drozdzowe muffinki.doc

(117 KB) Pobierz

Składniki:

* 800 g dobrej mąki pszennej
* 30 g świeżych drożdży
* 2 całe jajka
* 150 ml cukru
* ok. 330 ml mleka
* 100 g masła
* 1/2 łyżeczki soli
* ok. 3/4 szkl. mlecznych HERSHEY'S KISSES (można zastąpić tabliczką mlecznej czekolady lub całkiem czymś innym)

Ciasto można zarobić ręcznie, w maszynie lub mikserem.Na samym początku rozrabiamy drożdże z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i odrobiną mąki.Gdy podrosną dajemy do miski (u mnie do miski miksera), dodajemy część mąki, roztrzepane jajka o temperaturze pokojowej, cukier, sól i część mleka.Miksujemy na 2 biegu dodając po trochu resztę mąki oraz mleko.Pod koniec dodajemy również miękkie masło.Zagniatamy około 10 minut.Po tym czasie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 i 1/2 - 2 godziny.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na blat, kilka razy zagniatamy, robimy wałek i dzielimy na małe równe porcje ciasta w zależności od wielkości muffinkowej foremki.Kawałki ciasta rozgniatamy palcami na mały placuszek, na środek dajemy małą łyżeczkę KISSES lub kawałeczek czekolady i zwijamy ciasto w okrąglutką kulkę.Wkładamy do zagłębień w foremce.Ciasto ma zajmować połowę wgłębienia.Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości ciasta.Wierzchu ciasta nie potrzeba niczym smarować.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 20-25 minut.


A to wersja gdy nie mamy muffinkowej foremki, lub gdy tak jak ja nie chciałam czekać aż upiecze się pierwsza porcja i resztę kulek z czekoladą wsadziłam to takiej okrągłej foremki, gdzie ułożyłam je tak, aby się nie dotykaly.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin