1. Duża zmienność podaży i popytu.
Zmienność podaży wynika głównie z warunkó
w klimatycznych, ale też jest zasługą organizatorów produkcji.
Przyroda decyduje o zbieraniu plonów i o terminie pojawienia
się produktu na rynku.
Producenci stosują technologię przyspieszając, opó
źniając, stosując różne odmiany itp.
Popyt kreowany przez gospodarstwa domowe
jest bardziej zmienny niż podaż, zależy od mody, finansów itp.
2. Wydatki polaków na żywność w latach
87- 35,9 90-55 92-42 96-38,2 99-30,3 2000-29,5 2001-28,9
3.Miejsce ogrodnictwa w rolnictwie POLSKA
Sady 75-1,6 90-1,4 94-1,55 98-1,4 99-1,4 00-1,45 02-1,46
Warzywa 75-1,7 90-1,8 94-2 98-2-99-1,9 00-2 02-1,95
4 Gospodarka warzywnicza
Trzcina 1249, Przenica 567, Ryż 586, Kukurydza 600
Warzywa 676, Owowce+cytrusy 411+107, Buraki 248, Ziemniaki 308,
Jęczmień 134, Maniok 176, Bataty 143, Soja172 mln ton na 2001 rok
5. Produkcja warzyw na świecie:
Chiny 36,4%, Indie 11,6%, USA 6% Turcja 3,9% Japonia 2,4 Włochy 2,4
6.Uprawa warzyw polska (tys. ha)
uprawa
2001
2002
2003
Kapusta
19,3
15,8
16,0
Cebula
14,2
16,2
16,4
Marchew
13,8
15,9
Buraki
8,2
5,9
6,8
Ogórki
11,1
10,6
10,2
Pomidory
8,1
5,1
5,7
Kalafiory
5,4
pozostałe
19,9
24,5
24,3
7Struktura upraw warzywnych Polska(2002r.):
Powierzchnia w ha
Liczba gospodarstw
tys. szt.
%
Ogółem
617,1
100
Poniżej 0,1
392,1
63,5
0,1 – 0,5
161,0
26,3
0,5 – 1,0
24,8
4,0
1,0 – 2,0
3,2
2,0 – 5,0
2,2
Powyżej 5,0
4,5
0,7
STRUKTURA I POW. WARZYW POW.(07r.) ogółem 216,1 tys ha
z czego 5315 ha pod osłonami: cebula 15,5%; kapust 15,1;
marchew 14,6; buraki 6,5; ogórki 9,3; pomidor 6,1
8. Województwa warzywa %
mazowieckim (15,2 %), woj. łódzkie (13,1%), woj. wielkopolskie (12,3%), IV
woj. lubelskie (10,3%)
KAPUSTA: mazowieckie – 17,3% małopolskie – 16,6% łódzkie – 13,3%
KALAFIORY: lubelskie – 23% małopolskie – 18,5% mazowieckie – 17,5%
CEBULA: wielkopolskie – 22% łódzkie – 17,3% mazowieckie – 14,3%
kujawsko-pomorskie – 11%
MARCHEW: mazowieckie – 17,7% łódzkie – 13,1% lubelskie – 10,8%
świętokrzyskie - <10%
POMIDORY: wielkopolskie – 21,8% lubelskie – 17,4%kujawsko-
pomorskie – 13,5%łódzkie – 11,2%
OGÓRKI: mazowieckie – 19,3% łódzkie – 16,3% świętokrzyskie – 14,3%
9 Zbiory warzyw polowych Polska (%)
Uprawa
’ ‘88
31,2
32,9
30,1
28,0
10,0
12,7
14,1
15,3
13,4
17,7
margo.u