Pierogi drożdżowe z nadzieniem miesnym .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

CIASTO:

 

0,5 kg mąki krupczatki (moze byc też tortowa)

 

200 ml słodkiego mleka

 

2 łyżki masła

 

1 łyżka cukru

 

1 jajko

 

1 łyżeczka soli

 

15 g drożdży

 

FARSZ:

 

30 dag gotowanej wołowiny ( najlepsza z rosołu)

 

1 cebula

 

sól,

 

pieprz

 

1 białko

 

50 g masła lub smalcu

 

Sposób wykonania:

 

1. Ubić mleko z jajkiem, dodać mąkę, masło, sól, cukier i drożdże.

 

2. Dobrze wyrobić ciasto, aby sie nie lepiło, przykryc ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

 

3. W tym czasie przygotowac nadzienie : ugotowaną, chudą wolowinę zemleć wraz z cebulą, dodac sól, pieprz (kto lubi szczypte galki muszkatołowej) i wymieszać; obsmażyć na maśle i pozostawić do wystygnięcia.

 

4. Wyrosnięte ciasto cieńko rozwałkować, wykrawac z niego krązki; na środek każdego krążka polożyć troche nadzienia, brzegi posmarowac białkiem, złożyć na pół i zlepić brzegi.

 

5. Na patelni rozgrzac maslo lub smalec, układać pierogi (zostawić miedzy nimi troche odstępu), smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawac na gorąco, prosto z patelni. Mozna je równiez odgrzewać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin