Babeczki.doc

(27 KB) Pobierz

      



15 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
4 żółtka

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Foremki (ok. 15 szt.) wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok. 0,5 cm. Jedną foremką wycinać krążki i dokładnie wyklejać nimi wnętrze pozostałych foremek. Babeczki wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Po przestudzeniu wyjąc, odwracając foremkę dnem do góry. Napełnić dowolnym nadzieniem.

Bita śmietana

0,5 l śmietanki 36%
2 dag cukru pudru,
dowolne owoce do dekoracji

Śmietankę ubić z cukrem, napełnić babeczki. Przed podaniem ozdobić owocami.

Masa cytrynowa

25 dag masła
3 jaja
2 cytryny
20 dag cukru

Jaja ubić na parze na puszystą masę, odstawić i nadal ubijać, aż do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i dokładnie wymieszać z utartymi jajami oraz sokiem i otartą skórką cytryny. Gotową masą napełniać babeczki, dowolnie je dekorując.

Masa czekoladowa

25 dag masła
3 jaja
20 dag cukru
5 dag kakao
pół szklanki mleka
8 dag gorzkiej czekolady
50 ml spirytusu

Kakao wsypać do mleka i ciągle mieszając - zagotować. Jaja ubić z cukrem na parze, odstawić i nadal ubijać, aż do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i połączyć z ubitymi jajami, dodać startą na tarce czekoladę, drobniutko pokrojoną wanilię i alkohol. Wszystko razem wymieszać i powstała masą napełnić babeczki. Udekorować je dowolnie.

Masa orzechowa

25 dag orzechów
25 dag cukru pudru
12 dag śmietanki 18%
laska wanilii

Orzechy obrać i zemleć, dodać cukier puder, rozdrobnioną wanilię i śmietankę, utrzeć wszystko na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą napełnić babeczki. Ozdobić je połówkami orzechów.


powrot

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin