Sałatka ogrodowa.doc

(105 KB) Pobierz



1 Duża główka sałaty lodowej lub kapusty

8 rzodkiewek

8 cienkich porów

8 ogonków liściowych selera naciowego

8 cebulek 8 małych marchewek

8 świeżych ogórków 8 twardych pomidorów

8 pieczarek 1 cytryna

3 łyżki octu winnego

sól,

pieprz,

papryka

 

 

             

 


Sałatę oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Pozostałe jarzyny umyć, obrać i jeśli potrzeba, ponacinać ostrym nożykiem, aby wyglądały dekoracyjnie (nacięcia nie mogą być za głębokie, żeby jarzyny się nie rozpadały). Marchewki i selery włożyć na kilka minut do wrzącej, osolonej wody. Wyjąć, dobrze osączyć. Pieczarki skropić sokiem z cytryny i posolić. Pozostałe jarzyny włożyć na kilka minut do zimnej, osolonej wody. Starannie je potem osączyć. Ponacinane jarzyny nadziać delikatnie - pojedynczo lub po kilka - na drewniane rożenki (długości 15-20 cm). Rożenki wbić w główkę sałaty. Bukiet można jeszcze oprószyć solą. Oddzielnie można podać sos, w którym zanurza sie jarzyny przed spożyciem.

Uwaga: Można przygotować również bukiet owocowy z jabłek, gruszek, czereśni, anansa, mango, suszonych śliwek itp., a szpadki wbić w arbuz lub melon. Do zanurzania podać słodki sos waniliowy lub któryś z ostrzejszych (np. curry), może też być cukier wymieszany ze sproszkowanym imbirem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin