W 1 sem 2.doc

(48 KB) Pobierz

Warzywnictwo                                                                      Wykład – 1                                                        2.03.09r.

 

 

Kalafior

 

-    łamanie liści, aby przykryć różę

-    odmiany, których liście same przykrywają różę

 

Zabiegi pielęgnacyjne:

·  osłanianie roślin

·  dokarmianie:

- doglebowe, najlepiej zlokalizowane

- dolistne

 

Zawartość azotanów w główkach kapusty uprawianej w tunelu foliowym nawożonej różnymi sposobami do poziomu 180 N/ha.

 

·  nawadnianie:

- co (5) 7 – 10 dni

- jednorazowa dawka 15 – 20mm

- deszczowanie szpulowe

·  zwalczanie chwastów – metody:

- agrotechniczne

- chemiczne: Treflan, Butisan, graminicydy (środki do zwalczania jednoliściennych)

- mechaniczne

- integracja metod ochrony

·  ochrona przed chorobami i szkodnikami:

Ø     choroby grzybowe:

- zgorzele siewek (zaprawianie nasion)

- czerń krzyżowych

- szara pleśń

Ø     choroby bakteryjne:

- czarna zgnilizna kapustnych

- mokra zgnilizna bakteryjna

Ø     szkodniki:

- śmietka kapuścina (zaprawianie nasion, żółto-niebieskie tablice)

- gąsienice bielinka rzepnika i bielinka kapustnika

- tantnis krzyżowiaczek

- chowacz (chrząszcz)

- wciornastki, mszyce, paciornica krzyżowianka (mucha)

 

Zbiór:

·  ręczny, częściowo zmechanizowany

·  po dorośnięciu główek i róż do odpowiedniej wielkości

·  wielokrotny lub jednorazowy (najczęściej)

 

Przechowywanie:

·  w skrzyniach, na paletach przez kilka miesięcy w chłodni

·  w skrzyniach metalowych

·  trzeba przyciąć głąba (do sprzedaży), bo może tworzyć się tam zgnilizna, kapustę oczyszcza się tez z liści zewnętrznych.

·  sprzedaż hurtowa – w workach raszlowych

 

 

 

 

MARCHEW

 

Uprawa marchwi:

·  uprawiana na dużą skalę

·  co roku ok. 30.000 na ha obsianych marchwią

·  średni zbiór to ok. 830 – 900 ton

 

Wartość odżywcza:

·  karotenoidy

·  cukry, białka, błonnik

·  związki mineralne, Ca, Fe

·  witaminy: C, PP, B

 

 

 

Wymagania klimatyczne:

·  roślina klimatu umiarkowanego

·  zapotrzebowanie na wodę: 300 – 400 mm

·  stanowisko słoneczne

·  temperatura w okresie wzrostu:

- tolerancja na przymrozki: - 4°C (gleba - 2°C)

- optymalna: 15 – 21°C

- maksymalna: 35°C

 

Gleba:

·  niezaskorupiająca się

·  z dużą zawartością materii organicznej (próchnica)

·  przepuszczalnych głębszych warstwach (głęboko uprawiane)

·  pH 6 – 7

 

Stanowisko w zmianowaniu:

·  2 – 3 rok po oborniku

·  niekorzystny przedplon: selerowate, pomidor, ziemniak, burak, groch, fasola)

·  najlepszy przedplon: zboża, cebula, por, ogórek

 

Przygotowanie gleby:

·  jesienią po zbiorze, np. zbóż

·  orka głęboka (głębosz: 80 – 90 cm)

·  wyrównanie powierzchni

·  spulchnienie i wymieszanie nawozów mineralnych

·  uprawa przedsiewna

 

Nawożenie:

·  zawartość składników pokarmowych (mg/dm3 gleby)

Ø N   50 – 130

Ø P   40 – 60

Ø K   150 – 200

Ø Mg   60 – 120

Ø Ca   250 – 400

·  orientacyjne dawki:

Ø     N   70 – 120

Ø     P2O5   40 – 60

Ø     K2O   150 – 200

skłonność do gromadzenia azotanów

 

Metody uprawy:

·  na płasko (teraz rzadko stosowane)

·  redliny (częściej stosowane; marchew ma dłuższe korzenie; formuje się na nich kopczyki, marchew rośnie w dwóch rzędach)

·  zagony (6 rzędów)

 

Siew marchwi:

·    koniec marca / koniec czerwca

·    głębokość siewu: 2 – 2,5 cm

·    norma siewu: 0,8 – 2 mln/szt.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin