kotlet de volaile, paluszki z kurczaka.doc

(28 KB) Pobierz
Filety z kurczaka w jarzynach (danie jednogarnkowe)

Filety z kurczaka w jarzynach (danie jednogarnkowe)

 

Składniki:
*2 piersi z kurczaka
*kostka rosołowa
*cebula
*garść fasolki szparagowej
*2 marchewki
*por
*papryczka chili
*pół papryki
*3 ząbki czosnku
*sól
*pieprz

 Wykonanie:
Umyte mięso pokroić na 5 porcji, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do garnka. Marchewki oczyścić, pokroić, wrzucić do mięsa. Umyć i posiekać pora i cebulę, dodać do garnka razem z pokrojoną drobno papryką. Oczyścić z włókien fasolkę szparagową, dodać do potrawy. Podlać 2 szklankami wody dodać kostkę rosołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.

 

 

Filet drobiowy z warzywami - szybki obiad (danie jednogarnkowe)

 

 

 Składniki:
puszka czerwonej fasolki,
puszka pomidorow,
2 srednie cebule ,
kostka rosolowa,
filet z indyka lub kurczaka ok 30 dkg (zastepczo jakakolwiek kielbasa),
olej ,
przyprawy.

 Wykonanie:
cebule pokroic w kostke , przyrumienic dorzucic pokrojone w kostke mieso, podsmarzyc, wrzucic do gara razem z fasolka i pomidorami dorzucic kostke rosolowa , zagotowac, przyprawic.
Potrzeba na to ok 20 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotlet de volaile 

 

Składniki:
na 4 porcje:
- 4 sredniej wielkosci filety z kurczaka,
- maslo,
- bulka tarta,
- maka,
- dwa jajka,
- lyzeczka slodkiej papryki,
- lyzeczka wegety,
- 200g sera zoltego
na farsz:
- 200g pieczarek
- jedna nie duza cebula
- dwie lyzki stoliwe oliwy
- szczypta soli

 Wykonanie:
Posiekaj drobno cebule i zeszklij na oliwie,obiez i pokroj pieczarki(wg uznania) i dus razem z cebula usmazona na zlocisty kolor. W miedzy czasie przygotuj filety rozbijajac je na cinkie placki o regularnej grubosci , posyp slodka papryka i wegeta pozostaw na moment. Przygotuj skladniki do panierowania rozbij dwa jajka dodaj lyzeczke wegety i slodkiej papryki mozesz dodac do smaku czosnek granulowany bazylie pietruszke lub inne przyprawy i ziola utrzep na jednolita mase. Kiedy farsz ostygnie tak zeby nie pazyl na przuprawiony filet uluz starty zolty ser kawalek pol lyzeczki masla oraz farsz z pieczarek zawin w rolade i panieruj ,opruszajac w mace zanuzajac w utrzepanym jajku i panieruj w bulce tartej. Tak zawinietego kotleta smaz na rozgrzanym oleju tak by byl caly zanuzony .

 

  Paluszki z kurczaka 

 

Składniki:
3 podwójne piersi z kurczaka
1 jajko, roztrzepane
200 ml maslanki
1/2 lyzeczki granulowanego czosnku
125 g maki
100 g bulki tartej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
sol, pieprz
olej do smazenia

 Wykonanie:
Mieso kroimy wzdluz, w paski ok. 1 cm. Maslanke, jajko i czosnek mieszamy razem. Filety wkladamy do miski i zalewamy mieszanka i odstawiamy na godzine.
Mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz i proszek do pieczenia mieszmy. W takiej mieszance obtaczamy dokładnie filety i smażymy na rozgzanym oleju na złoty kolor.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin