czekoladowy.doc

(80 KB) Pobierz

PODWÓJNIE CZEKOLADOWY CHLEB

To słodki chlebuś z mojej księgi "Biggest book of bread machine recipes".A słodki nie za sprawą samego ciasta, ale zawartych w nim czekoladowych kawałków, które rozpłynęły się w moim wypieku (nie wiem dlaczego).Moim zdaniem troszk za mało w nim kakao, ponieważ samo ciasto nie przypomina w smaku kakaowego.Myślę że następnym razem uwzględnię moje spostrzeżenia i ciasto będzie pyszniejsze.

Składniki:

* 1 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
* 2 jajka
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki masła lub margaryny (wcześniej posiekane)
* 2 łyżeczki wanilii (ja dałam cukier waniliowy)
* 4 szkl.mąki pszennej
* 1/4 szkl.brązowego cukru
* 2 łyżki niesłodzonego kakao
* 1 łyżeczka soli
* 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
* 1 szkl. półsłodkich czekoladowych kawałków (ja posiekałam mleczną czekoladę)

Program podstawowy,waga 2 funty (900 g), skórka jasna.Ten chlebuś w całości zrobiłam w maszynie.Jeśli ten bochenek pokroimy na 24 kromki,to 1 sztuka = 154 kcal.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin