Składniki:Na ciasto: - 40 dag mąki - 20 dag masła - 2 łyżki śmietany - 1 żółtko - 10 dag cukru pudru Na masę: - 4 pomarańcze - 4 mandarynki - 15 dag cukru - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - cytryna
Schłodzone masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, żółtko i cukier puder. Szybko zarobić kruche ciasto, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na 2–3 godziny do lodówki, by się schłodziło.Pomarańcze i mandarynki obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do rondelka, wymieszać z cukrem, mieszając dusić aż staną się półprzezroczyste. Wymieszać z kandyzowaną skórką, przyprawić sokiem z cytryny.Mazurek najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciasto traci swą twardość. Do masy można dodać 1–2 jabłka albo kilka fig i daktyli. Pokrojone na kawałki, obrane jabłka albo namoczone i pokrojone bakalie najlepiej dodać na początku gotowania masy. Ciasto rozwałkować, przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem, pofalować brzeg. Upiec na rumiano w 200oC, przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę cytrusową, wyrównać powierzchnię, ozdobić.Pamiętaj!Mazurek najlepiej udekoruj kandyzowanymi owocami, plasterkami cytrusów lub galaretkami w cukrze. Dobrze będzie się też komponował z migdałami w płatkach – możesz nimi posypać wierzch ciasta.
bogna6316