Sałatka
3kg. Ogórków –obrane i pokrojone
Po 1kg. Marchwi, jabłek, papryki, i cebuli-pokroić w kostkę, gotować aż marchew będzie miękka. Dodać 0,5 szkl. Octu, 0,5 szkl cukru, 1szkl. Oleju,2 łyżki soli,3-4 łyżki musztardy(sarepska) 2 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki papryki słodkiej, główkę czosnku. Gotować jeszcze razem. Wlewać gorące do słoików. Stawiać do góry dnem
Sałatka z ogórków i papryki
4.kg ogórków
0.5kg. cebuli
4.papryki
Ogórki, cebulę, paprykę pokroić zalać zalewą na noc.3/4szkl.soli, 9.szkl.wody.Odcisnać.
Zalewa.
4.szkl.wody
2.szkl.octu
4.szkl.cukru
3.łyżki gorczycy
Ogórki włożyć do słoików zalać zalewą i pasteryzować.
Zalewa do papryki
5.szkl.wody
1.łyżka soli
½. szkl cukru
1.szkl.oleju
Ziele angielskie, listek laurowy
eryfal000