Tort Fedora.doc

(21 KB) Pobierz
Tort Fedora

Tort Fedora

 



Masa czekoladowa:
40 dag cukru
0,25 l wody
0,5 łyżki octu 3%
5 dag kakao
20 dag masła
20 dag margaryny
1 żółtko
wanilia

Masa orzechowa:
5 dag kaszy manny
1/8 l mleka
40 dag orzechów włoskich
15 dag cukru pudru
wanilia
szczypta soli

3 okrągłe wafle

Z cukru, wody i octu ugotować syrop 'do nitki' włożyć kakao, starannie wymieszać do gorącej masy dodawać po trochę masło i margarynę, cały czas mieszając. Gdy masa jest letnia, włożyć żółtko, wanilię i dalej ucierać na pulchna masę. Zostawić w zimnym miejscu do ostygnięcia, często mieszając.

Kaszę manną rozkleić na mleku, utrzeć na puszystą masę, ciągle mieszając, ostudzić.
Orzechy zmielić, zmieszać z gęstą kaszą manną, dodać do smaku cukier, wanilię i sól. Wymieszać.

Wafel posmarować połową masy czekoladowej, przykryć waflem i przycisnąć. Nałożyć masę orzechową, wyrównać, znów przykryć waflem i przycisnąć. Na wierzch wyłożyć drugą część masy czekoladowej, równo rozsmarować i wygładzić nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Posypać zmielonymi orzechami i przybrać połówkami i ćwiartkami orzechów.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin