Składniki:
mięso mielone z indyka 800 g ( ok. 1023 kcal)
ogórek konserwowy 3 szt( 45 kcal)
marchewka 200 gram ( 48 kcal)
groszek 100 gram ( 94 kcal )
masło roślinne, np. Delma do kanapek 1 łyżka (ok. 40 kcal)
przyprawy (ziarenka smaku, pieprz, oregano, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
1. Ugotować marchewkę i groszek ( pokrojone w kosteczki )
2. Pokroić na kostki ogórki konserwowe
3. Do mięsa mielonego dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem , pokrojone ogórki konserwowe , przyprawy i dobrze całość wymieszać .
4. Z wymieszanego mięsa formujemy kotleciki (na grubość ok. 2,5 cm) i posypujemy je oregano
5. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką Delmy
6. Wkładamy na rozgrzaną patelnię kotleciki (na mały ogień )
7. Po ok. 4 minutach na patelnię dolewamy ok. 1/3 szklanki wody i niech się nam to dusi.
Kotlety smażymy - dusimy po obu stronach. Gdy woda wyparuje to dolewmy nowej aż nam się usmażą.
Kaloryczność 1 kotleta ok. 105 kcal