sciąga ekon.doc

(241 KB) Pobierz
WYKŁAD 1

 

1. Duża zmienność podaży i popytu.

Zmienność podaży wynika głównie z warunkó

w klimatycznych, ale też jest zasługą organizatorów produkcji.

Przyroda decyduje o zbieraniu plonów i o terminie pojawienia

się produktu na rynku.

Producenci stosują technologię przyspieszając, opó

źniając, stosując różne odmiany itp.

Popyt kreowany przez gospodarstwa domowe

jest bardziej zmienny niż podaż, zależy od mody, finansów itp.

2. Wydatki polaków na żywność w latach

87- 35,9 90-55 92-42 96-38,2 99-30,3 2000-29,5 2001-28,9

3.Miejsce ogrodnictwa w rolnictwie POLSKA

Sady 75-1,6 90-1,4 94-1,55 98-1,4 99-1,4 00-1,45 02-1,46

Warzywa 75-1,7 90-1,8 94-2 98-2-99-1,9 00-2 02-1,95

4 Gospodarka warzywnicza

Trzcina 1249, Przenica 567, Ryż 586, Kukurydza 600

Warzywa 676, Owowce+cytrusy 411+107, Buraki 248, Ziemniaki 308,

Jęczmień 134, Maniok 176, Bataty 143, Soja172 mln ton na 2001 rok

5. Produkcja warzyw na świecie:

Chiny 36,4%, Indie 11,6%, USA 6% Turcja 3,9% Japonia 2,4 Włochy 2,4

6.Uprawa warzyw polska (tys. ha)

uprawa

2001

2002

2003

Kapusta

19,3

15,8

16,0

Cebula

14,2

16,2

16,4

Marchew

13,8

16,2

15,9

Buraki

8,2

5,9

6,8

Ogórki

11,1

10,6

10,2

Pomidory

8,1

5,1

5,7

Kalafiory

5,4

5,7

5,4

pozostałe

19,9

24,5

24,3

7Struktura upraw warzywnych Polska(2002r.):

Powierzchnia w ha

Liczba gospodarstw

tys. szt.

%

Ogółem

617,1

100

Poniżej 0,1

392,1

63,5

             0,1 – 0,5

161,0

26,3

             0,5 – 1,0

24,8

4,0

             1,0 – 2,0

19,9

3,2

             2,0 – 5,0

13,8

2,2

Powyżej 5,0

4,5

0,7

STRUKTURA I POW. WARZYW POW.(07r.) ogółem 216,1 tys ha

z czego 5315 ha pod osłonami: cebula 15,5%; kapust 15,1;

marchew 14,6; buraki 6,5; ogórki 9,3; pomidor 6,1

8. Województwa warzywa %

mazowieckim (15,2 %), woj. łódzkie (13,1%), woj. wielkopolskie (12,3%), IV

woj. lubelskie (10,3%)

KAPUSTA: mazowieckie – 17,3% małopolskie – 16,6% łódzkie – 13,3%

KALAFIORY: lubelskie – 23% małopolskie – 18,5% mazowieckie – 17,5%

CEBULA: wielkopolskie – 22% łódzkie – 17,3%   mazowieckie – 14,3%

kujawsko-pomorskie – 11%

MARCHEW: mazowieckie – 17,7% łódzkie – 13,1% lubelskie – 10,8%

świętokrzyskie - <10%

POMIDORY: wielkopolskie – 21,8%  lubelskie – 17,4%kujawsko-

pomorskie – 13,5%łódzkie – 11,2%

OGÓRKI: mazowieckie – 19,3% łódzkie – 16,3% świętokrzyskie – 14,3% 

9 Zbiory warzyw polowych Polska (%)

Uprawa

‘88

2001

2002

2003

Kapusta

31,2

32,9

30,1

28,0

Cebula

10,0

12,7

14,1

15,3

Marchew

13,4

17,7

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin