eBooks.PL.Kuchnia.Wielkanocna.pdf
(
1149 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - wielkanoc-przepisy.doc
ciasto:
150 ml mleka
100 g cukru
50 g wiórków kokosowych
50 g mas a
50 g rodzynków
20 g dro d y
Babka dro d owa
2 szklanki m ki pszennej
2 ó tka
aromat rumowy
polewa czekoladowa:
50 g mlecznej czekolady
1 y ka mleka
ponadto:
t uszcz do wysmarowania formy
wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób wykonania :
Ciasto
:
Dro d e rozkruszy , zasypa 1/4 cz ci cukru, rozetrze i poczeka a si rozpuszcz .
Doda 1/5 m ki i cz podgrzanego mleka (tak aby uzyska konsystencj g stej
mietany).
Dok adnie wymiesza i odstawi do wyro ni cia.
Rodzynki sparzy i os czy na sicie.
ó tka utrze z pozosta cz ci cukru.
Do wyro ni tego rozczynu doda utarte ó tka, pozosta m k , mleko i zarobi ciasto.
Mas o roztopi i doda do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem
rumowym i ponownie wyrobi .
Ciasto w o y do wysmarowanej t uszczem formy z tulej o rednicy 21 cm i pozostawi
do wyro ni cia.
Wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze oko o 180oC przez 35 - 45
minut.
Polewa czekoladowa
:
Sk adniki na polew w o y do rondla i podgrza do po czenia sk adników mieszaj c,
zagotowa .
Babka dro d owa
:
Ostudzon babk obla ciep polew i obsypa wiórkami kokosowymi.
Babka dro d owa parzona
1
1 y ka margaryny
Nast pnie wyrobi ciasto (powinno odchodzi od r ki).
esencja rumowa
lukier:
10 dag cukru pudru
sok z po owy cytryny
skórka pomara czowa do dekoracji
Sposób wykonania :
Mas o zagotowa z mlekiem.
Wsypa m k , energicznie wymiesza ciasto.
Wystudzi .
Dro d e rozetrze z y k cukru, y k m ki i zostawi na kilka minut w ciep ym
miejscu.
Do zaparzonego ciasta dodawa po jednym ó tku, ci gle ucieraj c.
Na koniec doda dro d e, reszt cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytus.
Ciasto dobrze wyrobi , odstawi do wyro ni cia na 20 - 25 minut, po czym znów
wyrobi i jeszcze raz zostawi do wyro ni cia.
Wy o y do formy wysmarowanej t uszczem, odczeka a podro nie, i wstawi do
piekarnika nagrzanego do temperatury 160 - 170oC.
Upiec na z oty kolor.
Cukier po czy z sokiem, doda y k przegotowanej letniej wody i uciera oko o 20
minut.
Gotow babk obla lukrem, ozdobi skórk pomara czow .
Babka petersburska
ciasto:
40 dag m ki
18 jaj
3,5 dag dro d y
2 dag migda ów
20 dag mas a
2/3 szklanki cukru
2 szklanki mietany
1/3 szklanki mleka
skórka otarta z cytryny
2
5 ó tek
25 dag m ki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
6 - 7 dag mas a
3 dag dro d y
5 dag rodzynków
y ka spirytusu
Do utartego mas a porcjami dodawa ó tka ubite z cukrem na pian i nadal ucieraj c
w o y skórk cytrynow , drobno posiekane migda y, wla rozpuszczone w ciep ym
mleku dro d e, mietan , wsypa m k .
y ka soku z cytryny
2 y ki drobno posiekanej skórki pomara czowej
Doda pian z bia ek ubit ze szczypt soli, ostro nie wymiesza .
Ciasto wy o y do wysmarowanych mas em lub margaryn form, wype niaj c je do 1/3
wysoko ci.
Przykry czyst ciereczk i postawi w ciep ym miejscu.
Gdy ciasto zwi kszy sw obj to o 2/3, wstawi je do nagrzanego piekarnika i piec
oko o godziny.
Cukier puder utrze z sokami na g st g adk mas , doda skórk pomara czow i
takim lukrem pola ostudzon babk .
Babka rumowa
50 dag m ki
5 dag dro d y
15 dag cukru
15 dag mas a
3 jaja
3 ó tka
wier szklanki mleka
1/2 szklanki g stej mietany
3 y ki rodzynek
50 g rumu
szczypta soli
lukier
4 y ki cukru pudru
2 y ki soku z cytryny
Sposób wykonania :
Rodzynki op uka , zala rumem.
M k przesia do p askiego naczynia, zrobi wg bienie.
Do do ka wsypa pokruszone dro d e, y k cukru, wla ciep e mleko i
wymiesza .
Naczynie przykry ciereczk i pozostawi w ciep ym miejscu.
Jaja i ó tka ubi z cukrem i wymiesza ze mietan .
Do wyro ni tego, dojrza ego rozczynu wla mas jajeczn oraz rum z rodzynkami.
3
Sposób wykonania :
sól
lukier:
20 dag cukru pudru
1,5 y ki soku z pomara czy
Piec 40- 50 minut w temperaturze 190 - 200oC.
Ostudzon babk pola lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem
cytrynowym (gdyby by zbyt g sty, doda odrobin wody) lub kieliszkiem wódki czy
rumu.
t uszczem i wype ni ciastem do 2/3 wysoko ci.
Babka z adwokatem
25 dag margaryny
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
6 jaj
2,25 szklanki m ki
15 y ek oleju
10 y ek adwokata
3 p askie y eczki proszku do pieczenia
2 y ki posiekanych orzechów
Sposób wykonania :
Margaryn , olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz dwie y ki wody gotowa 10
minut na wolnym ogniu.
Przestudzon mas wymiesza z ó tkami, pó szklanki odla , a reszt starannie po czy
z m k , proszkiem do pieczenia i ubit na sztywno pian z bia ek.
Wy o y ciasto do nat uszczonej formy, wstawi do nagrzanego piekarnika i upiec.
Gor c babk posmarowa pozosta mas i posypa migda ami.
Babka ó tkowa
60 dag m ki
150 ml mleka
12 ó tek
jajko
20 dag mas a
17,5 dag cukru
8 dag dro d y
50 ml rumu lub spirytusu
50 g sma onej skórki pomara czowej
4
Odstawi w ciep e miejsce do wyro ni cia.
Gdy ciasto wyra nie si podniesie, wstawi do nagrzanego piekarnika.
Dwie ma e formy do babek lub jedn du (najlepiej z kominkiem) nasmarowa
Zagnie ciasto, a gdy stanie si jednolite, wyrabia je z wlewanym po trochu,
stopionym, letnim t uszczem, a b dzie b yszcz ce i zacznie odstawa od r ki.
Wsyp szafran do alkoholu (lub kurkum , ale szafran jest znacznie lepszy), wymieszaj i
odstaw.
Dzi ki tym przyprawom babka b dzie mia a pi kny, s oneczny kolor, bez wzgl du na
jako u ytych jajek.
1/2 laski wanilii
cukier puder do posypania
Sposób wykonania :
Podgrzej w rondelku mleko - powinno by tylko letnie.
Wsyp do salaterki 10 dag przesianej m ki, y k cukru i drobno pokruszone, bardzo
wie e dro d e.
Wlej mleko, wszystko starannie wymieszaj i odstaw do wyro ni cia w ciep e, ale nie
gor ce miejsce.
Przesiej reszt m ki (ogrzanej na kaloryferze) do du ej miski.
Sklaruj w rondelku mas o, a gdy nabierze koloru orzecha laskowego, przelej przez g ste
sito.
Wsyp do emaliowanego garnka cukier i szczypt soli.
Wbij jajko i wlej wszystkie ó tka.
Postaw garnek na male kim ogniu, mieszaj trzepaczk przez kilka minut, a powstanie
g sty krem.
Wlej dojrza y rozczyn do miski z m ka (po dotkni ciu palcem dobry rozczyn powinien
si zapa ), dodaj krem jajeczny i alkohol.
Wyrabiaj ciasto - w ciep ej kuchni - przez 30 minut wt aczaj c jak najwi cej powietrza -
a wi c ciasto uno do góry, troch ubijaj pi ci i tak a do chwili, kiedy przestanie
przykleja si do r k.
Je li jednak r ce ci gle s oblepione, trzeba je umy w gor cej wodzie, zanurzy w
ciep ym ma le i dalej wyrabia ciasto przez 10 - 15 minut.
Mi kkie, "wyrastaj ce pod r k " ciasto (nieomylny znak jego "dobroci") posmaruj
odrobin sklarowanego mas a, przykryj ciereczk i odstaw do wyro ni cia.
To mo e trwa i godzin .
Gdy ciasto dwukrotnie zwi kszy obj to , dodaj lekko podgrzane sklarowane mas o
(zostaw 2 y ki w rondelku) i wyrabiaj starannie przez 5 minut.
Wsyp rodzynki, drobno posiekan , sma on skórk pomara czow , skórk otart ze
wie ej pomara czy i drobniutko poci t no yczkami wanili .
Przykryj serwetk i odstaw do ponownego wyro ni cia.
Gotowe ciasto prze ó do posmarowanych mas em i poprószonych m k foremek -
powinno je wype nia do po owy wysoko ci.
Odstaw na pewien czas w ciep e miejsce.
Gdy ciasto ju wype ni foremki, piecz w temperaturze 180oC.
Po 40 minutach wbij patyczek, je li jest suchy po wyj ciu, babki s upieczone.
Stud w foremkach przez 10 minut.
Potem ostro nie wyjmij, jeszcze ciep e posmaruj sklarowanym mas em i posyp cukrem
pudrem.
5
10 dag jasnych rodzynek
szczypta szafranu
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomara czy
Plik z chomika:
sebek14pl
Inne pliki z tego folderu:
Wegetarianizm - Kuchnia Wegetariańska.pdf
(350 KB)
Kuchnia weganki (wegetarianizm, weganizm, przepisy, gotowanie).pdf
(1042 KB)
Książka Kucharska 7000 Przepisów.rar
(6062 KB)
330 przepisów na ciasta.rar
(652 KB)
eBooks.PL.Kuchnia.Wielkanocna.pdf
(1149 KB)
Inne foldery tego chomika:
●Call of Duty Modern Warfare 3 XBOX360
●Gry Pro Pc
●gry ● PSP ● NR 2
!!! CRACK do FIFA 13 !!!
● NFS THE RUN PL
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin