Składniki
CIASTO:
0,5 kg mąki krupczatki (moze byc też tortowa)
200 ml słodkiego mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli
15 g drożdży
FARSZ:
30 dag gotowanej wołowiny ( najlepsza z rosołu)
1 cebula
sól,
pieprz
1 białko
50 g masła lub smalcu
Sposób wykonania:
1. Ubić mleko z jajkiem, dodać mąkę, masło, sól, cukier i drożdże.
2. Dobrze wyrobić ciasto, aby sie nie lepiło, przykryc ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
3. W tym czasie przygotowac nadzienie : ugotowaną, chudą wolowinę zemleć wraz z cebulą, dodac sól, pieprz (kto lubi szczypte galki muszkatołowej) i wymieszać; obsmażyć na maśle i pozostawić do wystygnięcia.
4. Wyrosnięte ciasto cieńko rozwałkować, wykrawac z niego krązki; na środek każdego krążka polożyć troche nadzienia, brzegi posmarowac białkiem, złożyć na pół i zlepić brzegi.
5. Na patelni rozgrzac maslo lub smalec, układać pierogi (zostawić miedzy nimi troche odstępu), smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawac na gorąco, prosto z patelni. Mozna je równiez odgrzewać.
walbo48