Ogórki z winogronami.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 2 kg niedużych, podłużnych ogórków

- 30 dag ciemnych winogron

- 5-6 ząbków czosnku

- 2 łodygi kopru włoskiego

- 2 liście czarnej porzeczki

- 2 liście winorośli

- 2 liście dębu

- 1

- 5 l wody

- 4 łyżki soli

 

Wykonanie:

 

Na dnie 3-litrowego słoja ułóż połowę liści dębu, winorośli i porzeczki oraz kopru włoskiego. Winogrona oddziel od gałązek. Ogórki umyj i ułóż w słoju. Czosnek obierz i wraz z winogronami dołóż do ogórków. Na wierzchu ułóż resztę kopru i liści. Wodę zagotuj z solą i ostudź. Letnią zalej ogórki i zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na jakiejś podstawce, bo ogórki mogą puszczać sok. Po 5 dniach nadają się do jedzenia, ale możesz je przechowywać parę miesięcy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin