Wino z truskawek.doc

(20 KB) Pobierz

WINO Z TRUSKAWEK

Truskawki, zwłaszcza ciemne, najlepiej nadają się na wina deserowe. Natomiast wina wytrawne na ogół źle się udają, gdyż zniekształcony w procesie fermentacji aromat truskawek nie jest przyjemny i ulega poprawie dopiero po dłuższym leżakowaniu. Tymczasem win wytrawnych z reguły nie leżakuje się zbyt długo.

Ze zmiażdżonych owoców truskawek można od razu oddzielić moszcz. Można także dodać 5 g fosforanu amonowego na 10 kg masy owocowej, zaszczepić miazgę drożdżami winiarskimi czystych kultur i fermentować 3-4 dni. W przypadku fermentowania miazgi wskazane jest dodanie pirosiarczynu potasowego i silnej matki drożdżowej.

 

 

Dodatek cukru i wody do 1 l nie rozcieńczonego moszczu.

Zawartość

alkoholu

w winie

w %

12 %

14 %

16 %

18 %              Dodatek

cukru

w gr

260 g

320 g

380 g

440 g              Dodatek

wody

w l

0,35

0,35

0,20

0,15

 

 

 

 

 

Cukier do moszczu dodaje się w dwóch częściach: połowę do moszczu lub miazgi podczas fermentacji, resztę po wyciśnięciu miazgi. Wino po skończonej fermentacji trzeba dosłodzić.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin