Warzywnictwo Wykład – 1 2.03.09r.
Kalafior
- łamanie liści, aby przykryć różę
- odmiany, których liście same przykrywają różę
Zabiegi pielęgnacyjne:
· osłanianie roślin
· dokarmianie:
- doglebowe, najlepiej zlokalizowane
- dolistne
Zawartość azotanów w główkach kapusty uprawianej w tunelu foliowym nawożonej różnymi sposobami do poziomu 180 N/ha.
· nawadnianie:
- co (5) 7 – 10 dni
- jednorazowa dawka 15 – 20mm
- deszczowanie szpulowe
· zwalczanie chwastów – metody:
- agrotechniczne
- chemiczne: Treflan, Butisan, graminicydy (środki do zwalczania jednoliściennych)
- mechaniczne
- integracja metod ochrony
· ochrona przed chorobami i szkodnikami:
Ø choroby grzybowe:
- zgorzele siewek (zaprawianie nasion)
- czerń krzyżowych
- szara pleśń
Ø choroby bakteryjne:
- czarna zgnilizna kapustnych
- mokra zgnilizna bakteryjna
Ø szkodniki:
- śmietka kapuścina (zaprawianie nasion, żółto-niebieskie tablice)
- gąsienice bielinka rzepnika i bielinka kapustnika
- tantnis krzyżowiaczek
- chowacz (chrząszcz)
- wciornastki, mszyce, paciornica krzyżowianka (mucha)
Zbiór:
· ręczny, częściowo zmechanizowany
· po dorośnięciu główek i róż do odpowiedniej wielkości
· wielokrotny lub jednorazowy (najczęściej)
Przechowywanie:
· w skrzyniach, na paletach przez kilka miesięcy w chłodni
· w skrzyniach metalowych
· trzeba przyciąć głąba (do sprzedaży), bo może tworzyć się tam zgnilizna, kapustę oczyszcza się tez z liści zewnętrznych.
· sprzedaż hurtowa – w workach raszlowych
MARCHEW
Uprawa marchwi:
· uprawiana na dużą skalę
· co roku ok. 30.000 na ha obsianych marchwią
· średni zbiór to ok. 830 – 900 ton
Wartość odżywcza:
· karotenoidy
· cukry, białka, błonnik
· związki mineralne, Ca, Fe
· witaminy: C, PP, B
Wymagania klimatyczne:
· roślina klimatu umiarkowanego
· zapotrzebowanie na wodę: 300 – 400 mm
· stanowisko słoneczne
· temperatura w okresie wzrostu:
- tolerancja na przymrozki: - 4°C (gleba - 2°C)
- optymalna: 15 – 21°C
- maksymalna: 35°C
Gleba:
· niezaskorupiająca się
· z dużą zawartością materii organicznej (próchnica)
· przepuszczalnych głębszych warstwach (głęboko uprawiane)
· pH 6 – 7
Stanowisko w zmianowaniu:
· 2 – 3 rok po oborniku
· niekorzystny przedplon: selerowate, pomidor, ziemniak, burak, groch, fasola)
· najlepszy przedplon: zboża, cebula, por, ogórek
Przygotowanie gleby:
· jesienią po zbiorze, np. zbóż
· orka głęboka (głębosz: 80 – 90 cm)
· wyrównanie powierzchni
· spulchnienie i wymieszanie nawozów mineralnych
· uprawa przedsiewna
Nawożenie:
· zawartość składników pokarmowych (mg/dm3 gleby)
Ø N 50 – 130
Ø P 40 – 60
Ø K 150 – 200
Ø Mg 60 – 120
Ø Ca 250 – 400
· orientacyjne dawki:
Ø N 70 – 120
Ø P2O5 40 – 60
Ø K2O 150 – 200
skłonność do gromadzenia azotanów
Metody uprawy:
· na płasko (teraz rzadko stosowane)
· redliny (częściej stosowane; marchew ma dłuższe korzenie; formuje się na nich kopczyki, marchew rośnie w dwóch rzędach)
· zagony (6 rzędów)
Siew marchwi:
· koniec marca / koniec czerwca
· głębokość siewu: 2 – 2,5 cm
· norma siewu: 0,8 – 2 mln/szt.
Kalsk