawkami
1 kg truskawek,
4 jaja, 4 �y�ki cukru,
5 �y�ek m�ki, p� �y�eczki proszku do pieczenia, galaretka truskawkowa,
co t�uszcz do wysmarowania o formy, tarta bu�ka
��tka oddzieli� od bia�ek i utrze� z cukrem na puszyst� mas�. Bia�ka ubi� na 
sztywn� pian�. Do ��tek dodawa� na przemian po �y�ce m�ki i piany oraz proszek 
do pieczenia. Lekko wymiesza� �y�k� cedzakow�, w�o�y� do tortownicy wysmarowanej 
t�uszczem i wysy-
panej bu�k�, wstawi� do piekarnika nagrzanego do 160-180�C i upiec na z�oty 
kolor. Przygotowa� galaretk� wed�ug przepisu na opakowaniu, wystudzi� i wstawi� 
do lod�wki. Truskawki umy�, odszypu�kowa�, osuszy�. Na wy-studzonym biszkopcie 
u�o�y� truskawki, zala� t�ej�c� galaretk� i wstawi� do lod�wki.
Brzoskwiniowa rolada
Ciasto biszkoptowe: 4 ma�e jaja, 2 ��tka, 4 czubate �y�ki cukru, 12 dag m�ki, 
odrobina proszku do pieczenia (na czubku no�a),
CIASTA, PLACKI, TARTY
I cukier waniliowy, 3 �y�ki kakao. Krem i przybranie: puszka brzoskwi�, czubata 
�y�eczka �elatyny, 3 �y�ki likieru brzoskwiniowego, 2 kubki (po 0,25 1) �mietany 
krem�wki, ^t- czubata �y�ka cukru, o p� �y�eczki kakao
Oddzieli� ��tka od bia�ek. Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. Podczas ubijania 
wsypa� cukier i cukier waniliowy. Lekko mieszaj�c, dodawa� po kolei ��tka oraz 
m�k� wymieszan� z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto rozprowadzi� cienk� 
warstw� na blasze wy�o�onej pergaminem. Wstawi� do niezbyt gor�cego piekarnika, 
piec ok. 10 min.
Biszkopt wy�o�y�, zdj�� pergamin i szybko zrolowa� na �cierecz-ce lekko 
skropionej wod�. �elatyn� namoczy� w 2 �y�kach zimnej wody, a gdy nap�cznieje, 
podgrza�. Brzoskwinie osaczy�, zla� sok. Po�ow� brzoskwi� i niepe�n� szklank� 
soku zmiksowa�. Z pozosta�ych brzoskwi� od�o�y� 10 niedu�ych cz�stek, a reszt� 
pokroi� w kostk�. �elatyn� wymiesza� z likierem i doda� do przecieru z 
brzoskwi�. Ubi� 0,11 krem�wki. Gdy przecier zacznie si� �cina�, doda� ubit� 
�mietan� i brzoskwinie pokrojone w kostk�. Krem roz-smarowa� na biszkopcie. 
Cukier
i dobrze , sch�odzon� �mietan� ubi�, posmarowa� rolad�. Reszt� �mietany i 
po��wkami brzoskwi� ozdobi� gotowe ciasto, opr�szy� kakao.
Ciasto czere�niowe z polew�
1 kg czere�ni. Ciasto: 35 dag m�ki, 15-20 dag bia�ego sera,
5 �y�ek oleju,
6 �y�ek mleka, 10 dag cukru, jajo,
cukier waniliowy,
2 �y�eczki proszku do pieczenia. Polewa: p� szklanki g�stej �mietany, 3jaja,
? 15 dag cukru,
o 2 �y�ki m�ki ziemniaczanej
Ser, olej, cukier, mleko, jajo i cukier waniliowy wymiesza�, doda� m�k� z 
proszkiem do pieczenia i zagnie�� ciasto. Rozwa�kowa�, roz�o�y� na blaszce 
wysmarowanej t�uszczem. Czere�nie umy�, wydrylowa�, osuszy� i u�o�y� na cie�cie. 
Dok�adnie wymiesza� sk�adniki polewy, pola� ni� czere�nie i wstawi� brytfann� do 
nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 min w temperaturze 200-220�C.
i
OWOCOWE CIASTA I DESERV
u
10
CIASTA, PLACKI, TARTY
Ciasto gruszkowe
75 dag gruszek.
Ciasto: 25 dag m�ki,
10 dag cukru,
jajo, ��tko,
p� kostki mas�a,
p�aska �y�eczka proszku
do pieczenia,
cukier waniliowy,
szczypta soli,
konfitura morelowa.
Polewa:
p� szklanki �mietany, co 3 jaja, 2 p�askie �y�ki cukru, o 4 dag p�atk�w 
migda�owych
Z przesianej m�ki, jaja, ��tka, mas�a, cukru, cukru waniliowego, proszku do 
pieczenia i soli zagnie�� szybko kruche ciasto. Uformowa� z niego kul� i w�o�y� 
na godzin� do lod�wki.
Tortownic� wysmarowa� t�uszczem, u�o�y� rozwa�kowane ciasto, formuj�c wysoki 
brzeg. Nak�u� widelcem. Podpieka� ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 
225�C. Nast�pnie obni�y� temperatur� do 200�C. Podpieczone ciasto posmarowa� 
konfitur� morelowa. Gruszki obra� ze sk�rki, przekroi� na po��wki (usun�� 
gniazda nasienne), ponacina� wzd�u� i roz�o�y� na cie�cie. Ze �mietany, jaj i 
cukru ubi� mas� i pola� ni� ciasto. Posypa� p�atkami migda�owymi. Piec jeszcze 
przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200�C.
I Ciasto holenderskie z jab�kami
Ciasto: 25 dag m�ki, I 12 dag cukru,
p� kostki mas�a,
jajo,
p� �y�eczki proszku
do pieczenia,
cukier waniliowy,
�y�ka mleka.
Nadzienie:
1 kg jab�ek,
15 dag mas�a,
szklanka cukru,
10 dag rodzynek,
5 dag p�atk�w migda�owych, i>. �y�ka miodu, o �y�ka mleka
Z podanych sk�adnik�w szybko zagnie�� kruche ciasto, uformowa� kul� i w�o�y� na 
godzin� do lod�wki. Tortownic� wysmarowa� t�uszczem, roz�o�y� na niej 
rozwa�kowane ciasto, formuj�c wysoki brzeg, ponak�uwa� widelcem, podpieka� przez 
15 min w piekarniku nagrzanym do 200�C, po czym ostudzi�. Jab�ka obra�, 
podzieli� na �wiartki, usun�� gniazda nasienne, pokroi� na mniejsze cz�stki. 
Stopi� na patelni 5 dag mas�a, doda� 2-3 �y�ki cukru i rodzynki, poddusi�. 
W�o�y� jab�ka i dusi�, a� nieco zmi�kn�, po czym wy�o�y� na podpieczony sp�d. 
Pozosta�e mas�o lekko zrumieni�, doda� reszt� cukru, p�atki migda�owe   mi�d i 
mleko. Wymiesza�,
11
OWOCOWE CIASTA I DESERY
	
	
I   :?   ?	\
?,
11
pp..
1
?
o
s
.0 N 4>
S
� O
?&0
a
12
CIASTA, PLACKI, TARTY
chwil� potrzyma� na ogniu i roz�o�y� na jab�kach. Piec przez 40 min w piekarniku 
nagrzanym do 200�C.
Ciasto jogurtowo-morelowe
Ciasto: 2 szklanki m�ki,
p� kostki mas�a, 2 ��tka,
p� szklanki cukru,
�y�eczka proszku
do pieczenia,
t�uszcz do wysmarowania
formy.
Nadzienie: du�e opakowanie
jogurtu naturalnego (500 g),
p� szklanki �mietany
krem�wki,
1 kg moreli,
4 �y�ki cukru,
ma�e opakowanie
�elatyny (12 g).
Dekoracja: bita �mietana, co posiekane orzeszki o pistacjowe, listki melisy
M�k� wymiesza� z proszkiem do pieczenia. Mas�o posieka�, ��tka utrze� z cukrem. 
Do m�ki doda� ��tka, mas�o i zagnie�� ciasto. Wstawi� do lod�wki na godzin�, a 
nast�pnie upiec. �elatyn� moczy� w kilku �y�kach zimnej wody przez 10 min. Gdy 
nap�cznieje, rozpu�ci�, podgrzewaj�c w garnku z gor�c� wod�. Po przestudzeniu 
doda� �elatyn� do os�odzonego jo-
13
OWOCOWE CIASTA ( DESERY
gurtu, wymiesza�, wstawi� do lod�wki. Gdy zacznie g�stnie�, doda� ubit� 
�mietan�, wymiesza�, roz�o�y� na upieczonym cie�cie i wstawi� do lod�wki. Z 
umytych moreli wyj�� pestki, podzieli� owoce na po��wki i chwil� obgotowa�, 
dodaj�c kilka �y�ek os�odzonej wody. Wystudzi�, u�o�y� na cie�cie. Udekorowa� 
bit� �mietan�, orzeszkami pistacjowymi i listkami melisy.
Ciasto migda�owe z jagodami
25 dag �wie�ych lub mro�onych jag�d. Ciasto: po 25 dag mas�a, m�ki i mielonych 
migda��w,
15 dag cukru, jajo, szczypta
mielonych go�dzik�w,
�y�eczka cynamonu.
Zalewa: 3 jaja, po 100 ml oi jogurtu i �mietanki, o 2,5 �y�ki cukru
Sk�adniki ciasta zagnie�� i w�o�y� na godzin� do lod�wki. 2/3 ciasta wy�o�y� na 
tortownic� lub du�� form� do tart wysmarowan� mas�em.   Jagody  umy�,   osaczy� 
i u�o�y� na cie�c...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin