Maślankowiec.doc

(70 KB) Pobierz
Maślankowiec

Maślankowiec

 

 

Biszkopt
5 jaj
1 szklanka cukru (ok.150 gram

4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatki

2 galaretki czerwone( truskawkowe, wiśniowe itp.)
2 galaretki zielone (agrestowe itp.)
2 litry maślanki (może również być jogurt naturalny

,ja często stosuję go jako zamiennik )

galaretki mogą być innych kolorów

wybór dowolny.

 

Wykonanie:

 

biszkopt:

Ubić pianę z białek, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier.

Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszamy.

Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 1800 ok. 35 minut.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto i delikatnie zbieramy wierzchnią warstwę biszkoptu (skórkę),nie jest to konieczne.

Po wystudzeniu dzielimy ciasto na dwa krążki i nasączamy go Np. wodą z sokiem z cytryny.

 

Dodatki:

2 galaretki (czerwone) rozpuszczamy w szklance wody

(przegotowanej, gorącej), gdy zaczną gęstnieć wlewamy do 1 litra maślanki ( lub jogurtu) i dokładnie mieszamy.
To samo robimy z galaretką zieloną.

Gdy masa z galaretek i maślanki zacznie tężeć wlewamy ją na pierwszy krążek biszkopta, przykrywamy drugim krążkiem i na to wlewamy drugą masę z galaretek i maślanki.

wstawiamy go lodówki do całkowitego stężenia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin