charakterystyka spółdzielni mleczarskiej MLEKOVITA w Wys. Ma.doc

(143 KB) Pobierz
Charakterystyka Spółdzielni Mleczarskiej "Mlekovita" w Wysokiem Mazowieckiem

19

 

5. CHARAKTERYSTYKA SPÓŁDZIELNI MLECZARSKIEJ „MLEKOVITA” W WYSOKIEM MAZOWIECKIEM.

Siedzibą Spółdzielni Mleczarskiej „Mlekovita” jest Wysokie Mazowieckie ulica Ludowa 122. „Mlekovita” to największa i najnowocześniejsza polska mleczarnia, prowadząca swoją działalność zarówno w Polsce jak też poza jej granicami. Jest ona usytuowana na czystym ekologicznie terenie, na obszarze tak zwanych „Zielonych Płuc Polski”, w niewielkim miasteczku – Wysokie Mazowieckie. Jest to miasto o 500-letniej tradycji, leżące w województwie podlaskim na Wysoczyźnie Bielskiej nad rzeką Brok, która jest dopływem Bugu. 

              Zadania SM ,,Mlekovita”

Podstawowymi zadaniami Spółdzielni jest:

-     działanie na rzecz rozwoju hodowli i chowu bydła mlecznego, zapewnienie zwiększonej ilości produkcji mleka o coraz wyższej jakości, poprawienie sprawności organizacji skupu i obsługi dostawców,

-          możliwość zapewnienia skupu mleka od dostawców, w każdej ilości pod warunkiem, że będzie ono odpowiadało normom jakościowym,

-          kierowanie zakładem produkcyjnym tak aby możliwe było zwiększenie, urozmaicenie i polepszenie produkowanego asortymentu,

-          prowadzenie działalności handlowej w zakresie krajowego i zagranicznego obrotu towarowego export, import.

-          działanie w zakresie obrotu mlekiem i jego przetworami, zaopatrzenie rynku w asortyment produkowany przez mleczarnie oraz upowszechnianie ich spożycia,

-          prowadzenie funduszy socjalnych dla pracowników, emerytów i rencistów oraz ich rodzin,

-          podejmowanie różnych niezbędnych decyzji dla osiągnięcia celów Mleczarni.

Aby zrealizować wyżej wymienione zadania SM posiada środki trwałe i obrotowe oraz korzysta z kredytów bankowych.


5.1. ANALIZA ORGANIZACJI I ZARZĄDZANIA

5.1.1. SCHEMAT ORGANIZACYJNY PRZEDSIĘBIORSTWA.

Podstawą struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa jest odpowiedni podział pracy, w wyniku którego powstają określone komórki organizacyjne. Komórka organizacyjna jest to zespół ludzi wyposażony w odpowiednie środki, kierowany przez jednego zwierzchnika i wykonujący ustalone prace wynikające z wewnętrznego podziału zadań realizowanych przez przedsiębiorstwo. Zespół komórek organizacyjnych oraz istniejące między nimi powiązania nazywa się strukturą organizacyjną przedsiębiorstwa. Brak jest uniwersalnej struktury która odpowiadałaby każdemu przedsiębiorstwu. Dlatego każde przedsiębiorstwo musi dopracowywać się właściwej sobie struktury, dostosowanej do jego potrzeb.

                                                                                                                              Rysunek 1

              Schemat organizacyjny SM ,,Mlekovita’’ w Wysokiem Mazowieckiem.



Walne Zgromadzenie członków spółdzielni





Rada Nadzorcza





              Zarząd



                            Dział Skupu



                            Dział Zaopatrzenia



                            Dział Produkcji



                            Dział Techniczny



                            Dział Transportu



                            Dział Handlu



                            Laboratorium



                            Dział Finansowo-księgowy



                            Dział Administracyjno-pracowniczy



                            Dział Marketingu

Źródło: Opracowanie własne na podstawie danych SM ,,Mlekovita”

             

Organami spółdzielni są:

-Walne Zgromadzenie

-Rada Nadzorcza

-Zarząd.

              Walne Zgromadzenie jest najwyższym organem spółdzielni i składa się z 7.993 członków, którzy są rolnikami i hodowcami bydła. Aby zwołać Walne Zgromadzenie spółdzielcy wybierają najpierw 200 delegatów na regionalnych zebraniach członkowskich.

              W 2000 roku z powodu likwidacji gospodarstwa i zaprzestania produkcji mleka członkostwo wypowiedziało 228 rolników, a w związku z przejściem na emeryturę 217 członków przepisało swoje udziały na następców. Wysokość jednego udziału na rok 2001 wynosiła 2.565 zł.

              Do zadań Walnego Zgromadzenia należy:

-wybór i odwołanie członków rady;

-ustalenie kierunków rozwoju działalności spółdzielni;

-rozpatrywanie sprawozdań i wniosków rady, podejmowanie uchwał dotyczących tych wniosków;

-podejmowanie uchwał odnośnie podziału wygospodarowanej nadwyżki lub sposobu pokrycia strat;

-decydowanie o nabyciu lub sprzedaży elementów majątkowych spółdzielni oraz o jej likwidacji czy też o połączenie z inną spółdzielnią.

              Rada, nadzoruje i kontroluje działalność Zarządu spółdzielni oraz czuwa nad właściwym wykonywaniem przez spółdzielnię jej zadań. Rada składa się z trzech członków.

              Zarząd kieruje działalnością spółdzielni i reprezentuje ją na zewnątrz. Zarząd składa się z trzech osób, którzy są członkami spółdzielni. W skład Zarządu wchodzą:

-Prezes Zarządu

-v-ce Prezes Zarządu

-Główny Księgowy

              Komórki organizacyjne występujące w spółdzielni to:

-samodzielne stanowiska pracy,

-działy,

-działy produkcyjne.

              Samodzielne stanowisko pracy organizowane jest dla jednego pracownika. Natomiast działy potrzebują współpracy minimum trzech pracowników. Zadaniem działów produkcyjnych jest przetwarzanie surowca i produkowanie określonego asortymentu typowego dla SM ,,Mlekovita”.

              Każdy pracownik podlega pod określonego zwierzchnika. Zazwyczaj jest to kierownik danej komórki organizacyjnej w którą włączony jest pracownik. Każdy pracownik ma swoje zadania, obowiązki, oraz wykonują polecenia służbowe wydawane przez kierowników. Odpowiedzialność za te obowiązki ponoszą pracownicy przed kierownikiem pod którego bezpośrednio podlegają.

              Obowiązkiem Prezesa Zarządu jest nadzorowanie, współpraca i kierowanie pracą zastępców oraz reprezentowanie spółdzielni                poza jej obszarem.

              Problemy za które odpowiada Prezes SM dotyczą głównie:

-prawidłowego wykonywania zadań gospodarczych

-przestrzegania przepisów prawnych i organizacyjnych

-wprowadzania innowacji w procesach produkcyjnych

-gwarantowania bezpiecznej i higienicznej organizacji pracy

-obiektywne załatwianie skarg i wniosków.

 

5.1.2.ANALIZA SYSTEMU INFORMACYJNEGO.

W dobie XXI wieku zastosowanie komputerów do rozwiązywania wielu problemów organizacyjnych gwałtownie wzrasta , pomimo problemów jakie są z wdrożeniem systemów komputerowych w działalność przedsiębiorstwa. Stosowanie różnych systemów komputerowych umożliwia kierownictwu Spółdzielni na szybsze gromadzenie informacji , tworzenie dokumentacji oraz pokazywanie potrzebnych informacji w ujęciu graficznym

Wprowadzenie systemu informacyjnego obejmowało kilka podstawowych kroków

pokazanych na rysunku 2. Pierwszym krokiem było podjęcie decyzji przez Organy Spółdzielni o opracowaniu i zainstalowaniu systemu informacyjnego. Następny etap obejmował trzy następujące zadania:

·         opracowanie bazy danych odpowiadającej za komputeryzację danych;

·         nabycie sprzętu potrzebnego do komputeryzacji;

·         sprecyzowanie potrzeb w zakresie oprogramowania i nabycie właściwych systemów operacyjnych.

Faktyczny system informacyjny był tworzony poprzez integrację bazy danych, sprzętu i oprogramowania. SM aby tego dokonać musiało oprzeć się na wiedzy specjalistów informatyków. Na tym etapie dokonano instalacji sprzętu, połączenia poszczególnych jednostek, wprowadzenia danych do systemu oraz zainstalowania i testowania systemu operacyjnego. Etap opracowania dokumentacji i szkolenia pracowników polegał na zapoznaniu się pracowników z instrukcjami obsługi i sposobem użytkowania systemów komputerowych. Następnie system został przetestowany i wprowadzono do niego odpowiednie modyfikacje. Z upływem czasu potrzeby SM „Mlekovita” w zakresie zarządzania informacjami zmieniały się, dlatego obserwuje się skuteczność systemu i w razie ewentualnych potrzeb wprowadza się niezbędne modyfikacje.

                                                                                                                                            Rysunek 2

Wprowadzenie systemu informacyjnego.

Określić potrzeby informacyjne i ustalić cele systemu

















Opracować bazę danych

Określić potrzeby w zakresie sprzętu i nabyć sprzęt

Określić potrzeby w zakresie oprogramowania i nabyć systemy operacyjne

 









Zintegrować bazę danych, sprzęt i systemy operacyjne. Zainstalować zabezpieczenia





Opracować dokumentację i wyszkolić użytkowników





Sprawdzić system i wprowadzić odpowiednie modyfikacje







Obserwować skuteczność systemu i wprowadzić odpowiednie modyfikacje

 

 

Źródło: Opracowanie własne na podstawie danych SM ,,Mlekovita”.

 

Systemem operacyjnym używanym w SM jest LINUX. Jest to system nowoczesny,

wielozadaniowy i wielo użytkowy. Spośród innych systemów wyróżnia się takimi walorami jak:

·         realna wielozadaniowość

·         skuteczna ochrona pamięci ( jeden program nie może uszkodzić innego programu ani tym bardziej systemu)

·         zaawansowany system plików

·         wbudowana obsługa wielu protokołów sieciowych (TC/IP, IPX, SMB, Appletalk, AX.25)

·         wielowątkowość

·         łatwy w obsłudze tryb okienkowy.

Pod względem wydajności, szybkości i stabilności śmiało konkuruje z kosztownymi komercyjnymi systemami operacyjnymi. SM ,,Mlekovita” posiada taki system komputerowy, który daje:

·         możliwość zdefiniowania 99 magazynów w jednej lokalizacji firmy z równoczesnym podziałem na 999 sektorów magazynowych wraz z obsługą składów producenta

·         możliwość obsługi 99 jednostek (oddziałów) podległych, przypisywania im poszczególnych przedziałów dotyczących nadawania numerów  kontrahentom, towarom, wysyłkom.

·         możliwość zdefiniowania w kartotece struktury jednostek organizacyjnych z podziałem na poziomy organizacyjne (komórki nadrzędne i podrzędne)

·         możliwość ustalenia przebiegu wszystkich operacji przeprowadzonych w systemie z uwzględnieniem rodzaju wykonywanej operacji, czasu rozpoczęcia i zakończenia, identyfikatora osoby, zmiany czego ona dotyczy.

              Jednym z modułów używanych w SM jest moduł sprzedaży ( typ faktur, sposoby i terminy płatności) oraz klasyfikacje ze względu na grupę, rodzaje i rejony sprzedaży jak również sposób fakturowania.

 

5.1.3 SYSTEM SPRAWOZDAWCZOŚCI WEWNĘTRZNEJ.

Po upływie każdego miesiąca wyliczana jest należność za dostarczone mleko dla każdego dostawcy. Później robi się zestawienie z całości dostarczonego mleka, które ukazują ilość surowca w rozbiciu na poszczególne klasy jakości. W takim zestawieniu pokazana jest ilość białka, tłuszczu i ogólna wartość surowca.

 

5.1.4. SYSTEM PLANOWANIA I KOMTROLI.

              Planowanie i kontrola operacji opierają się na prognozach przyszłego zapotrzebowania na asortyment mleczarski. Kierownicy działów formułują plany, w których horyzont obejmuje od jednego dnia czy tygodnia do roku.

              Celami planowania i kontroli operacji są:

·         maksymalizowanie obsługi klientów

·         minimalizowanie nakładów na zapasy

·         maksymalizowanie sprawności operacji systemu.

              Dawniej w przedsiębiorstwie kontrola jakości produktu polegała na analizie produktu finalnego, dziś taka kontrola wykonywana jest w każdym etapie procesu wytwarzania, co umożliwia wczesne działania korygujące, w wyniku której odrzuca się wadliwe wyroby.

              SM ,,Mlekovita” przeprowadza kontrolę jakości na etapie:

·         mleka surowego

·         produkcji w toku

·         produktów gotowych

Mleko surowe przewożone jest z ponad 90 punktów skupu mleka oraz z gospodarstw specjalistycznych. Ocena mleka surowego obejmuje:

·         określenie temperatury dostarczonego mleka

·         zbadanie zawartości tłuszczu i białka

·         oznaczenie kwasowości

·         kontrolę obecności substancji hamujących.

W produkcji w toku kontrolowany jest wybrany element danego produktu. Kontrola produkcji w toku obejmuje badania w zakresie:

·         zawartości tłuszczu

·         kwasowości

·         ciężaru właściwego

·         skuteczności pasteryzacji

·         zawartości wody w niektórych produktach.

Podobne badania są wykonywane w również w kontroli produktów finalnych. Wyroby te prócz wyżej wymienionych cech poddane są ocenie organoleptycznej i mikrobiologicznej. Parametry obu ocen muszą być zgodne z wymogami Polskich Norm oraz z wymogami Dyrektywy Unii Europejskiej.

 

5.2. ANALIZA     ZATRUDNIENIA

W SM ,,Mlekovita” w Wysokiem Mazowieckiem zatrudnionych jest w sumie 804 pracowników. Najwięcej osób zatrudnionych jest w dziale serowni (aż 146 osób), natomiast najmniej w obsłudze (tylko 8 osób) . SM ,,Mlekovita” wśród swoich pracowników ma 62 osoby niepełnozatrudnione. Kobiet w ,,Mlekovicie” najwięcej pracuje w serowni-95, a tylko 6 w obsłudze. Natomiast  mężczyzn jest najwięcej w dziale transportu aż 57, a najmniej w dziale obsługi . Szczegółowa struktura zatrudnienia z wyszczególnieniem liczby pracowników w poszczególnych działach Spółdzielni wraz z podziałem załogi według kryterium płci prezentuje tabela1.

                                                                                                                              ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin