Rodzynkowiec
Składniki i wykonanie:- dwa dni przed pieczeniem ciasta należy namoczyć 400 g rodzynek w 1 szklance wódki lub rumu (mniej więcej dwa razy dziennie rodzynki przemieszać, żeby wszystkie mogły wchłonąć alkohol)biszkopt:- 9 jajek (oddzielnie białka i żółtka)- szczypta soli- 1 szklanka cukru pudru- 1,5 szklanki mąki pszennej- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając wsypywać stopniowo cukier, a potem dodawać po jednym żółtku mieszając dość szybko, żeby żółtka nie zdążyły opaść na dno. Następnie powoli dosypywać przesiane (koniecznie) obydwa rodzaje mąki i mieszać delikatnie łyżką.Ciasto wyłożyć do dużej prostokątnej formy (40x25 cm) wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.krem budyniowy:- 600 ml mleka- 2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem- 1/2 kostki masła- 1/2 kostki margarynyBudyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, w 600 ml mleka. Garnek przykryć folią spożywczą i zostawić do wystygnięcia.Miękkie masło i margarynę dobrze utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce zimny budyń.
krem rodzynkowy:- tabliczka czekolady mlecznej- tabliczka czekolady gorzkiej- 1/2 kostki masła (margaryny)- wcześniej namoczone w wódce rodzynki (jeśli nie wchłonęły całej wódki, należy je osączyć)Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem stopić w rondelku. Dodać rodzynki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić.dodatkowo:- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie ciasta:biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Na dolną nałożyć dżem z czarnej porzeczki, na nim rozsmarować połowę kremu budyniowego, przykryć drugim ciastem. Na nim rozsmarować drugą połowę kremu budyniowego, a na wierzch wyłożyć krem rodzynkowy (najlepiej nakładać go na ciasto kiedy jest jeszcze letni). Ciasto schłodzić w lodówce.
bogna6316