Milky Way.doc

(124 KB) Pobierz
Milky Way

Milky Way

milky way

Składniki na kakaowy biszkopt:

·         6 jajek

·         3/4 szklanki cukru

·         pół szklanki mąki pszennej

·         pół szklanki mąki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         3 łyżki kakao

·         2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze

170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na masę:

·         pół szklanki mleka

·         2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)

·         2/3 szklanki cukru

·         350 g masła

·         16 g cukru waniliowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

·         100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

·         100 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin