Tort urodzinowy .doc

(2 KB) Pobierz

Produkty

 

CIASTO

 

•  6 jajek

 

•  6 kopiatych łyżek mąki

 

•  6 łyżek cukru

 

•  opakowanie cukru waniliowego

 

•  łyżeczka proszku do pieczenia

 

•  masło do wysmarowania blachy, łyżka bułki tartej do posypania blachy

 

•  do nasączenia ciasta: filiżanka mocnej kawy

 

MASA

 

•  200 g białej czekolady

 

•  pół litra śmietany kremówki

 

•  2 opakowania bitej śmietany "śnieżka"

 

•  wiórki kokosowe, 20 dkg

 

•  15 dkg płatków migdałowych

  

Etapy przygotowania

 

1.  CIASTO: białka ubić na sztywną pianę z cukrami, żółtka utrzeć, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sito. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie, piec w 160 stopniach przez około 25 minut, sprawdzać patyczkiem.

   

2.  MASA: czekoladę połamać na małe kawałki, dodać do niej pół szklanki kremówki, rozpuścić na parze, wymieszać i wystudzić.

   

3.  Resztę kremówki ubić ze śnieżkami (samym proszkiem), dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki i połowę płatków migdałowych.

   

4.  Wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć kawą (niekoniecznie, jeśli ktoś nie lubi smaku kawy). Na cieście rozsmarować masę, przykryć drugim kawałkiem ciasta, znowu rozsmarować masę. Na bokach ciasta również rozsmarować masę, oblepić pozostałymi płatkami migdałowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin