Kolteciki mielone z indyka .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

mięso mielone z indyka 800 g ( ok. 1023 kcal)

 

ogórek konserwowy 3 szt( 45 kcal)

 

marchewka 200 gram ( 48 kcal)

 

groszek 100 gram ( 94 kcal )

 

masło roślinne, np. Delma do kanapek 1 łyżka (ok. 40 kcal)

 

przyprawy (ziarenka smaku,  pieprz, oregano, zioła prowansalskie)

 

 

Przygotowanie:

 

1. Ugotować marchewkę i groszek ( pokrojone w kosteczki )

 

2. Pokroić na kostki ogórki konserwowe

 

3. Do mięsa mielonego dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem , pokrojone ogórki konserwowe , przyprawy i dobrze całość wymieszać .

 

4. Z wymieszanego mięsa formujemy kotleciki (na grubość ok. 2,5 cm) i posypujemy je oregano

 

5. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką Delmy

 

6. Wkładamy na rozgrzaną patelnię kotleciki (na mały ogień )

 

7. Po ok. 4 minutach na patelnię dolewamy ok. 1/3 szklanki wody i niech się nam to dusi.

 

Kotlety smażymy - dusimy po obu stronach. Gdy woda wyparuje to dolewmy nowej aż nam się usmażą.

 

Kaloryczność 1 kotleta ok. 105 kcal

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin