Muffiny rabarbarowe.doc

(60 KB) Pobierz
Muffiny rabarbarowe

Muffiny rabarbarowe

muffiny rabarbarowe     

 

Składniki:

·         1 - 1,25 szklanki cukru, najlepiej jasnego muscovado

·         1/3 szklanki oleju

·         1 jajko

·         aromat waniliowy

·         1 szklanka maślanki

·         około 170 g rabarbaru

·         1/2 szklanki pokrojonych łuskanych orzechów włoskich

·         2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka sody

·         1/2 szklanki zarodków pszennych (opcjonalnie)

Do posypania:

·         2 łyżki cukru jasnego muscovado lub demerara

·         1 łyżeczka cynamonu

Zasady

są proste - łączymy cukier z olejem, jajkiem, aromatem i maślanką. dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy. Następnie stopniowo wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i zarodki pszenne (niekoniecznie). Mieszamy niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Przekładamy do foremek, posypujemy po wierzchu cukrem zmieszanym z cynamonem.

Pieczemy 20 - 30 minut w temperaturze

180 - 200 stopni (sprawdzić patyczkiem).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin