Produkty:
- 2 kg niedużych, podłużnych ogórków
- 30 dag ciemnych winogron
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łodygi kopru włoskiego
- 2 liście czarnej porzeczki
- 2 liście winorośli
- 2 liście dębu
- 1
- 5 l wody
- 4 łyżki soli
Wykonanie:
Na dnie 3-litrowego słoja ułóż połowę liści dębu, winorośli i porzeczki oraz kopru włoskiego. Winogrona oddziel od gałązek. Ogórki umyj i ułóż w słoju. Czosnek obierz i wraz z winogronami dołóż do ogórków. Na wierzchu ułóż resztę kopru i liści. Wodę zagotuj z solą i ostudź. Letnią zalej ogórki i zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na jakiejś podstawce, bo ogórki mogą puszczać sok. Po 5 dniach nadają się do jedzenia, ale możesz je przechowywać parę miesięcy.
walbo48