Makowiec 2.docx

(11 KB) Pobierz

MAKOWIEC

·       40 dag mąki

·       80 dag cukru

·       ½ szklanki mleka

·       4 łyżki masła

·       2 dag drożdży

·       1 jajko

·       2 żółtka

·         1 łyżeczka cukru waniliowego

·         Puszka (ok.40dag) gotowej masy makowej z bakaliami

 

1. Masło utrzyj z cukrem. Ucierając, kolejno dodawaj jajko i żółtka. Wklej rozpuszczone w mleku drożdże. Wsyp mąkę i cukier waniliowy. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

2. Ciasto rozwałkuj n 2 cienkie prostokąty, posmaruj masą makową tak, by pozostał brzeg 3 cm, zroluj. Rolady ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz godzinę w temp. 200 stopni. Ostudź. Zimne polukruj.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin