Sałatka z cukinii i pomidorków koktajlowych
* 1 duża cukinia (ew. 2 mniejsze) * 25 dag pomidorków koktajlowych * bazylia świeża i suszona * 1 garść prażonych pestek dynisos winegret: * 1 łyżka soku z cytryny * 2 łyżki octu balsamicznego * 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia * 1 łyżeczka miodu * szczypta soliCukinię pokroić pod ukosem na plastry o grubości ok. ½ cm, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć suszoną bazylią. Upiec na grillu lub patelni grillowej. Wymieszać z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Dodać uprażone na suchej patelni pestki dyni.Przygotować sos winegret. Sok z cytryny połączyć z octem balsamicznym, dodać sól, wymieszać. Dodać łyżkę miodu, ponownie wymieszać. Cały czas mieszając dolać oliwę.Sałatkę polać winegretem. Tuż przed podaniem przyprawić listkami świeżej bazylii.
ewa121166