Składniki:
· 1 - 1,25 szklanki cukru, najlepiej jasnego muscovado
· 1/3 szklanki oleju
· 1 jajko
· aromat waniliowy
· 1 szklanka maślanki
· około 170 g rabarbaru
· 1/2 szklanki pokrojonych łuskanych orzechów włoskich
· 2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody
· 1/2 szklanki zarodków pszennych (opcjonalnie)
Do posypania:
· 2 łyżki cukru jasnego muscovado lub demerara
· 1 łyżeczka cynamonu
Zasady
są proste - łączymy cukier z olejem, jajkiem, aromatem i maślanką. dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy. Następnie stopniowo wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i zarodki pszenne (niekoniecznie). Mieszamy niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Przekładamy do foremek, posypujemy po wierzchu cukrem zmieszanym z cynamonem.
Pieczemy 20 - 30 minut w temperaturze
180 - 200 stopni (sprawdzić patyczkiem).
bogna6316