15 dag mąki15 dag masła10 dag cukru pudru4 żółtka
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Foremki (ok. 15 szt.) wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok. 0,5 cm. Jedną foremką wycinać krążki i dokładnie wyklejać nimi wnętrze pozostałych foremek. Babeczki wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.Po przestudzeniu wyjąc, odwracając foremkę dnem do góry. Napełnić dowolnym nadzieniem.
Bita śmietana
0,5 l śmietanki 36%2 dag cukru pudru,dowolne owoce do dekoracji
Śmietankę ubić z cukrem, napełnić babeczki. Przed podaniem ozdobić owocami.
Masa cytrynowa
25 dag masła3 jaja2 cytryny20 dag cukru
Jaja ubić na parze na puszystą masę, odstawić i nadal ubijać, aż do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i dokładnie wymieszać z utartymi jajami oraz sokiem i otartą skórką cytryny. Gotową masą napełniać babeczki, dowolnie je dekorując.
Masa czekoladowa
25 dag masła3 jaja20 dag cukru5 dag kakaopół szklanki mleka8 dag gorzkiej czekolady50 ml spirytusu
Kakao wsypać do mleka i ciągle mieszając - zagotować. Jaja ubić z cukrem na parze, odstawić i nadal ubijać, aż do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i połączyć z ubitymi jajami, dodać startą na tarce czekoladę, drobniutko pokrojoną wanilię i alkohol. Wszystko razem wymieszać i powstała masą napełnić babeczki. Udekorować je dowolnie.
Masa orzechowa
25 dag orzechów25 dag cukru pudru12 dag śmietanki 18%laska wanilii
Orzechy obrać i zemleć, dodać cukier puder, rozdrobnioną wanilię i śmietankę, utrzeć wszystko na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą napełnić babeczki. Ozdobić je połówkami orzechów.
bogna6316