BARBARA LASOTA, RENATA S�AWI�SKA OWOCOWE CIASTA I DESERY 95 przepis�w Kloszy nski i S-U.cx Warszawa 1997 Copyright � Pr�szy�ski i S-ka 1997 Wszystkie prawa zastrze�one ?^????????? - str.: 14, 15, 16, 18 (dolne), 21, 23, 25, 27, 28, 32, 33, 34 35 36 37 44 46, 47, 48, 49, 50, 51, 54, 55, 58, 59, 62, 63, 69 Jerzy Ma�kowski - str.: 6, 7, 8, 13, 18 (g�rne), 20, 22, 29, 30, 40, 42, 43,45,65,66 Micha� Wolniak - str.: 10, 12, 39, 61, 68, 73, 74, 75, 76, 80, 82, 83, 85, 86, 87, 91, 92, 94 Opracowanie graficzne i redakcja techniczna: El�bieta Urba�ska ISSN 1237-7779 ISBN 83-7180-632-9 Wydanie I Nak�ad 280 000 egz. Wydawca: Pr�szy�ski i S-ka SA ul. Gara�owa 7, 02-651 Warszawa Druk i oprawa: Zak�ady Graficzne, sp. z o.o. ul. Okrzei 5, 64-920 Pi�a Od autorek W sklepach i cukierniach jest pod dostatkiem r�nych ciast i deser�w. Nie zast�pi� one jednak tych przygotowanych w domu. Nie maj� ani takiego smaku jak domowe, ani zapachu tak bardzo umilaj�cego nastr�j rodzinnych spotka�. Owocowe ciasta i desery kojarz� si� nam cz�sto z ciep�ym, letnim popo�udniem, a niejednokrotnie przywo�uj� mi�e sercu wspomnienia podwieczork�w urz�dzanych na babcinej werandzie �ub w ch�odnym cieniu drzew. Ten niezwyk�y klimat mo�emy wyczarowa� w naszym domu w zwyk�e szare dni i o ka�dej porze roku. Owoce s� teraz w ci�g�ej sprzeda�y. Je�li nie �wie�o zerwane, to sprowadzane z egzotycznych kraj�w, lub te� mro�one, konserwowane w puszkach, wekowane. Ciasta i desery z dodatkiem owoc�w s� po�ywne i bogate w witaminy. W ksi��eczce tej znalaz�o si� 95 przepis�w, w�r�d nich receptury na ciasta i desery, kt�re mo�emy przygotowa� na skromniejsze okazje i na te bardziej uroczyste. S� tu przepisy na pyszne ciasta z po�ewami, jeszcze ma�o u nas popu�arne, oraz na wypieki i desery, w kt�rych owoce ��czy si� z likierem czy mielonymi orzechami i migda�ami. Osoby dbaj�ce o Uni� mog� wybra� ciasta mniej kaloryczne, np. z mniejsz� ilo�ci� jaj lub takie, do kt�rych dodaj� si� jogurt zamiast �mietany. Mamy nadziej�, �e ta ksi��eczka u�atwi Pa�stwu przygotowanie smakowitych wypiek�w, kt�re umil� niejedno popo�udnie. 3 OWOCOWE CIASTA I DESERY Babeczki z owocami 20 dag m�ki, 10 dag mas�a, 3 �y�ki cukru pudru, �y�ka soku z cytryny, ��tko, �wier� �y�eczki sk�rki otartej z cytryny, 3 szklanki malin, poziomek lub innych owoc�w do wype�nienia babeczek, szklanka bitej �mietany do dekoracji CIASTA, PLACKI, TARTY Z podanych sk�adnik�w zagnie�� kruche ciasto, rozwa�kowa� je i wylepi� nim foremki. Wstawi� do piekarnika nagrzanego do 200�C. Upiec na jasnoz�oty kolor. Wy�o�y� babeczki z foremek, ostudzi�. Nape�ni� owocami, posypa� cukrem, udekorowa� bit� �mietan�. I Be�owe koszyczki 8 z owocami 4 bia�ka, 20 dag cukru pudru, �y�eczka cukru waniliowego, 15 dag drobnych owoc�w (jag�d, poziomek, malin), ?? bita �mietana o do przybrania Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. Pod koniec ubijania doda� cukier i cukier waniliowy. Z przygotowanej masy szprycowa� ciastka w kszta�cie �limaczk�w z wysokim brzegiem na blach� nat�uszczon� i wy�o�on� papierem. Piec w letnim piekarniku, a� b�d� zupe�nie suche. Bezpo�rednio przed podaniem do ka�dego �koszyczka" w�o�y� umyte i osuszone owoce. Przybra� �mietan�. OWOCOWE CIASTA I DESERV Biszkopt z truskawkami 1 kg truskawek, 4 jaja, 4 �y�ki cukru, 5 �y�ek m�ki, p� �y�eczki proszku do pieczenia, galaretka truskawkowa, co t�uszcz do wysmarowania o formy, tarta bu�ka ��tka oddzieli� od bia�ek i utrze� z cukrem na puszyst� mas�. Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. Do ��tek dodawa� na przemian po �y�ce m�ki i piany oraz proszek do pieczenia. Lekko wymiesza� �y�k� cedzakow�, w�o�y� do tortownicy wysmarowanej t�uszczem i wysy- panej bu�k�, wstawi� do piekarnika nagrzanego do 160-180�C i upiec na z�oty kolor. Przygotowa� galaretk� wed�ug przepisu na opakowaniu, wystudzi� i wstawi� do lod�wki. Truskawki umy�, odszypu�kowa�, osuszy�. Na wy-studzonym biszkopcie u�o�y� truskawki, zala� t�ej�c� galaretk� i wstawi� do lod�wki. Brzoskwiniowa rolada Ciasto biszkoptowe: 4 ma�e jaja, 2 ��tka, 4 czubate �y�ki cukru, 12 dag m�ki, odrobina proszku do pieczenia (na czubku no�a), CIASTA, PLACKI, TARTY I cukier waniliowy, 3 �y�ki kakao. Krem i przybranie: puszka brzoskwi�, czubata �y�eczka �elatyny, 3 �y�ki likieru brzoskwiniowego, 2 kubki (po 0,25 1) �mietany krem�wki, ^t- czubata �y�ka cukru, o p� �y�eczki kakao Oddzieli� ��tka od bia�ek. Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. Podczas ubijania wsypa� cukier i cukier waniliowy. Lekko mieszaj�c, dodawa� po kolei ��tka oraz m�k� wymieszan� z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto rozprowadzi� cienk� warstw� na blasze wy�o�onej pergaminem. Wstawi� do niezbyt gor�cego piekarnika, piec ok. 10 min. Biszkopt wy�o�y�, zdj�� pergamin i szybko zrolowa� na �cierecz-ce lekko skropionej wod�. �elatyn� namoczy� w 2 �y�kach zimnej wody, a gdy nap�cznieje, podgrza�. Brzoskwinie osaczy�, zla� sok. Po�ow� brzoskwi� i niepe�n� szklank� soku zmiksowa�. Z pozosta�ych brzoskwi� od�o�y� 10 niedu�ych cz�stek, a reszt� pokroi� w kostk�. �elatyn� wymiesza� z likierem i doda� do przecieru z brzoskwi�. Ubi� 0,11 krem�wki. Gdy przecier zacznie si� �cina�, doda� ubit� �mietan� i brzoskwinie pokrojone w kostk�. Krem roz-smarowa� na biszkopcie. Cukier i dobrze , sch�odzon� �mietan� ubi�, posmarowa� rolad�. Reszt� �mietany i po��wkami brzoskwi� ozdobi� gotowe ciasto, opr�szy� kakao. Ciasto czere�niowe z polew� 1 kg czere�ni. Ciasto: 35 dag m�ki, 15-20 dag bia�ego sera, 5 �y�ek oleju, 6 �y�ek mleka, 10 dag cukru, jajo, cukier waniliowy, 2 �y�eczki proszku do pieczenia. Polewa: p� szklanki g�stej �mietany, 3jaja, ? 15 dag cukru, o 2 �y�ki m�ki ziemniaczanej Ser, olej, cukier, mleko, jajo i cukier waniliowy wymiesza�, doda� m�k� z proszkiem do pieczenia i zagnie�� ciasto. Rozwa�kowa�, roz�o�y� na blaszce wysmarowanej t�uszczem. Czere�nie umy�, wydrylowa�, osuszy� i u�o�y� na cie�cie. Dok�adnie wymiesza� sk�adniki polewy, pola� ni� czere�nie i wstawi� brytfann� do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 min w temperaturze 200-220�C. i OWOCOWE CIASTA I DESERV u 10 CIASTA, PLACKI, TARTY Ciasto gruszkowe 75 dag gruszek. Ciasto: 25 dag m�ki, 10 dag cukru, jajo, ��tko, p� kostki mas�a, p�aska �y�eczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli, konfitura morelowa. Polewa: p� szklanki �mietany, co 3 jaja, 2 p�askie �y�ki cukru, o 4 dag p�atk�w migda�owych Z przesianej m�ki, jaja, ��tka, mas�a, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnie�� szybko kruche ciasto. Uformowa� z niego kul� i w�o�y� na godzin� do lod�wki. Tortownic� wysmarowa� t�uszczem, u�o�y� rozwa�kowane ciasto, formuj�c wysoki brzeg. Nak�u� widelcem. Podpieka� ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 225�C. Nast�pnie obni�y� temperatur� do 200�C. Podpieczone ciasto posmarowa� konfitur� morelowa. Gruszki obra� ze sk�rki, przekroi� na po��wki (usun�� gniazda nasienne), ponacina� wzd�u� i roz�o�y� na cie�cie. Ze �mietany, jaj i cukru ubi� mas� i pola� ni� ciasto. Posypa� p�atkami migda�owymi. Piec jeszcze przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200�C. I Ciasto holenderskie z jab�kami Ciasto: 25 dag m�ki, I 12 dag cukru, p� kostki mas�a, jajo, p� �y�eczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, �y�ka mleka. Nadzienie: 1 kg jab�ek, 15 dag mas�a, szklanka cukru, 10 dag rodzynek, 5 dag p�atk�w migda�owych, i>. �y�ka miodu, o �y�ka mleka Z podanych sk�adnik�w szybko zagnie�� kruche ciasto, uformowa� kul� i w�o�y� na godzin� do lod�wki. Tortownic� wysmarowa� t�uszczem, roz�o�y� na niej rozwa�kowane ciasto, formuj�c wysoki brzeg, ponak�uwa� widelcem, podpieka� przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 200�C, po czym ostudzi�. Jab�ka obra�, podzieli� na �wiartki, usun�� gniazda nasienne, pokroi� na mniejsze cz�stki. Stopi� na patelni 5 dag mas�a, doda� 2-3 �y�ki cukru i rodzynki, poddusi�. W�o�y� jab�ka i dusi�, a� nieco zmi�kn�, po czym wy�o�y� na podpieczony sp�d. Pozosta�e mas�o lekko zrumieni�, doda� reszt� cukru, p�atki migda�owe mi�d i mleko. Wymiesza�, 11 OWOCOWE CIASTA I DESERY I :? ? \ ?, 11 pp.. 1 ? o s .0 N 4> S � O ?&0 a 12 CIASTA, PLACKI, TARTY chwil� potrzyma� na ogniu i roz�o�y� na jab�kach. Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 200�C. Ciasto jogurtowo-morelowe Ciasto: 2 szklanki m�ki, p� kostki mas�a, 2 ��tka, p� szklanki cukru, �y�eczka proszku do pieczenia, t�uszcz do wysmarowania formy. Nadzienie: du�e opakowanie jogurtu naturalnego (500 g), p� szklanki �mietany krem�wki, 1 kg moreli, 4 �y�ki cukru, ma�e opakowanie �elatyny (12 g). Dekoracja: bita �mietana, co posiekane orzeszki o pistacjowe, listki melisy M�k� wymiesza� z proszkiem do pieczenia. Mas�o posieka�, ��tka utrze� z cukrem. Do m�ki doda� ��tka, mas�o i zagnie�� ciasto. Wstawi� do lod�wki na godzin�, a nast�pnie upiec. �elatyn� moczy� w kilku �y�kach zimnej wody przez 10 min. Gdy nap�cznieje, rozpu�ci�, podgrzewaj�c w garnku z gor�c� wod�. Po przestudzeniu doda� �elatyn� do os�odzonego jo- 13 OWOCOWE CIASTA ( DESERY gurtu, wymiesza�, wstawi� do lod�wki. Gdy zacznie g�stnie�, doda� ubit� �mietan�, wymiesza�, roz�o�y� na upieczonym cie�cie i wstawi� do lod�wki. Z umytych moreli wyj�� pestki, podzieli� owoce na po��wki i chwil� obgotowa�, dodaj�c kilka �y�ek os�odzonej wody. Wystudzi�, u�o�y� na cie�cie. Udekorowa� bit� �mietan�, orzeszkami pistacjowymi i listkami melisy. Ciasto migda�owe z jagodami 25 dag �wie�ych lub mro�onych jag�d. Ciasto: po 25 dag mas�a, m�ki i mielonych migda��w, 15 dag cukru, jajo, szczypta mielonych go�dzik�w, �y�eczka cynamonu. Zalewa: 3 jaja, po 100 ml oi jogurtu i �mietanki, o 2,5 �y�ki cukru Sk�adniki ciasta zagnie�� i w�o�y� na godzin� do lod�wki. 2/3 ciasta wy�o�y� na tortownic� lub du�� form� do tart wysmarowan� mas�em. Jagody umy�, osaczy� i u�o�y� na cie�c...
siebastian