Szarlotka po duńsku1 kg winnych jabłek25 dag tartej bułki15 dag masła lub niesolonej margaryny10 dag cukru pudru250 ml śmietany kremówkimały słoik dżemu malinowegozapach waniliowyUmyte jabłka cienko obrać ze skórki, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, odstawić w chłodne miejsce. Masło stopić, dodać tartą bułkę i cukier puder. Lekko podsmażyć, mieszając cały czas. Ostudzić. Do przetartych jabłek dodać zapach waniliowy, wymieszać. Do szklanych pucharków nakładać na przemian cienkie warstwy musu jabłkowego, dżemu lub konfitur oraz tartej bułki z cukrem. Wstawić do lodówki na mniej więcej godzinę. Przed podaniem udekorować ubitą na sztywno śmietaną.
misio1947