50 dag sera trzykrotnie mielonegożółtko20 dag cukru10 dag masłałyżka kakao4 opakowania prostokątnych herbatników
Polewa:
gotowa polewa czekoladowa
Masło utrzeć na puch, dodać żółtko i cukier. Wszystko razem starannie utrzeć na białą masę. Połączyć ją z serem i dokładnie wymieszać, potem podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao.
Na blacie położyć folię plastikową o wymiarach 40 x 50 cm (dłuższy brzeg - równoległy do blatu). Na niej ułożyć herbatniki z dwóch paczek w 3 rzędy (dłuższy bok herbatników też równoległy do blatu). Na powstały prostokąt wyłożyć białą masę serową. Przykryć ją warstwą herbatników również ułożonych w 3 rzędy, ale tak, aby rzędy zewnętrzne były równoległe do blatu bokami krótszymi, a środkowy - bokami dłuższymi. Na tę warstwę wyłożyć ciemną masę serową. Brzegi folii złożyć do siebie i zawinąć. W ten sposób z herbatników z masami serowymi powstaje domek w kształcie trójkąta. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie wyjąć, wyrzucić folię, a powierzchnię sernika oblać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
bogna6316