Tort Fedora
Masa czekoladowa:40 dag cukru0,25 l wody0,5 łyżki octu 3%5 dag kakao20 dag masła20 dag margaryny1 żółtkowaniliaMasa orzechowa:5 dag kaszy manny1/8 l mleka40 dag orzechów włoskich15 dag cukru pudruwaniliaszczypta soli3 okrągłe wafle
Z cukru, wody i octu ugotować syrop 'do nitki' włożyć kakao, starannie wymieszać do gorącej masy dodawać po trochę masło i margarynę, cały czas mieszając. Gdy masa jest letnia, włożyć żółtko, wanilię i dalej ucierać na pulchna masę. Zostawić w zimnym miejscu do ostygnięcia, często mieszając. Kaszę manną rozkleić na mleku, utrzeć na puszystą masę, ciągle mieszając, ostudzić.Orzechy zmielić, zmieszać z gęstą kaszą manną, dodać do smaku cukier, wanilię i sól. Wymieszać. Wafel posmarować połową masy czekoladowej, przykryć waflem i przycisnąć. Nałożyć masę orzechową, wyrównać, znów przykryć waflem i przycisnąć. Na wierzch wyłożyć drugą część masy czekoladowej, równo rozsmarować i wygładzić nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Posypać zmielonymi orzechami i przybrać połówkami i ćwiartkami orzechów.
bogna6316