Lasagne z mozzarellą
Składniki
- opakowanie makaronu lasagne (500g),- 400 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),- 2 puszki pomidorów obranych i pokrojonych (razem 800g),- 20 dag sera żółtego,- 2 łyżki masła,- 4 łyżki mąki,- 500 ml białego wina półwytrawnego,- 150 ml mleka,- 1 mozzarella w zalewie (125 g),- 1 duży pomidor,- 1 cebula,- 1 marchewka,- oliwa z oliwek,- łyżeczka cukru
,- sól,- pieprz,- łyżeczka suszonego tymianku i bazylii
Przepis na niezastąpioną lasagne w miłym towarzystwie mozzarelli...
Drobno siekamy marchewkę i cebulę. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę. Dodajemy marchewkę i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy ok. 8 minut. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy (sól, pieprz, cukier), gotujemy przez kilka minut. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - robimy białą zasmażkę. Wlewamy wino i czekamy aż sos uzyska gęstą konstystencję. Następnie wlewamy mleko, gotujemy kilka minut, doprawiamy sos solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem do 180 stopni). Formę
żaroodporną smarujemy masłem. Na spód kładziemy płaty lasagne, potem sos beszamelowy, następnie sos mięsno-pomidorowy oraz starty żółty ser. Czynność powtarzamy aż do "wyczerpania się" makaronu. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne, na których układamy pomidory (posypujemy je bazylią) i mozzarellę. Lasagne pieczemy przez 40 minut.
Smacznego!!!
walbo48