Chleb razowy na zaczynie .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 8 łyżek razowej mąki pszennej

 

• 1/4 łyżeczki soli kuchennej

 

Etapy przygotowania

 

1. Na kilka dni odstawić w ciepłe miejsce zaczyn z 8 łyżek razowej mąki pszennej i kilku łyżek dobrej wody, przykryć ściereczką i mieszać 2 razy na dobę.

 

2. Gdy pojawią się bąbelki, a odczyn będzie lekko kwaśny, dodać 8 łyżek mąki, wymieszać, odstawić na noc. Zaczyn połączyć z 1/2 razowej mąki pszennej lub żytniej i pszennej z 1/4 łyżeczki soli kuchennej.

 

3. Odłożyć na następny raz, a także ok. 2 szklanki wody dodawanej stopniowo. Odstawić ciasto zawinięte w wilgotną ściereczkę na 1/5 godz. w ciepłe miejsce.

 

4. Następnie wyrabiać przez chwilę ciasto, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką, odstawić na 3 godz. i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 min. w 220 stopni C, zmniejszyć do 170 stopni C i piec jeszcze przez 1 godzinę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin