MAKARON z PIECZARKAMI
Sklad-porcja na 2 osoby)
Czosnek - (moze byc ze sloika)
cebula -swieza pokrojona w talarki cienko!!
chili -(moze byc swieze lub suszone ze sloika -to sa takie jakbycieniutkie plateczki)
Ser Parmezan - do smaku, ale najmniej 3-4 lyzek stolowych
smietana slodka - 300ml
przecier pomidorowy- dwie lyzki stolowe
bekon- ( mozna dodac pieczonego kurczaka )-3-4 kawalki bekonupokrojony w cienkie paseczki 3 cm
pieczarki-8-10 wiekszych pieczarek-cienko pokrojone
zielona pietruszka- najlepiej nasza polska ( nie ta krecona)posiekana
makaron (najlepiej pene, lub spiralki , ale niespaghetti )
sol ,pieprz
Wszystko pokroic i przygotowac przed zaczeciem gotowania.
Ugotowac makaron ( na jedna osobe wystarczy 60-80 gr suchegomakaronu) .Makaron nie moze byc za miekki .
Teraz tak:-wszystko masz pokrojone, makaron jest prawieugotowany i zaczynasz :
do smietny wlozyc wlozyc 2 lyzki przecieru pomidorowego-wymieszac.
Na patelni (duzej ) podsmazasz cebule, dodajesz chili ( w/guznania ) ,i lyzeczke czosnku-przesmazasz to chwilke , nastepniedodajesz pieczarki, pokrojony bekon, smazysz - moze troszke wiecejoliwy do smazenia.
jak przesmazone - wlac sos z przecierem i smietana -lekkowymieszac , dodac sol ipieprz ( do smaku) jak sos zaczniezmieniac troche kolor - na wierzch wrzucic zielonapietruszke i parmazon ser -lekko wymieszac. W tym czasieodcedzasz makaron i kladziesz na gore tego sosu i lekko wymieszasz. GOTOWE!!! Mozna podawc z zielona salata . Jestnaprawde pyszne !!!
vlad281