Ptasie mleczko czyli mniam mniam na zimnoSkładniki:- paczka biszkopów- 2 śnieżki- 4 galaretki najlepiej każda innego koloru
- mleko do śnieżek i woda do galaretek Dzień wcześniej rozpuszczam najciemniejszą galaretkę w prostokątnym pojemniku żeby dało się ją później pokroić bez problemu w kosteczkę. Jak juz mam tą gotową galaretkę to zabieram się do robienia całej reszty...Rozpuszczam następną galaretkę w szklance wody, jak już jest zimna, miksuję śnieżkę w ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu,wlewam galaretkę i miksuję wszystko razem i wylewam na blaszkę wyłożoną biszkoptami. Trzeba odczekać aż troche zastygnie. Tak samo przygotowuję drugą warstwę (śnieżka + galaretka) i do niej dodaję pokrojoną w kostkę galaretkę z poprzedniego dnia i wszystkowylewam na pierwszą warstwę. Jak troche zastygnie robię samą galaretkę już w normalnej ilosci wody, studzę i wylewam na całą resztę To jest porcja na blaszkę o wymiarach 28 na 24 cm. Super wygodna jest blacha z wyjmowanym dnem, nie trzeba wtedy się siłować nad wyjmowaniem pierwszych kawałków Opcji tego deseru może być wiele, można zrobić jeszcze galaretkę miedzy warstwami, owoce w środku albo na wierzchu, ogólnie pole dla wyobraźni Jesli ktoś ma jakiś fajny pomysł na zmodernizowanie przepisu to poproszę I jeszcze ilustracja I wersja z truskawkami.
walbo48