Kurczak (lub ryba) z suszonymi śliwkami i migdałami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- kurczak lub słodkowodna wypatroszona ryba (bądź ich filety)

 

- 2 cebule

 

- pół szklanki oleju do smażenia

 

- 25 dag suszonych śliwek

 

- 5-10 dag posiekanych migdałów

 

- łyżka miodu

 

- pół łyżeczki szafranu

 

- pół łyżeczki imbiru

 

- pół łyżeczki cynamonu

 

- sól i pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Śliwki namocz w wodzie. Kurczaka (rybę) oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, po czym zeszklij w rondlu na oleju.

 

Dorzuć kawałki kurczaka (ryby), przyprawy, kilka minut razem przesmażaj.

 

Dolej szklankę wody (lub wody z sokiem jabłkowym), wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości.

 

Mięso wyjmij na talerz, kości (ości) usuń, a do sosu dodaj miód i śliwki. Zagotuj.

 

Potrawę podawaj posypaną zrumienionymi migdałami. Można też mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec.

 

Podając, posypać migdałami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin